Hirdetés

Google SketchUp 8



|

Házat, várost, Halálcsillagot vagy bútort kellene három dimenzióban megálmodni? Van rá ingyenes eszköz: a Google SketchUp.

Hirdetés

Mindmáig kevés olyan 3D-modellező szoftver jelent meg, amely ingyenes, könnyű alkalmazni, kellő számú és minőségű oktatóanyag van hozzá, valamint a rajongói ontják a különféle modelleket, amelyeket újra felhasználhatunk a munkáinkban. A Google igen erőteljes próbálkozása a SketchUp, amelynek ingyenes változata a fejlesztőjének reményei szerint segíthet megtölteni a Google Earth virtuális terepasztalát. Ezenfelül azonban széles skálán használható, anyahajót éppúgy lehet vele rajzolni, mint kabátgombot.

 

A Tower modelljét közvetlenül a munkánkba illeszthetjük a Google 3D Warehouse ingyenes kínálatából


Kezelés

Egy 3D-tervezőprogram nem egyszerű „szerkezet”, de a kezelése az kell, hogy legyen, máskülönben nem lenne biztosított a széles körű elterjedése. A Google SketchUp az Orbit, Zoom és Pan eszközökkel jól bejárhatóvá teszi a munkaterületet, valamint az objektumokat, amely navigálásban fontos kényelmi szerep hárul az egér görgetőgombjára. Utóbbival nagyíthatunk, míg ha lenyomva tartjuk a görgőt és mozgatjuk az egeret, akkor körbejárhatjuk a tárgyat, ha pedig a Shiftet is hozzáadjuk ehhez, akkor körbejárás helyett síkban tologathatjuk a terepet (Pan).

Ez persze csak kényelmi könnyítés a mindennapi használathoz, de ami igazán használhatóvá teszi a SketchUp használatát, az a rajzolás koncepciója. A készítők tudatában voltak ugyanis annak, hogy a legtöbb ember két dimenzióban gondolkodik – a sík bejárása a napi tevékenység során általában elegendő is, hiszen nem tudunk repülni. Éppen ezért a SketchUpban kétdimenziós, síkbeli objektumokból indulhatunk ki, hogy aztán azoknak mélységet adjunk, például úgy, hogy a felületekre merőlegesen kihúzzuk őket térben. Több forma is kombinálható, amelynek köszönhetően igen komplex alakzatokat hozhatunk létre. Persze minél összetettebbet szeretnénk, annál többet kell érte dolgoznunk.

 

Kezdők első feladata az egy tömbből kifaragott szék


Mindennek az alapja: a felszín

A síkobjektumok alapja a felszín, amit élek határolnak, körbezártan. Az egyik legerősebb megkötés azonban az, hogy a felszínt határoló élek, sarkok mind ugyanabban a síkban kell elhelyezkedjenek, különben nem számítanak felületnek, és nem lehet belőlük téridomot húzni. Sok alapfunkció szolgál arra, hogy képesek legyünk könnyedén valamelyik tengellyel párhuzamos élt húzni, így a program támogatja az épületeknél megszokott párhuzamos–merőleges alapkoncepciót. Lényeges, hogy nem keresztezhetünk éleket anélkül, hogy ott csomópont lenne.

Az egér érzékeny eszköz, de sokszor fogalmunk sincs, hogy mekkora élt vagy kihúzást készítettünk éppen. A pontos méretezést sikerült szimpatikusan egyszerű módon megoldani: ha elkezdünk egy műveletet, elég közben egyszerűen gépeléssel megadni annak mértékét. Van mérőszalag, készíthetünk segédvonalakat, vagy más csomópontokhoz is igazíthatjuk az új pontokat.

 

Számos paraméterezhető textúra áll rendelkezésünkre és az árnyékok a napszakhoz igazíthatók


Mindenképpen szükséges gyakorlás, de elmondható, hogy könnyen megtehetjük az első lépéseket, és nem veszi el az alkotók kedvét nehézkes CAD-megközelítéssel a program. Az intelligens Follow me eszközzel nagyon könnyen csinálhatunk például forgástesteket, lekerekíthetünk széleket vagy egy előre megrajzolt nyomvonal mentén extrudálhatunk egy 2D-objektumot téridommá.

Csoport vagy komponens

Kétdimenziós vektoros rajzprogramok sem igen létezhetnek a csoportosítás (Group) lehetősége nélkül, már az ősidőkben (például CorelDRAW 2.0) is adott volt ez a lehetőség. A Google SketchUp készítői lehetővé teszik, hogy együtt kezeljünk több objektumot, de emellett bevezették a komponens fogalmát is. Ezek sokban hasonlók a csoportokhoz, ám a másolataik egymáshoz kötődnek, ha az egyiken változtatunk valamit, az az összes több objektumon is visszaköszön. Ennélfogva könnyen kezelhetjük egységesen azokat a dolgokat, alkotóelemeket, amelyek igen nagy számban fordulnak elő egy rajzon belül (ilyenek lehetnek például a széklábak, ablakok).

Természetesen lehet felületeket textúrázni, árnyékolni, sőt időponthoz igazított árnyékirányok is beállíthatók az égtájak szerint betájolt rajzon, a program kiszámítja, hogy éppen hol állna a nap a valóságban – ez is hozzá tartozik a realizmushoz, különösen, ha valós látképekkel szeretnénk végül a tervet kombinálni. Tetten érhető a Google világépítésének szándéka a programban: használhatunk fotótextúrákat a StreetView-ból és a Google Earth-ből, így könnyen ennyivel is valószerűbb környezetet adhatunk egy épületnek. Emellett persze importálhatjuk a saját fotóinkat is háttérposzterként vagy textúraként.

A rajzon metszeteket (Section) is készíthetünk, hogy belenézhessünk egy épületbe, illetve bármilyen tárgy belsejébe. Nézeteket is megadhatunk, és könnyen építhetünk erre animációkat is, amelyek szépen körbejárják a tervet. Ugyanez emberi nézőpontból is animálható: olyan nyomvonalat adhatunk a kamerának, mintha valóban magunk járnánk be a terepet, felmehetünk a lépcsőkön és rámpákon, mintha egy FPS-t játszanánk.

Pro, mert licencelni muszáj

Az ingyenes alapeszközzel készített modellek csak a Google SketchUp SKP formátumában menthetők el. Emellett azért van némi kitekintési lehetőségünk, ugyanis a szoftverrel exportálhatunk DAE és KMZ fájlokba és ugyanezen formátumok mellett beolvasható még a 3DS, DEM és DDF is. 2D-nézeteket az ingyenes változatban is készíthetünk a JPEG, TIFF, PNG formátumok valamelyikében, a CAD világához viszont csak a professzionális licenc megvásárlásával csatlakozhatunk, 495 dollár fejében, ekkor már 3DS, DWG, DXF, FBX, OBJ, VRML vagy XSI kiterjesztésű fájlokat exportálhatunk.

 

Mindenféle gyűjtemény megtalálható a Google 3D elemek gyűjteményében: múzeumok, hidak, sőt zenészek 3D-modelljei is


A Pro változat emellett sok minden mást is kínál; leglényegesebb különbség a formátumkompatibilitás mellett a dinamikus (tulajdonságokkal ellátható, animálható, viselkedéssel rendelkező) komponensek megjelenése. A professzionális változat képes tetszőlegesen összetett alakzatok egyesítésére, áthatásuk kiszerkesztésére, így igen könnyen illeszthetők egymáshoz tárgyak, készíthetünk bonyolult csapokat, perselyeket. A rendszer emellett jelentést készít a projekt objektumairól, ha szükséges. A CAD világában is szükség van prezentációkra, ezt könnyíti meg a 8-as Pro változatban elérhető Layout. A Layout a SketchUp Pro 2D-s kiegészítője, amellyel igen jól dokumentálhatók, demonstrálhatók a tervezői munkák, 3D-modelljeink nézeteit könnyen bemutatókba foglalhatjuk, amiket lejátszhatunk vagy kinyomtathatunk. (Az alap változatban nem érhető el túl magas nyomtatási minőség és nem használhatunk nagy formátumú nyomtatókat.)

Akinek van némi ideje és szívesen tervezgetné lakását, vagy van egy ötlete, de még sosem dolgozott 3D-szerkesztőprogrammal, annak jó szívvel ajánljuk a programot. Érdemes azonban számításba venni, hogy ugyan az egyik legkönnyebben használható ingyen ínyencséggel van dolgunk, de ezzel is rengeteget kell gyakorolnunk, hogy a mélységeit igazán kihasználhassuk. A visszafogott professzionális változat pedig abszolút megéri azok számára, akik ötleteikből, terveikből élnek és azokat minél kézzelfoghatóbban szeretnék a megrendelők elé tárni. Sok gyakorlással és háromdimenziós modelljeink közzé tételével nem kis hírnévre tehetünk szert dizájnerként, lakberendezőként, mérnökként vagy akár építészként.

Adatok

- 3D-s és 2D-s tervezőprogram
- Körvonalak, felületek extrudálása
- Precíz mérő- és igazítóeszközök
- Szabadkézi rajz, forgástestek, élleszúrások
- Felületek színezése, textúrázása, csillagászati árnyékolás
- Csoportosítás, komponensek, metszetek, rétegek
- Nézetek, animációk, virtuális terepbejárás
- Instruktor, oktatóvideók, kérésre csoportos webes tanfolyam
- Google Earth- és StreetView-kapcsolat
- Sandbox felszíngenerátor
- 3D Warehouse ingyenes modelltár
- TIFF, JPEG és PNG 2D, DAE és KMZ 3D formátumok exportja, valamint DAE, KMZ, 3DS, DEM és DDF 3D importja (ingyenes változat)
- Pro változatban 3DS, DWG, DXF, FBX, OBJ, VRML és XSI, PDF, EPS formátumok exportja
- Ár: az alapváltozat ingyenes
- Web: sketchup.google.com

Értékelés

Előny: ingyenes alapváltozat, könnyen megtanulható kezelőfelület
Hátrány: fizetős belépés a CAD-világba

Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 4
Ár/Érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.