Hirdetés

Hivatalos: nem lesz hálózatsemlegesség az EU-ban



|

A roamingdíjaknak viszont többnyire búcsút inthetünk majd.

Hirdetés

Az Európai Parlament ma megszavazta a Telecoms Single Market névre keresztelt szabályozást, amely a reklámszöveg szerint többek közt a hálózatsemlegességet garantálná az európai polgárok számára. Sajnálatos módon az erős szolgáltatói lobbitevékenységeknek köszönhetően a fogyasztói érdekek védelmének ötlete a kukában landolt, a csomag valójában nagy vonalakban pont legalizálja a hálózatsemlegesség alapvető elveinek megsérthetőségét. A hétvégén már írtunk a témában, az érdeklődők itt olvashatnak bővebben a szabályozás problémáiról.

Hirdetés


Szerencsére nem univerzálisan elbaltázott a törvénycsomag, legalább a roamingdíjak évek óta hangoztatott eltörlését sikerült keresztülvinni. A szöveg szerint 2017. július 15-től kezdődően alapvetően már felár nélkül használhatjuk a mobiljainkat az EU más tagországaiban járva, noha a szolgáltatók elvárják a fogyasztóktól a fair használatot, így bizonyos perc-, SMS- vagy adatlimiteket átlépve joguk lesz extra díjakat kivetni. Konkrétumok egyelőre nincsenek azzal kapcsolatban, hogy mit takar a fair használat frázis.


Végül megemlítendő, hogy az Európai Unió egyes országai önállóan nem fogadhatnak el a fogyasztókat a Telecoms Single Market feltételeinél erősebben védő jogszabályokat, a már meglévő és releváns törvények esetében pedig jogharmonizációt kell végrehajtaniuk. Utóbbi alatt azt kell érteni, hogy Hollandiában és Szlovéniában muszáj lesz felhígítani a hálózatsemlegességi szabályokat.


(Forrás: The Verge | Nyitókép: Ministerio TIC Colombia)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.