Hirdetés

Igazi okosváros ingyen nettel!



|

Ingyenes zsinórnélküli hálózat az egész városban? Személyre szabott jelentés minden lakónak? Ez lehet az okoskütyük következő lépése.

Hirdetés

Divatossá vált minden szó elé vagy mögé odabiggyeszteni, hogy "okos", még akkor is, ha igazából nem is olyan nagyon okos az adott eszköz vagy szolgáltatás. Arra is számtalan példát láttunk már, hogy valami tényleg okos és sokat tud, de valahogy a végeredmény egyszerűen haszontalan és amilyen vonzó volt az elején, olyan hamar kiábrándulunk belőle. Most ennek egy ellenpéldájával találkoztunk.

Hirdetés


LoRa és az IoT jövője

Tajvanon egy kicsit előrébb járnak sok tekintetben és ilyen a város informatikai felszereltsége is. Azon nem lepődtünk meg, hogy néhány ezer forintért korlátlan, 4G LTE mobilnetet kaptunk, ahol ráadásul a kapcsolat is mindvégig stabil volt, de amit ezután láttunk, az tényleg lélegzetelállító volt. Merthogy Tajvanon nagyon komolyan veszik a légszennyezettséget, éppen ezért az Edimax-szal összeállva a városvezetés egy teljes levegőminőség-figyelő rendszert épített ki. Itt különösen a PM2.5-re kell odafigyelni, amit nálunk szálló pornak neveznek. Ennek a levegőhöz viszonyított nagyságrendje könnyedén felszökhet a veszélyes zónába, ez pedig kiemelten káros az egészségre. A szürke, fátyolos ködért is felelős PM2.5 szennyezés mérgező és kifejezetten a légzőszerveket támadja.


A városvezetés ezért a Smart City Intelligent Solutions program keretében megbízta az Edimaxot, hogy speciális mérőberendezéseket készítsen. Az Edigreen Airbox egy Realtek chipre épülő hálózati eszköz, amely tartalmazza a levegő minőségének méréséhez szükséges szenzorokat. Ezeket a dobozokat a város több száz pontján felszerelték, ám itt jön egy igazán érdekes csavar, ugyanis nem Wi-Fi-n vagy LAN-on kapcsolódnak ezek az eszközök, hanem a LoRa-n. Ez a LoRaWAN technológia a Low Power Wide Area network rövidítése és hatalmas előnye, hogy mindössze 6-7 bázisállomás telepítésével egy komplett nagyváros lefedhető. A sávszélesség nem különösebben nagy, mindössze 0,3-50 kbit/s, ellenben a kommunikációs chipek alig fogyasztanak áramot és nagyon kis helyen elférnek - mondjuk egy hordható okoseszközben. Ez pedig nagyon fontos hozzávalója az IoT forradalomnak. A LoRaWAN segítségével nem szükséges telefon és mobilnet ahhoz, hogy bármilyen okoseszköz a netre kapcsolódjon. Például az Edimax Edigreen Airbox, vagy egy okosóra, esetleg egy időseknek készült egészség-monitorozó eszköz.


Ingyen!

A LoRa tehát nagy hatótávolságú, olcsó és keveset fogyaszt, azonban mindezt a tajpei-i városvezetés azzal is megfejelte, hogy teljesen ingyenessé tette bárki számára. Így bármilyen LoRa-eszközzel teljesen ingyen kapcsolódhatunk a netre, nincsen szükség előfizetésre stb. Hasonló hálózat egyébként már Európában is működik, méghozzá Münchenben, ahol a teljes várost 7 állomással fedték le.


Mindehhez az Edimax által kifejlesztett Edigreen is tökéletesen passzol, ugyanis teljesen ingyenes, és a szenzorokat összefogó rendszer által szolgáltatott adatok bárki számára teljesen ingyenesen elérhetők, sőt, a telefonunk riasztást is küld, amikor a levegő minősége leromlik és nem ajánlott túl sokáig az utcán tartózkodni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.