Hirdetés

Így lehetetlenítené el a kormány az Ubert

|

A törvényjavaslat szerint még sofőrok autóit is kivonhatnák a forgalomból.

Hirdetés

Néhány héttel ezelőtt a hazai sajtót napokig a taxistüntetésekkel kapcsolatos beszámolók uralták. A taxisok elsősorban azt sérelmezik, hogy a közvetlen riválisuknak tekinthető Uber sofőrjeire nem vonatkoznak a számukra jelentős fáradtsággal és anyagi kiadásokkal járó szabályozások, így olcsóbban és rugalmasabban képesek szolgáltatást nyújtani.

Hirdetés


A kormány most a taxisok segítségére sietett, ma benyújtotta a parlamentnek az "Uber-törvény" néven is emlegetett törvényjavaslatot. A törvényjavaslat két módon tenné lehetetlenné az Uber jelenlegi formában történő működését: egyrészt a megelőző hatósági intézkedések sikertelensége esetén 365 napra blokkolhatóvá tenné a jogellenesen működő taxi vagy taxi jellegű szolgáltatások internetes elérését, másrészt pedig a segítségével kőkemény büntetést lehet kiróni az "überezésen" kapott sofőrökre.


A webes elérés blokkolása technikailag az NMHH feladata volna. A hatóságnak már van egy erre a célra használható rendszere, ezt többek közt a tiltott szerencsejátékot kínáló honlapok blokkolására találták ki.


Az Uber sofőrjeit is büntetné a kormány. A törvényjavaslat szerint az engedély nélküli személyszállításon kapott járművezetők az első körben 9, majd újabb szabályszegés esetén további 9 büntetőpontot kaphatnának; 18 pontnál a jogosítványukat hat hónapra visszavonnák. Ezen felül az első szabályszegés esetén az autót hat hónapra, második szabályszegés esetén pedig három évre kivonhatnák a forgalomból.


A törvényjavaslatról 2016. június 13-ig mindenképp szavazni fog az Országgyűlés, az elfogadása esetén a kihirdetését követő 31. napon léphet hatályba.


(Forrás: VS.hu | Nyitókép: Aaron Parecki)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.