Hirdetés

Ilyen az extrém hatékony vízhűtés



|

A hűtőfolyadék néhány száz mikronra is keringhet a tranzisztoroktól.

Hirdetés

Fogyasztói körökben is egyre népszerűbb a vízhűtés számítógépekben való használata, hiszen a klasszikus léghűtéshez képest általában hatékonyabban, továbbá mindenképp sokkal csendesebben lehet vele megfelelő hőfokon tartani a processzort vagy grafikus kártyát. A vízhűtéses rendszerek a jelenleginél sokkal hatékonyabban is működhetnének, ezt nemrég demonstrálták a Georgia Műszaki Egyetem kutatói.

Hirdetés


Az egyetem munkatársai egy Altera által készített, FPGA tokozású chipen végezték kísérletüket. Első lépésben eltávolították róla a léghűtést és sapkát, majd ráhelyeztek egy folyadékvezető árkokat tartalmazó sapkát. A hűtőfolyadékot a sapka felső részén lévő csatlakozókon keresztül áramoltatták az árkokban, percenként 147 milliliter 20 °C-os víz folyt át a rendszeren.


A hűtésnek köszönhetően az Altera chip maximális hőmérséklete 24 fokra csökkent, az eredeti léghűtéssel azonos körülmények közt 60 fokra is felhevült a chip. A hűtőfolyadék néhány száz mikron távolságra keringett a lapkában működő tranzisztoroktól.


A kísérletet Muhannad Bakir professzor és Thomas Sarvey végzős hallgató végezték, a duó reményei szerint a különféle chiptervezők ihletet merítenek majd a demonstrációjukból.


(Forrás: KitGuru, PC Perspective, GT)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.