Hirdetés

Ingyenes 3D csatornát hoz az olimpia



|

A hazai 3D tévé tulajdonosok örülhetnek: hamarosan elindul az első magyar 3D-s csatorna, igaz egyelőre tesztüzemmel.

Hirdetés

A hazai 3D-s okostévé tulajdonosok örülhetnek, hiszen őket eddig térhatású műsorokkal nem igazán kényeztették el. A tévégyártók ingyenes – ám erősen limitált – 3D tartalmaik mellett ugyanis a hazai vásárlók eddig csak Blu-ray filmekkel tudták kihasználni készülékeik eme képességeit, s sajnos az eddigi tapasztalatok alapján a filmforgalmazók egy jelentős 3D felárral dolgoznak, így e hordozók ára jellemzően 10 ezer forint körül alakul. Ezen ok miatt a hazánkban eladott 150 ezer 3D-képes okostévé tulajdonosa maximum csak befektetésként tudta indokolni döntését, ám ez immár a múlté.

 

 

Az MTV.Zrt-MTVA ugyanis, a Samsunggal és az Antenna Hungáriával együttműködve elindítja első kísérleti 3D csatornáját az m3D-t a foci EB fináléjának és az olimpia idejére, így az arra alkalmas televízió készülékkel rendelkezők kizárólag a Mindig TV-n keresztül megnézhetik majd 3D-ben a Labdarúgó Európa Bajnokság döntőjét előfizetési díj nélkül. Július másodikától pedig a Mindig TV mellett az m3D-t  továbbító szolgáltatókkal szerződésben álló televízió nézők 3D-ben is élvezhetik a Londoni Olimpiai Játékok kiemelt sportágainak közvetítését, valamint az MTVA kifejezetten az 50 napos kísérleti adásra összeállított exkluzív filmcsomagját.

Ez globális léptékkel is kuriózumnak számít, hiszen Magyarország mellett csak az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Hong Kong, Japán, Ausztrália, Korea, Brazília, Anglia, Franciaország, Olaszország, és az Arab Emirátusok televíziói sugározzák az olimpiát 3D-ben.

Foci EB döntős - csak a fővárosban

A sajtótájékoztatón dr. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a nullszaldós kísérleti csatorna egyhetes kísérleti tesztüzeme már június 18-tól elindul, ám ekkor még csak napi pár órás adásidővel érdemes számolni. A tesztsugárzással a budapesti Széchenyi-hegyről zajlik majd, és tető-, illetve egyes helyeken szobaantennával is fogható lesz Budapesten és környékén. Sőt az Antenna Hungária Európában az elsők között indít térhatású tesztsugárzást a digitális földfelszíni televíziós platformon side-by-side 3D-s technológiát használva.

Mivel a földfelszíni sugárzású MinDig TV vételéhez szükséges DVB-T MPEG-4 tunert a boltokban kapható lapostévék (plazma, LCD, LED) szinte mindegyike tartalmazza, így akár külön dekóder közbeiktatása nélkül, egy tető- vagy szobaantennával lehet nézni többek között az ingyenes, HD-minőségű sportközvetítéseket.  

 



A próbaüzem június 25 reggel 10 órakor ér majd véget, amikor hivatalosan is útjára indul majd az m3D, amelynek adását egészen augusztus 12-ig, a XXX. nyári olimpiai játékok zárásáig élvezhetjük akár napi 16 órás műsoridővel. Első körben a Mindig Tv felhasználói élvezhetik a térhatású meccseket – így a foci EB döntőjét is -, mivel július elsejéig csak az Antenna Hungária Zrt. fővárosi szolgáltatásán lesz elérhető a csatorna. Július másodikától azonban már a többi kábelszolgáltató kínálatában is megjelenhet az m3D, így Budapesten környékén kívül is megtekinthető lesz az adása. Habár az MTVA képviselője nem kívánt kábelszolgáltatókat megnevezni, információnk szerint a UPC és a T-Home kínálatában is a partnerek között lehet.

Nem csak sport

A sportesemények mellett, egészen pontosan azok szünetében a csatorna más 3D programokkal is várja nézőit. Látható lesz a Republic  és Omega koncerthe. Napközben Főzőshow, cirkuszi bemutatók, űrkutatásról szóló, a Genfi autószalont és más autós rendezvényeket, a világ filmfesztiváljait és premierjeit bemutató műsorok mellett számtalan vadonatúj természetfilmet vagy épp extrém sportbemutatókat láthatnak a nézők. Esténként többek közt egészestés rajzfilmeket, koncerteket, a Wim Wenders által rendezett, az Európai Filmakadémia díjával jutalmazott táncfilmet, Koncsalovszkij fantasy filmjét, a Diótörőt, vagy Michael Flatley Lord of the Dance előadásának 3D-s ősbemutatója is megtekinthető lesz.

 



A magyar 3D filmkészítés legújabb, Magyarország és Erdély kastélyait és természeti szépségeit is megvette a csatorna. A filmek nagy részét  2D (HD) joggal is megvásárolta az MTVA, így azok nemcsak a 3D hozzáféréssel rendelkezők  számára lesznek elérhető.  A PC World kérdésére Rákay Philip, az MTV Zrt. programigazgatója, az m1, m2 intendánsa elmondta, hogy meglehetősen rövid idejük volt a kínálat felépítésére, így az MTV a kísérleti adás idejére nem készített saját 3D-s tartalmakat. Az intendáns szerint ez változhat, amennyiben az m3D túllép a kísérleti stádiumon, egyelőre azonban az MTV még egy olyan 3D-s kamerával sem rendelkezik, amely tévé minőségű adást tudna felvenni.

Buda Andrea, a Cinema City marketingigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem csak a 3D tévé tulajdonosok élvezhetik a sportesemények új dimenzióját, hanem a cég mozi termeiben is kevesebb mint 1000 forintért. Egyelőre még a fővárosi, debreceni és győri termek készültek fel a sportrajongók rohamára, de a lista folyamatosan bővülhet.

(Az Antenna Hungária DVB-T 3D tesztsugárzásának műszaki paraméterei: Sugárzás helye: Budapest, Széchenyi-hegy (OMK), Csatorna: 43 (650 MHz), Beállítások: 16QAM, FEC 1/2, GI 1/32,  Sávszélesség: 12,06 Mbps, Video: 3D side by side Audio: AC-3 5.1 vagy AC-3 2.0 és Mpeg1 layer II stereo.)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.