Hirdetés

iRobot Roomba 770 teszt: tisztára táncolja a lakást|

Teszteltük a Roomba 770 robotporszívót, ami nem csak agglegényeknek, de családosoknak is hasznos.

Hirdetés

Az otthoni robotok koncepciója mindig is izgatta a hollywoodi filmrendezők fantáziáját és számtalan jól és kevésbé jól sikerült alkotásban tűntek fel az idők során. A sci-fi mára valóság lett - igaz kicsit  másképp -, de az iRobot termékei végül elhozták a háztartások számára az áttörést. Az 1990 óta tevékenykedő amerikai cég kezdetekben katonai kütyükkel, különféle mászó és ugró alkalmatosságokkal, bomba hatástalanító lánctalpasokkal kezdte pályafutását, a hadsereg után viszont célba vette a háziasszonyok pénztárcáját is. Jó tíz évvel ezelőtt így született meg a népszerű Roomba takarítógép család, aminek a hetedik generációját (a nyolcas itthon még nem kapható) vittük el egy körre, pontosabban egy háromszobás családi ház kiporszívózására.

Hirdetés

Robotporszívó? Az meg mi a szösz?

Aki nem látott még robotporszívót, annak a Roomba leginkább egy lapos, tányérszerű, kerekeken guruló ufónak fog tűnni, kefékkel az alján. Az akkumulátorról randalírozó 770-es azért ennél némileg bonyolultabb és összetettebb szerkezet, elvégre a sorozat 11 éves múltja rengeteg fejlesztést és innovációt feltételez, melyek többsége a háziasszonyok boldogságát szolgálják. A 35 centi átmérőjű és 9 centi magas robotporszívó mérete ideális, nem túl nagy és nem is túl kicsi. Pont befér a kanapé alá, a konyhában is kipiszkálja az asztal alatt rekedt morzsákat, de elboldogul a fal mentén összegyűlt porcicákkal is, hogy a dohányzóasztalok alját már ne is említsük. Igazából bejut minden olyan helyre, melyek hagyományos porszívóval egyáltalán nem, vagy csak nehezen elérhetők.

Az ANTITANGLE rendszernek köszönhetően nem akad el a vezetékekben sem

A gép lelke egy speciálisan kialakított kettős kefe, (Cleaning Head Module 2) ami egymással ellentétes irányba dolgozik, valamint ezt egészíti ki még egy forgó sörte - a Roomba jobb keze - amivel képes a sarkokat és a nehezen megközelíthető helyeket is kisöpörni. A kefék egyrészt bedobálják a szennyeződéseket a könnyen üríthető műanyag tartályba, másrészt a porszívó apró motorja ügyesen felszipkázza a parányi szemcséket. A továbbfejlesztett HEPA szűrők miatt pedig nem löki vissza a port a szobába, tényleg jól kitalált és kiforrott rendszerről van szó.

IQ a lelke mindennek

Maga a mechanika fabatkát sem ér, ha a robot nem rendelkezik kellő intelligenciával. Elvégre a robotporszívó előnye, hogy nem kell tologatnunk, vagy azon gondolkozni, hogy hol nem jártunk már a lakásban. A Roomba 770 összesen 42 különböző szenzort rejt, melyek folyamatosan figyelnek. Ennek ellenére az ütközés igen gyakori, de a finom gumírozott ütközői nem okoznak kárt a kényesebb bútorokban sem. Az iAdapt technológia másodpercenként 60-szor monitorozza a környezetet és a benne található ARM processzor ezek szerint választ a 40 féle takarítási módból. Szőnyegen például érezhetően intenzívebben dolgozik, míg parkettán kevesebb energiával is beéri.

Roomba a dokkolón, mellette a virtuális fal

A koszt - a korábbi modellekkel ellentétben - nem csak ultrahangos, de optikai szenzorok segítségével érzékeli, ami egy alaposan szennyezett terület esetében igen hasznos. Ilyenkor a robot felméri a nagyobb mennyiségű piszkot és addig nem tágít, amíg például a kiömlött cukrot össze nem kanalazza. A tetején található spot gomb is praktikus, ilyenkor kb. 1 méteres körön belül végez intenzív takarítást.

Az intelligenciáját jól tükrözi, hogy a porszívó nem random mozog - még ha néha  úgy is tűnik - hanem egy speciális algoritmust követ. Mivel a robot úgy van beprogramozva, hogy minimum kétszer végighaladjon minden területen, ezért addig dolgozik, amíg ez nem teljesül. Sok akadállyal találkozva érezhetően továbbtart a takarítás is, mint egy teljesen üres szoba esetében. A tanulási folyamat során meglehetősen sokat ütközik, kavar-kever, forog és pörög, de utána már fejből tudja a szoba alaprajzát és gyorsabban halad.

A szőnyegen a Roomba 770-es is jobban iparkodik

100 négyzetméter, 5 perc munkával

Tesztünkhöz egy 3 szobás, kb. 100 négyzetméteres családi házat vettünk alapul, ami teljesen megfelel a 770-es képességeinek, ezt a modellt ugyanis papíron 120 négyzetméterig ajánlják. Első töltés okán megformáztuk a 3000 mAh kapacitású Ni- Mh akkumulátort, amihez használhatjuk a fali töltőt, vagy a dokkolót is. Az állomására egyébként magától is visszatalál, csak tegyük jól megközelíthető helyre. Egyetlen töltéssel az egész házat sikerült felporszívózni, ráadásul a jobban szennyezett előszobát, nappalit és étkezőt kétszer is kitakaríttattuk vele. 

Maga a művelet egyébként nem bonyolult, a készüléken lévő clean gombot kell csupán megnyomni és már is kezdődik a szoba feltérképezése, takarítása. Van mód késleltetni és időzíteni a porszívózást, így elvileg nem kell otthon tartózkodnunk, amikor a Roomba tevékenykedik. Több szoba módszeres kitakarításához viszont már a 780-as modell és a hozzá csomagolt Lighthouse egység szükséges, ami képes szobáról-szobára navigálni a porszívót. Ennek hiányában mi a 770-est szobánként használtuk és nem engedtük teljesen szabadjára a lakásban, a portartály gyakori ürítése miatt amúgy is kézenfekvő 20-25 négyzetméterenként haladni.

A zölden világító elem jelzi a feltöltött állapotot

A csomagban található virtuális falat az ajtó előtt helyeztük el, így a gép ennél a vonalnál nem merészkedett tovább. Ezt egyébként használhatjuk kényes területek megvédésre is, például növények, törékeny vázák, vizes helyiségek és házi kedvencek táljainak megóvására. A 770-es egy szobát átlagosan 10-15 perc alatt tud kitakarítani, a teljes házat pedig kb. 60 perc alatt porszívózta ki. Ez lehet kicsit soknak tűnik, de ezt az időt nem a gép tologatásával kell töltenünk. Összességében jó, ha nettó 5 percet fordítottunk a robot menedzselésére, ami az egyik szobáról a másikba történő szállítással és a portartály ürítgetésével jött össze. Az eredmény megdöbbentő volt, nagyjából hat-hét marék port ürítettünk a kukába. Ennek java része nem csak klasszikus porcicából állt, de egészen apró, finom port is tartalmazott. 

A porszívózás buktatói

A robotporszívózás már önmagában is jó móka, de valóban képes csökkenteni a porszívózással járó macerát. Ezért cserébe viszont áldozatokat kell hoznunk. Egyrészről be kell szerezni egy igen drága készüléket, másrészről tisztában kell lennünk a kezelés buktatóival. Hiába a relatíve nagy és áttervezett AeroVac portartály, a térfogata igazából túl kicsi egy 2-3 szobás lakáshoz viszonyítva. 7-10 naponta történő egyszeri takarítással számolva háromszor is képes teljesen megtelni. Az időzítésnek sincs sok értelme, kivéve ha egy-két naponta járatjuk a robotot és így csak minimális mennyiséget kell egyszerre összeszednie. Ellenkező esetben nem lehet egy lakást teljesen a robotra bízni, mert nem tudja magát üríteni.

AeroVac 2 – új kialakítást kapott a portartály is, a kapacitása lehetne nagyobb

A takarítás megkezdése előtt érdemes előkészülni, mert a porszívó bár tényleg átküzdi magát minden létező akadályon, egy-két speciális tereptárgy könnyen megviccelheti. Ilyenek az étkezőben fellelhető székek lábai (tegyük ezeket az asztalra), vagy a rongyszőnyegek, amik parkettán könnyen felgyűrődnek és komoly akadállyá állhatnak össze. Arra is érdemes felkészülni, hogy pár kiegészítőre még biztosan költeni fogunk. Ilyen lehet a plusz virtuális fal, de olcsóbb modell esetében a távirányító is feláras. Egy javító szett 7-9 ezer forint környékén mozog, ez pótkeféket, szűrőket, görgőt is tartalmaz. Érdemes ezt is megvenni, mivel előbb-utóbb a kopó alkatrészeket biztosan cserélnünk kell. Ezek összességében nem olyan komoly hátrányok, csak vásárlás előtt érdemes tisztába lenni velük. A robotporszívók igen hatékonyak, de az átlagosnál picit több előkészületet és törődést igényelnek.

Milyen robotporszívót vegyünk?

Manapság gombamód szaporodnak a robotporszívók, a kis noname gyártók mellett a nagyobbak is ráharaptak már az új piacra. Az iRobot előnye egyelőre hatalmas, hiszen minőségben, teljesítményben, szolgáltatásban és intelligenciában is maga mögé utasítja a konkurenciát. A nemzetközi sajtó független tesztjei és felhasználói vélemények szerint is az iRobot gyártja a legjobb robotporszívókat jelenleg, és ezt a megállapítást mi is osztjuk. Az eddig nálunk járt készülékekhez viszonyítva a 770-es a robotporszívók Ferrarija.

A beépített (3000 mAh) Ni- Mh akkumulátorral 2,5-3 órát működik
  

A robotporszívó nem csak lustáknak, vagy geekeknek, de az atkákra és porra érzékenyeknek is hasznos lehet. Garanciát nézve is érdemesebb a minőségi termékeket keresi, az iRobot például 2 év jótállást biztosít a termékeire, 6 hónapot pedig magára az akkumulátorra. Azt sem árt mérlegelni, hogy van-e az adott gyártónak hazai szervízhálózata, mennyire körülményes egy-egy alkatrész beszerzése.

Az általunk tesztelt Roomba 770-es minden szempontnak megfelel, ellenben sajnos nagyon magas az ára. Aki nem engedhet meg magának egy 158 000 forintos egyszeri kiadást, de mindenképpen szeretne egy robotporszívót, annak a korábbi 600-as szériát ajánljuk. Ezek lényegében ugyanazt a takarítórendszert használják, mint a 770-es, csupán más a szűrő, hiányzik pár extra és jóval kevesebb a dobozban fellelhető kiegészítő. A Roomba 620-as már évek óta a piacon van, kiforrott modell, ráadásul ebben az esetben elég 87 900 forintot kiadni érte, és egy kisebb árú, de hasonló hatékonyságú robotporszívóhoz jutunk. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.