Hirdetés

Itt az első magyar 4D-s mozi!



|

A mozizás új dimenziója érkezik hazánkba, így hamarosan már 4D-ben élvezhetjük a szélesvászon nyújtotta izgalmakat.

Hirdetés

Már csak napok választanak el minket a hazai első 4DX technológiával felvértezett moziterem bemutatkozásától. Az ígért új élményekkel ténylegesen a mozivászon szereplői között érezhetjük magunkat, hiszen a 3D vizualizációját végre kiegészítik a többi érzékszervünkre gyakorolt hatással. Ha úgy adódik hajunk lobog a szélben, érezzük a vásznon terjengő illatokat, vízpermetet kapunk arcunkba, sőt még üléseink is megmozdulnak alattunk.


A technológia korántsem mondható újnak, már a 80-as években is használták, igaz mindössze vidámparkokban és egyéb szórakoztató komplexumokban volt fellelhető. Mozis felhasználása ennek ellenére egészen újnak mondható, debütálása 2009 végén történt meg Dél-Koreában, méghozzá az Avatar "felturbózásával". Óriási lépés ez hazánknak, hogy alig több mint 3 évvel a megjelenése után - Közép-Európában elsőként - már nálunk is elérhetővé vált, hiszen gondoljunk csak bele az 1970-ben bemutatott IMAX csak 2007-re jutott el fővárosunkba.


Bár már volt egy kísérlet a 4D-s megoldásra hazánkban is, méghozzá a Kém Kölykök negyedik részének vetítésekor, egy úgynevezett aromascope kártya segítségül hívásával, ez sajnos nem a kívánt eredményt hozta. Elég zavaró volt, hogy a film közbeni instrukciók alapján kellett dörzsölgetnünk a kapott kártyát az illathatás eléréséhez. Itt azonban nem kell hasonlótól félnünk, a vászonra koncentrálást semmi nem fogja megzavarni, mivel a különböző effekteket (rázkódás, füst, vízpermet) gondosan időzítve a látott kép kiterjesztéséhez fogják használni. A moziterem szimulátorrá változása azért lehet sikerre ítélve, mert megfelelő kivitelezés mellett ezzel a módszerrel a "torrentgeneráció" igen nagy százaléka visszacsábítható lesz a mozikba, hiszen ezt az élményt egy letöltött filmen elég nehézkes és költséges lenne visszaadni. A statisztikák is egyértelműen a technológia bevezetése mellett szólnak, ugyanis a külföldi mozikban ezeken a vetítéseken szinte folyamatosak a teltházas előadások (akárcsak nálunk az IMAX-ben).


A Cinema City Magyarország Facebook oldalán talált információk alapján március 14-től a WestEnd falai között veheti igénybe a nagyközönség a létrehozott új dimenziót. Az elérhető filmek között jelenleg mindössze a Croodék és a Csapda című alkotások szerepelnek. Bár ezekkel meg is céloznak nagyjából minden korosztályt, hiszen míg előbbi egy ősemberes családi animációs film, utóbbi egy Dwayne Johnson nevével fémjelzett akció. Jó hír hogy a technológia nem igényli a tekercsek konverzióját és egyaránt képes a 2D-s és 3D-s megjelenítésre is, azaz visszamenőleg szinte bármelyik filmhez elkészíthető a külső effekt - persze nyilván csak a kiadó engedélyével - ám szinte biztos, hogy a közeljövő nagy várakozással kísért premierfilmjei ezen a platformon is elérhetőek lesznek.


Sajnos a speciális terem felépítése, fenntartása viszonylag költségesnek mondható, ezért gyaníthatóan nem lesz alacsony a mozijegy ára, cserébe egy olyan egyedülálló élményben lehet részünk amiért megéri kifizetni azt.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.