Hirdetés

Itthon is terjed a BitCoinnal való fizetés



|

Térképen is megnézhetőek a pénzhelyettesítő eszköz elfogadóhelyei.

Hirdetés

A Mt. Gox tőzsde összeomlása, továbbá az árfolyamának beszakadása óta keveset hallottunk a BitCoin pénzhelyettesítő eszközről. A virtuális valuta ettől függetlenül nem halott, sőt: szép csendben gyarapodik az elfogadóhelyeinek száma. Nem csak külföldön, hanem Magyarországon is, a múlt héten a Doblo Borbár vált kompatibilissé a BitCoin tárcákkal. A pénzhelyettesítő eszközzel kapcsolatos alapvető tudnivalókkal már foglalkoztunk, most nézzük inkább, hogy miként is működik a gyakorlatban a fizetőeszköz beszerzése, maga a fizetés folyamata, továbbá merre találjuk az elfogadóhelyeket.

Hirdetés


A BitCoin beszerzése

Többféle módon is BitCoinra válthatjuk a forintjainkat. A legelterjedtebb módszer az online BitCoin tőzsdék használata, ezek esetében PayPales vagy bankkártyás átutalás után a virtuális BitCoin pénztárcánkban landol a fizetőeszköz. Ez a legjobb megoldás, ugyanis a különféle tőzsdék eltérő árfolyamokon dolgoznak, azaz maximalizálhatjuk a pénzünkért kapott BitCoinok mennyiségét.


A kettes számú megoldás, hogy valakitől személyes találkozó során készpénzért vásárolunk BitCoint, de nyilván fennáll a lehetősége, hogy a félkész tranzakció során elfut a vevő a BitCoinnal, vagy az eladó a készpénzzel. A harmadik lehetőség a BitCoin ATM használata, ez szintén készpénzt vált BitCoinba. Magyarországon jelenleg egyetlen ilyen automata üzemel, méghozzá a budapesti Anker Klubban.


A személyes és ATM-es pénzváltáskor az eladó vagy bankautomata átutalással küldi a pénzt a BitCoin pénztárcánkba. Ehhez természetesen meg kell adnunk a BitCoin pénztárcánk publikus azonosítóját, ezt az okostelefonon futó BitCoin tárcakezelő programok QR-kódként mutatják meg az eladó eszközének (azaz nem a billentyűzeten kell beütni a pénztárca azonosító kódját).


A BitCoin elköltése

Természetesen a pénznek nincs értelme, ha nem tudjuk valahol elkölteni. A hazai elfogadóhelyek talán legjobb – ám jó eséllyel nem teljes – lelőpontja a Coinmap portál, amely könnyen áttekinthető térképen mutatja meg az elfogadóhelyeket. Ezek közt például éttermek, szálláshelyek, fogászati magánrendelések, konzolszerviz, autómentő és kutyaiskola is találhatóak.


A bitcoinos fizetési lehetőségek változóak, így érdemes előzőleg felvenni a kapcsolatot az elfogadóhellyel, ha nem lennénk biztosak az elérhető opciókban. Egyes helyeken előre utalással is kiegyenlíthetjük a számlát, máshol az okostelefonunkon futó tárcaalkalmazással kell fizetnünk. Utóbbi nevezhető a szabványos eljárásnak, lehetőség szerint mindig a helyben való fizetést válasszuk, főként ha nem köztudottan megbízható és korrekt elfogadóhelyről van szó.


A webáruházakban való bitcoinos fizetés egyelőre meglepően kevés helyen megoldott, az elfogadó boltok folyamatosan frissülő listájához a BitCoins.hu portálra érdemes ellátogatni.


(Nyitókép: Jason Benjamin)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.