Hirdetés

Izzadást mímelve hűti magát a humanoid robot



|

A sima léghűtésnél háromszor hatékonyabb a módszer.

Hirdetés

Az emberekhez hasonlóan a robotok is rengeteg hőt termelnek a működésük során, ám eddig aránylag kevés szó esett a komoly teljesítményű modellek hatékony hűtéséről, ez volt a fejlesztők egyik legkisebb gondja. A rohamosan fejlődő egyensúlyozási és navigációs implementációknak köszönhetően most már muszáj megoldást találni hűtésük problémájára, hiszen nem csak egyre hosszabb időn keresztül, de folyamatosan növekvő tempóban képesek működni a robotjaik.


Hirdetés


A Tokiói Egyetem kutatói most egy érdekes megoldást tesztelnek. A Kengoro nevű humanoid robotjuk az emberekhez hasonlóan izzadással próbálja hűteni magát: a hűtőfolyadék a 3D-nyomtatással előállított üreges "csontjaiban" kering, a stratégiai pontokon elhelyezett "izzadságmirigyei" pedig szükség esetén leengednek némi folyadékot a motorjaira, hogy az párolgásos módszerrel leadja a hőt. A kutatók szerint a megoldás háromszor hatékonyabb a sima léghűtésnél, de a klasszikus vízhűtéssel nem képes felvenni a versenyt. Cserébe viszont sokkal egyszerűbb, kisebb helyet foglal, jelentősen könnyebb robotok készítését teszi lehetővé.



Az 1,7 méter magas és 56 kg súlyú Kengoro hűtőrendszere egyhuzamban nagyjából 11 percig képes fekvőtámaszokat nyomni, fél bögre vízzel pedig közel 12 órán át futhat.


(Forrás: IEEE.org, Engadget)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.