Hirdetés

Jogvédők fizethetnek a kalózkodással vádoltaknak



|

Nagyot bukott ügyfeleivel együtt az agresszivitásáról hírhedt Rightscorp.

Hirdetés

A jogvédelemmel foglalkozó cégek számára alapvetően nem nehéz lecsapniuk az ügyfeleik jogvédett tartalmait megosztókra: csak fel kell csatlakozniuk egy megosztott torrentre, majd naplózniuk kell a hozzájuk kapcsolódó számítógépek IP-címét, a kapcsolat létrejöttének időbélyegét. Ezen információk birtokában még nem tudják konkrét személyekhez kötni a potenciálisan jogsértő magatartást, de beazonosíthatják a VPN-t vagy egyéb proxy-t nem használók netszolgáltatóit, majd bíróságon keresztül megpróbálhatják elérni az előfizetők személyazonosságának kiadását.

Hirdetés


Amennyiben ezt sikerül megtenniük, akkor a jogvédők elsőként felveszik a kapcsolatot a beazonosított ügyfelekkel. A megfélemlítő hangvételű tájékoztatásban perrel fenyegetik őket az állítólagos illegális letöltéseik miatt, de a felajánlják a lehetőséget az ügy tárgyalótermen kívüli rendezésére, már amennyiben a warezolással megvádoltak hajlandóak kifizetni egy meghatározott összeget.

(Forrás: TorrentFreak)


A héten óriási fülest kapott a fenti praktika alkalmazásáról hírhedtté vált Rightscorp, ugyanis kénytelen volt a bíróságon kívül rendezni egy a cég ellen indított csoportos pert, az ügy sértettjeinek száma meghaladta a kétezret. A sértettek azzal vádolták a Rightscorpot, hogy automatizált telefonhívásokkal zaklatta őket, ezzel megsértve a Telephone Consumer Protection Act távközlési törvénycsomagban rögzített jogaikat.


A felek bírósági jóváhagyásra benyújtott megállapodása alapján a felperes visszavonja a vádjait, a Rightscorp pedig semmiféle törvénysértést sem fog elismerni. Ettől függetlenül a Rightscorp és ügyfelei létrehoznak egy 450 ezer dolláros alapot, amelyből egyrészt fedezni fogják az alperesek összes jogi költségét, másrészt pedig a sértettek igény esetén fejenként olyan 100 dollár összegű kártérítést kérhetnek keretből. A legfontosabb fejlemény ettől függetlenül az, hogy amennyiben a sértettek kitöltenek egy warezolást tagadó nyilatkozatot, akkor a Rightscorp végleg ejti az ellenük felhozott vádjait.


Végül érdemes megemlíteni, hogy a Rightscorp vállalása szerint a jövőben csak a megvádolt személyek beleegyezésével zaklatja majd azokat automatizált telefonhívásokkal. Ez feltehetően a megfélemlítésre használt módszer halálát, továbbá az egész ügy valódi konklúzióját jelenti.


(Forrás: TorrentFreak | Nyitókép: Descrier)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.