Hirdetés

Jön a 3D-s YouTube, egyelőre Flash alapokon



|

3D tévékkel vagy 3D Vision kittel élvezhetjük a térérzetet

Hirdetés

Hivatalosan ma aktiválja a YouTube a sztereoszkopikus 3D támogatást. A Google már két éve kísérletezik a 3D adoptálásával, mostanra állt össze a rendszer.

 

Az intézkedés nem valószínű, hogy enyhítené a professzionális minőségű 3D termékek mennyiségi hiányát, de az biztos, hogy megkönnyíti a felhasználók által készített sztereoszkopikus videoanyagok közzétételét. Több fényképezőgép és videokamera modell kapható már jelenleg is, mely képes 3D felvételek készítésére, így valószínűleg előbb lesz elérhető nagy mennyiségű felhasználói 3D tartalom, mint professzionális anyag (pl. 3D Blu-ray).

 

Többféle módszerrel támogatja a YouTube a sztereoszkópia leképezését. A passzív szemüveggel nézhető 3D-s megjelenítő eszközök számára képes összefésülve megjeleníteni a két szemnek szánt képet, soronként, oszloponként vagy szűrőminta alapján. A modern 3D tévék számára a side-by-side elrendezést kínálja a rendszer, azaz a bal és jobb szemnek szánt képet közvetlenül egymás mellé helyezi el, vízszintesen összenyomva. Azok is meg tudják nézni „térhelyesen" a felvételeket, akik pusztán színes 3D papírszemüveggel (anaglyph), a vörös-cián, zöld-bíbor és kék-sárga változatok támogatása is megoldott. Mindezt az Adobe Flash alapú lejátszómodul biztosítja.

Nem csak a Flash vonalon képzeli el a Google a YouTube jövőjét. A HTML5-ben lehetőség van side-by-side módon tárolt sztereoszkopikus anyagok átadására és címkézhető a tartalom 3D jellegűként, ilyenkor a böngésző tudja, hogy nem csak szimplán meg kell jelenítenie a képet. Készül a YouTube HTML5 alapú 3D támogatása, de egyelőre csak Firefox alatt (WebM kodek) működik és csak az NVIDIA 3D Vision megjelenítési rendszerét támogatja.

 

Egyelőre nem támogatja a rendszer a Full HD 3D-t, hiszen a két oldal képe egymás mellé helyezve vagy egymással átszőve egyazon keret képpontjain osztoznak. Jelenleg az egyetlen Full HD 3D média a Blu-ray.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.