Hirdetés

Artensoft Tilt Shift Generator



|

A Tilt Shift Generatorral pár kattintással létrehozhatunk terepasztalszerű képeket.

Hirdetés

A PC World júniusi száma mellé három teljes verziós szoftvert is ajándékba adunk. A magazinunk lemezmellékletén megtalálható az Ashampoo Slideshow Studio, amellyel látványos diavetítéseket készíthetünk; a dioráma generálásra alkalmas Artensoft Tilt Shift Generator, valamint a HTPC-khez is alkalmas Inmatrix Zoom Player professzionális médialejátszót. Most az Artensoft dioráma készítőjét mutatnánk be részletesebben!

 



Az Artensoft szoftvere egy dologhoz ért, de ahhoz nagyon: a tilt shift, avagy miniatűr hatás generálásához. Aki még nem hallott az eljárásról, annak összefoglalnánk dióhéjban, miről is van szó. A fotózásnál a tilt shift egy olyan technológia, amely egy dönthető fókuszsíkkal és eltolható középtengellyel rendelkező optikát igényel, amit eredetileg a perspektivikus torzítás kiküszöbölésére fejlesztettek ki. A megoldás hamar elterjedt, hiszen segítségével makettszerű képek alkothatók, így a tárgyak térbeliségének és az élesség pontjának befolyásolásával azt az érzetet kelthetjük, mintha egy terepasztalt fotóztunk volna.

 

The Sandpit from Sam O'Hare on Vimeo.



Népszerűségét magunk is megtapasztalhatjuk, ha egy internetes keresőben rákutatunk a kifejezésre. Számos fotó és videó érhető el a weben, amelyeknél néha kétségünk támad, hogy tényleg egy valós jelentet mutat-e. Érdemes megnézni Sam O'Hare fenti bámulatos Sandpit videóját vagy a lentebb látható Leo&Senya tilt shiftes katonai felvonulását. Egészen elképesztőek.

 

9 may 2012 from Leo&Senya on Vimeo.



Ha akarunk készíteni egy makettszerű felvételt, akkor vagy beszerzünk egy olyan kamerát, illetve objektívet, amely képes erre (a weben olyan információ is fellelhető, hogy egy WC-pumpa segítségével miként tudjuk célunkat megvalósítani), vagy elkészítjük a hatást szoftveres utómunkálatokkal. A képszerkesztő szoftverekkel egy ideje már megoldható volt a feladat, ám azok egyklikkes alkalmazása nem volt jellemző (a Photoshop CS6 változást hozott e téren).

A Tilt Shift Generator nevéhez méltóan pont az egyszerű miniatűr hatás létrehozását kínálja, így segítségével komolyabb grafikai ismeretek nélkül is létrehozhatunk terepasztalszerű képeket. Maga a program felülete nincs túlbonyolítva, ami nem is csoda, hiszen a szoftver egyetlen feladat megoldására született. A hazai felhasználóknak kis kényelmetlenséget okozhatott eddig, hogy a Tilt Shift Generator nem rendelkezett magyar felülettel, ám a PC World közbenjárásának és segítségének köszönhetően a honosítás immár elkészült.

 



Az alkalmazás elindítása után csak a licenckulcs megadása miatt érdemes elkalandozni a felső menüstruktúrában (erről később még szót ejtünk), egyébként nem sok dolgunk lesz arrafelé. Feladatunk ugyanis meglehetősen egyszerű. A Browser gombra kattintva adjuk meg a kiindulási kép elérési útját, amelynek betöltődése után hozzá is foghatunk a képszerkesztéshez. A fotó melletti csúszkán adhatjuk meg, hogy mely sávra fókuszáljon a szoftver, méretét pedig az oldalsávon konfigurálhatjuk (Focus size). Ugyanitt érdemes engedélyezni a bokeh maszk megjelenését, illetve a legtöbb esetben nem tanácsos aktiválni a fókuszpont előtti és mögötti területek szinkronizálását (Sync. back&front focus). Vegyük is ki mellőle a pipát, majd adjuk meg a csúszkán a fókusz homályosításának erejét (Strength) és a defókusz görbületet (Graph). A további beállításoknál (Additional options) ezen felül a világosságot, a kontrasztot és a színtelítettséget is korrigálhatjuk, valamint a visszacsillanó fénypont formáját szintén definiálhatjuk (Bohek type).

Ha mindent megadtunk, hozzuk létre előnézeti képünket (Create preview), ami eltarthat egy darabig. Sajnos ez a program egyik gyengesége, hardveres gyorsítás nélkül ugyanis minden apró beállítás után le kell generáltatnunk a változásokat, ráadásul egy nagyfelbontású fotó esetén ez 1-2 percig is eltarthat. Mentésnél még több idővel kell számolnunk, az eredeti felbontást megtartva ugyanis akár 4-5 percig is elszámolgathat gépünk. Nézzük csak: ha maximalisták vagyunk, egy egész délutánt is eltölthetünk a szoftverrel, csak hogy néhány képet miniatürizáljunk.

 

 

A végeredményt látva viszont elmondhatjuk, hogy érdemes volt küszködni, a létrehozott látványért joggal könyvelhetjük el türelmünket sikerként. Kár, hogy videókat a programmal nem tudunk manipulálni.

Adatok:

- szelektív fókuszeffektus-generálás
- első és hátsó defókusz-skálaállítás
- visszacsillanó fénypontválasztás
- világosság-, kontraszt- és színtelítettség-korrekció
- angol, német, francia, orosz és spanyol felület
- JPEG, PNG, BMP és TIFF export
- Fejlesztő: Artensoft
- Ár: a PC World olvasóinak ingyenes
- Web: tiltshiftgenerator.com
- Kompatibilitás: Windows

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.