Hirdetés

Inmatrix Zoom Player Pro



|

A PC World friss száma mellé három teljes verziós szoftvert is ajándékba adunk.

Hirdetés

A magazinunk lemezmellékletén megtalálható az Ashampoo Slideshow Studio, amellyel látványos diavetítéseket készíthetünk; a dioráma generálásra alkalmas Artensoft Tilt Shift Generator, valamint a HTPC-khez is alkalmas Inmatrix Zoom Player professzionális médialejátszót. Most utóbbit mutatnánk be részletesebben!

Hálátlan feladat manapság fizetős médialejátszót fejleszteni, hiszen az utóbbi években minden platformon gombaként kezdtek szaporodni az ingyenességük ellenére komoly funkcionalitással rendelkező vetélytársak. Éppen ezért nem meglepő, hogy a 11 éves múltra visszatekintő Zoom Player mögött álló Inmatrix is már régóta kínál otthoni felhasználásra térítésmentes verziót az alkalmazásából, míg a lehetőségek szélesebb skálájára vágyók továbbra is beruházhatnak a szoftver Pro vagy Max változatára. Olvasóink az előbbi változatot használhatják ingyen.

 



Kodekekból jeles

A lemezmellékletünkön megtalálható kiadás telepítése senkinek sem okozhat gondot, hiszen az Inmatrix munkatársai rögtön előreaktivált változatot bocsátottak rendelkezésünkre, bár természetesen érdemes odafigyelni a fájltársításokra. A folyamat végén egyes riválisok megoldásaihoz hasonlóan a Zoom Player is felajánlja extra kodekek és beépülők telepítésének lehetőségét, bár a rendmániásoknál homlokráncolást okozhat, hogy ezek közül néhány – például az ffdshow – külön települ, amely kisebb káoszt okozhat a Start menüben; sokkal jobb lett volna, ha a kiterjesztések a lejátszó e célra kitalált mappájába kerültek volna.

Megemlítendő, hogy a beépülők kezeléséért felelős Install Center a Zoom Player telepítése után is elindítható, ráadásul nemcsak esetlegesen kihagyott modulok installálhatók vele, hanem a frissíthető elemeket is képes kijelezni. A felkínált listát átböngészve feltűnhet a 7-ZIP tömörítő telepítésének lehetősége: ennek magyarázata, hogy az alkalmazás képes archívumokban tárolt médiafájlokat is lejátszani. Sajnos a Zoom Player gyárilag csak angol nyelvi támogatással rendelkezik, ám a fejlesztő weboldaláról elérhető hozzá egy dupla kattintással telepíthető magyar lokalizáció is (hopp.pcworld.hu/8719).

Ördögi részletek

A Zoom Player első indításakor felbukkanó minimalista felület remekül alkalmas az ismerkedők pozitív értelemben vett megtévesztésére, hiszen meglepően keveset árul el a szoftver valódi tudásáról, és szinte perverz testreszabhatóságáról. Utóbbi szemléltetésére két érdekességet emelnénk ki: egyrészt az újságunkkal érkező Pro verzióban még a beállítópanel is jelszavazható, másrészt az egérgörgőt nemcsak hangerőállításra vagy éppen a lejátszott tartalomban történő ugrásra lehet beprogramozni, hanem igény esetén a szoftver ablakának képernyőn elfoglalt vertikális vagy horizontális helyzete is módosítható vele.

Manapság már a médialejátszók esetében sem meglepőek az internetes funkciók, rengeteg lejátszó képes közvetlenül megnyitni különféle online zenéket, videókat, lejátszási listákat, ám a Zoom Player ilyen szempontból mindegyiken túltesz, hiszen konkrétan beépített webböngészővel is rendelkezik, az esetlegesen letöltött fájlokat pedig médiatárában listázza. A Zoom Player egyik legeredetibb sajátossága, hogy a fejlesztők kettéválasztották a komplett kezelőfelületét: hagyományos megjelenése mellett a Navigátorok menü bármely elemét előcsalva a HTPC-kkel rendelkezők nagy örömére egy egérrel és távirányítóval egyaránt kezelhető interfész jelenik meg.

Furcsa módon a kettő felület itt-ott egyértelműen külön életet él, például a fentebb említett médiatár tartalma csak a „távirányítós” megjelenést előhívva böngészhető, viszont állományokat és mappákat kizárólag a hagyományos felületről  (a  Párbeszédablakok menüből) lehet hozzáadni. Ezen inkonzisztens kivitelezés a szoftver számos részére jellemző, és némileg intuitív kezelhetőségének rovására megy. Néhány kattintás után meglepődve tapasztaltuk, hogy az Inmatrix alkalmazása internetes rádiók hallgatására is kiválóan alkalmas, hiszen rendelkezik automatikus állomáskeresővel, plusz a gyors elérés érdekében a kedvenc adók listája könnyedén menthető.

Negatívumként megemlítendő, hogy a Zoom Playerben egyelőre nem kapott helyet automatikus feliratletöltésre alkalmas modul, ám az audiofilek bizonyára örömmel veszik majd azon apróságot, hogy beépített tízsávos hangszínszabályzója nemcsak nagyjából állítható be a szokásos csúszkákkal, hanem szövegmezőkben hajszálpontosan is megadhatóak a frekvenciákhoz rendelni kívánt értékek.

Adatok:

- hatalmas kodekválaszték
- internetes rádiózás
- részbeni távirányítós kezelhetőség
- médiatár
- szülői felügyeleti eszközök (műsoros DVD korhatár, jelszavazható beállítópanel)
- tízsávos hangszínszabályzó
- magyar lokalizáció
- részletes testreszabhatóság
- Fejlesztő: Inmatrix
- Ár: a PC World olvasóinak ingyenes
- Web: inmatrix.com

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.