Hirdetés

Kártérítést fizethet a PS3 lebutítása miatt a Sony



|

Nem volt olcsó mulatság megszüntetni a Linuxok telepíthetőségét.

Hirdetés

A konzolok iránt érdeklődők valószínűleg jól tudják, hogy a PlayStation 3-ra eredetileg Linuxot is telepíthettek a vásárlók. Az utólag installált Linux nem virtuális gépben futott, hanem a normál szoftver helyett indíthatták el a buhera iránt érdeklődők. Az átlagos gamerek számára persze nem volt fontos a funkció, a Sony pedig 2010. március 28-án bejelentette, hogy a 3.21-es rendszerfrissítéssel "biztonsági okokból" megszünteti a lehetőséget.


Hirdetés


Röviddel később az Egyesült Államokban természetesen csoportos per indult a Sony ellen, az ügyet felkarolt ügyvédi iroda a fogyasztók megkárosításával vádolta a céget. Az Ars Technica beszámolója szerint a per most lényegében véget ért, a Sony hajlandó kártérítést fizetni a vastag PlayStation 3 modellt 2006. november 1. és 2010. április 1. között megvásárolt ügyfeleknek.



A konzolt Linux rendszerrel is használtak fejenként 55 dollár kártérítésre jogosultak, míg a PlayStation 3-at konkrétan a Linux telepíthetősége miatt megvásárolt fogyasztók további 9 dollárt kasszírozhatnak be. Ettől függetlenül akad egy apró probléma a pereskedő felek közti megállapodással: a kártérítés iránt érdeklődőknek nem csak a konzol vásárlásakor kapott blokkot kell bemutatniuk, de valahogyan azt is bizonyítaniuk kell, hogy annak idején ténylegesen futtattak Linuxot az eszközön.


Ez a potenciálisan érintett 10 milliós egyesült államokbeli vásárlói tábor várhatóan jelentős részének problémát fog jelenteni, még akkor is, ha tényleg jogosultak a kártérítésre. A pereskedés egyértelmű nyertesének az ügyvédi iroda tűnik, a munkáért cserébe várhatóan 2,25 millió dollár (nagyjából 629 millió forint) munkadíj üti majd a jogászok markát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.