Hirdetés

Kikapcsolódás bekapcsolva: a szórakoztató Vista



|

A Windows XP megjelenésével beköszöntött a multimédiás korszak. Vajon a Vista mit képes még ezenfelül is nyújtani, miben tud többet az előző rendszernél?

Hirdetés

Rövid válaszunk: sok mindenben. Már a látványos Aero felület is hasonló érzést kelt, mintha egy szórakoztatóközpontba lépnénk be: elhalványuló, „ugráló” ablakok, szemet gyönyörködtető menük és effektusok. De ez csak egy kis szelet a valódi multimédiás képességekből.

 

Központban a Media Center

 

A legfontosabb és legjobban használható újdonság a Media Center. Eddig külön termékként vásárolhattuk meg, de most már a Home Premium és az Ultimate verziók szerves része. Használatával házi számítógépünk a szórakoztatás valódi központjává léphet elő, hiszen egy távirányító segítségével akár a fotelből is vezérelhetjük gépünket. Zenét hallgathatunk, családi képeket nézegethetünk, internetes szolgáltatásokat vehetünk igénybe, vagy akár tévézhetünk is! A legkényelmesebben a Microsoft Media Center távirányítójával kezelhetjük a felületet, de ha van Media Center-kompatibilis tévékártyánk, annak vezérlőjét is használhatjuk. Felülete nagyon egyszerűen kezelhető, ráadásul az első lépésekben egy részletes varázsló is segít. Többcsatornás hang, a kijelző típusa, saját mappáink beállítása – mind kényelmesen, akár a fotelből is elvégezhető. Ha tévékártyánkat felismeri az alkalmazás, annak beállítására is lehetőségünk nyílik, ráadásul elektronikus műsorújságot (EPG) is letölthetünk hozzá az internetről, amely időnként a háttérben frissül. Ebben könnyen kiválaszthatjuk a műsort, és egyszerűen beállíthatjuk a rögzítési időpontokat. A csúsztatott felvételi módot (TimeShift) is használhatjuk, ha valaki megzavarna kedvenc műsorunk megtekintésében.

 

vmm_mctv.jpg

A megújult Media Center is a Vista része lett


 

Érdemes még egy újdonságát megemlíteni a Media Centernek: ha gépünk SideShow-kompatibilis külső megjelenítőpanellel van ellátva, az aktuálisan lejátszott szám, videó stb. nevét és tulajdonságait is megjeleníthetjük e kijelzőn.

 

 

vmm_mcpix.jpg
Képek egyszerű lapozgatására is használhatjuk a Media Centert

 

 

A Media Center akár a partik kelléke is lehet, hiszen pár kattintással átválthatunk a zenehallgatásról a DVD-lejátszóba, vagy épp családi képeinket lapozgathatjuk, miközben a háttérben kellemes zene szól. Ha számítógépünket nemcsak munkára, hanem szórakozásra is szeretnénk használni, mindenképpen próbáljuk ki a Media Centert!

 

Filmgyár a gépen

 

A Windows Movie Maker HD és a Windows DVD-készítő páros segítségével házi videóinkat a jelenlegi lehető legjobb minőségben tudjuk elkészíteni. Ahogyan a Media Center, ezek az alkalmazások is részei a Home Premium, illetve Ultimate kiadásoknak, használatuknak viszont feltétele a legalább DirectX 9-es videokártya megléte. A Movie Maker esetében első ránézésre nem sok változást fedezünk fel a korábbi verziókhoz képest, ráadásul a HD jelölést sem látjuk külön feltüntetve, pedig ez a kiadás már támogatja a nagy felbontású Windows Media-fájlok készítését. Ám akkor sem kell lemondanunk a jó minőségről, ha még nem rendelkezünk ilyen eszközökkel: az elkészült filmet közvetlenül a Windows DVD-készítőbe helyezhetjük. Az írandó lemezen nemcsak filmet, hanem akár képeket is tárolhatunk egymás mellett, tehát nem kell külön lemezt írni a családi eseményen készült filmnek és külön a fotóknak. Mindezt a DVD főmenüjéből is elindíthatjuk, amit teljesen testre szabhatunk, kezdve a háttérzenétől, a speciális effektusokon át egészen a gombokon lévő feliratokig. Extraként érdemes megemlíteni, hogy még megjegyzést is írhatunk a menübe, ahol bemutathatjuk esetleg a szereplőket, helyszíneket, vagy egy rövidke útleírást készíthetünk.

 

 

vmm_mmhd.jpg

Már nagyfelbontású videókat is készíthetünk a Movie Makerrel

 

Az elkészült családi DVD-t máris megnézhetjük az előbb említett Media Centerben vagy a megújult Windows Media Player 11-es verziójával. A frissítésen átesett Műsortárból pillanatok alatt bármit kikereshetünk az itt is jelen lévő keresővel, de többféle szempont alapján is kategorizálhatjuk multimédiás állományainkat. Ráadásul nemcsak filmnézésre vagy zenehallgatásra, hanem képek megtekintésére is használhatjuk kedvenc lejátszónkat. A vistás felülethez igazodva a menük itt is elrejtett állapotba kerültek, de voltaképpen nincs is szükség rá, hiszen a vezérlőgombokkal vagy a jobb egér menüjéből bármit elérhetünk.

 

 

vmm_dvdmaker.jpg

Videóinkból és képeinkből DVD-filmet is készíthetünk

 

Hobbifotósok paradicsoma

 

Bár az imént említett Windows Media Player 11-es verziója is le tud játszani képeket egymás után, valószínűleg mégsem fogjuk erre használni. A miértre egyszerű a válasz: a Windows Fotótár szolgáltatásai rabul ejtik majd a hobbifotósok szívét. Míg az XP-ben csak egy egyszerű képnézegető volt, minimális szolgáltatásokkal, a Vista fotómenedzsere már a legfontosabb igényeket is kielégíti. Megnyitás után elég csak egy pillantást vetnünk a bal oldalon lévő listára, és máris elszáll minden aggodalmunk: féltett képeink jó helyre kerültek. A legfontosabb újítás, hogy a fotókhoz már saját címkéket is hozzáadhatunk, ami nagyban megkönnyíti a későbbi keresést. Elsősorban nem komplett mondatokat, hanem inkább kulcsszavakat érdemes beírni, példaként találunk is párat a Címkék kategória alatt. Kedvenc képeinket már csillagozhatjuk is, ahogyan ezt eddig a Windows Media Playerben tettük a zenékkel: egy kattintással kigyűjthetjük a legtöbbször megnézett fotókat.

 

vmm_wmp11.jpg

Vistás felületet kapott az új Windows Media Player

 

A Vista egyik újdonsága, hogy képes kezelni a digitális fényképezőgépekből származó RAW formátumot, nagymértékben megkönnyítve az ilyen képek importálását. A Fotótár eszköztára szintén sok meglepetéssel szolgál: a kijelölt képet javíthatjuk, például a megvilágítás- és színkorrekciók elvégzésében, illetve a vörös szemek eltávolításában nyújthat segítséget.

 

 

vmm_fototar.jpg

Egy helyen az összes kép a Windows Fotótárban


A kijelölt, esetlegesen megfelelően kivágott képeket akár fotópapírra is nyomtathatjuk, többféle méret és elrendezés közül választva. Ha nincs nyomtatónk, interneten keresztül feltölthetjük a listán található cégekhez profi kidolgozásra.

 

Egyetlen kattintással elküldhetjük levélben családi képeinket, de még küldés előtt célszerű azt átméretezni, amit már alapból kínál fel a Vista. Fotóink terjesztését lemezen is megoldhatjuk: adat vagy Video DVD közül választhatunk, ez utóbbi esetben az előbb is említett Windows DVD-készítő indul el.

 

Ha a DVD-készítő átmenetgyűjteménye kevés lenne, vagy internetre szeretnénk kitenni prezentációként, akkor a film készítését is választhatjuk a Movie Maker segítségével.

 

Az eszköztár utolsó gombját, a Megnyitást is fontos megemlítenünk: a fotófeldolgozás során előfordulhat, hogy több, ehhez kapcsolódó programot telepítünk. A Megnyitás gomb segítségével egyszerűen kiválaszthatjuk azt a programot, amellyel épp szerkeszteni szeretnénk, tehát nem a rendszer fogja önkényesen eldönteni, melyiket használjuk.

 

 

vmm_menus.jpg

Képeinket több programmal is megnyithatjuk, de választhatunk mást is az eszköztárról


Természetesen a Fotótárban is megtalálhatjuk a megújult keresőt, amely a képekben lévő EXIF információkban kutakodik, és már beírás során kiadja a találatokat.

 

 

Apróságok

 

vmm_rogzito.jpg
Egy találós kérdéssel is kezdhetnénk: vajon melyik multimédiás alkalmazást használtuk a legkevesebbet a Windows 95 óta? Tippelgetnénk, mégsem jutna eszünkbe a Hangrögzítő. A Windows XP-ig hordozta magával a régi örökséget: hatvan másodperces felvételt készített tömörítetlen WAV formátumba. Mindkét funkció felett eljárt az idő, ugyanis a 60 másodperc nagyon kevés, a WAV formátum pedig túl sok helyet foglal feleslegesen, hiszen egy tömörített állomány (Windows Media Audio) kisebb helyen elfér, és minőségben (főleg mikrofon esetében) már alig marad el tőle. Ezért a régi hangrögzítőt eltávolították, és helyébe a létező legegyszerűbb külsejű verzió került, amely mindössze egy gombból és egy hangerőmérőből áll. A hangerő vezérlőpultján megadjuk a bemenetet, valamint a minőséget, és elég megnyomni a felvevőgombot. A felvétel végén elmenthetjük az anyagot WMA formátumban, de ha a párbeszédpanelen a Mégsem gombra kattintunk, tovább folytathatjuk a rögzítést. Ennél egyszerűbben ki sem lehetett volna találni ezt az alkalmazást!

 

vmm_metszo.jpg
A Vistán elrejtőzött egy másik hasznos alkalmazás, amely a Képmetsző névre hallgat. Egy képernyőlopóról van szó, amely első indításakor előzékenyen felkínálja a Tálcára való elhelyezését, mert így később biztosan kéznél lesz. Képmentéskor a képernyő elhalványul, hogy jobban lássuk, mely részét vágjuk ki mentésre. Speciális vágási lehetőségek közül is választhatunk, mint a téglalap, az ablakmetszet, a teljes képernyős nézet, esetleg a szabadkézi kijelölés. A kilopott részbe egyedi színű, méretű és típusú „tollal” rajzolhatunk, vagy sárga színű szövegkiemelővel húzhatunk át egyes szavakat. Az elrontott jelöléseket radírral törölhetjük, majd a módosított képet elmenthetjük JPEG, GIF, PNG, de akár weblapként, HTML formátumba is! Biztos, hogy sokan használni fogják ezt az eszközt: irodákban javításokra, otthon képek szórakoztató retusálására, fotóbarátok egy-egy részlet kimentésére.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.