Hirdetés

Kína újabb lépést tett a Különvélemény megvalósítása felé

|

Egy új rendszer egyéni és kapcsolati szinten elemzi a lakosok viselkedését.

Hirdetés

Olvasóink valószínűleg jól tudják, hogy a kínai Kommunista Párt nem tartja szívügyének a privát szféra védelmét, a legkülönfélébb rendszereivel és eszközeivel már jó ideje próbálja feltérképezni és megfigyelni a lakosok kapcsolati hálóját, banki tranzakcióit, általános viselkedési mintáit; otthon és a munkahelyen egyaránt.

Hirdetés


A tervek szerint 2020-tól kezdődően minden kínai lakos számára kötelező lesz a "Life Score" rendszerben való részvétel. Nevéből sejthetően egy számosított értékről van szó (350-950 tartományban), amely gyakorlatilag azt kívánja reprezentálni, hogy mennyire megbízható az adott személy. A pontszámot a lakos pénzügyi helyzetén túlmenően a kapcsolati hálójában lévő személyek pontszáma, a közösségi hálózatokon való aktivitásai, a vásárlási szokásai, sőt: még a hobbija, az egyéb tettei és szokásai is befolyásolhatják. A személyes pontszámot többek közt olyan faktorok csökkenthetik, mint az alacsony pontszámú személyekkel való kapcsolattartás, vagy éppen a Kommunista Párt kritizálása a közösségi hálózatokon.


A pontszám nem csak egy elméleti dolog, ugyanis a magas pontszám kényelmi előnyökkel kecsegtet (például lecsökkentheti egyes kérelmek átfutási idejét), a bankok pedig fel fogják használni a hitelképesség elbírálásához. A maga módján zseniális a rendszer, hiszen a magas pontszámnak nem csak anyagi, de szociális jelentősége is lesz. A valamilyen okból magas pontszámra vágyók megszakíthatják a kapcsolatot az alacsony pontszámmal rendelkező ismerőseikkel, vagy nyomást gyakorolhatnak rájuk a pontszámuk növelése érdekében. Senki sem szeretné, ha kirekesztenék az ismerősei, amely a Kommunista Pártnak megfelelő magatartási normák követésére kényszerítheti a rendszer által gyanúsnak tartott személyeket.


A hírek szerint ez még csak a kezdet, ugyanis a kínai illetékesek megkezdték a meglévő megfigyelőrendszereik összekapcsolását. A Situation-Aware Public Security Evaluation (SAPE) platform egy prediktív rendfenntartó eszköz, amely nem csak a lakosokról beérkező egyéni információkat elemzi folyamatosan, de a lakosokon keresztül a komplett kapcsolati hálókat és csoportokat is képes analizálni, így az egyénekről beérkező információkat tágabb kontextusban értelmezheti. A rendszer végső célját a Kommunista Párt számára nem kívánatos cselekmények előrejelzése, a jövőben problémákat okozni képes személyek korai kiszűrése jelenti.Egyelőre nem tartunk ott, hogy megvalósuljon a Különvélemény (Minority Report) című filmben látott jövő, de a SAPE platformmal Kína látszólag újabb lépést tett a világának létrehozása felé.


(Forrás: Ars Technica, Geek.com, Defense One)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Próbáld ki az Xbox Game Passt 300+ játék csak
300 Ft 3 hónapra!
(x)

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.