Hirdetés

Közel természetes tapintás a DARPA protézisével



|

Óriási áttörést jelenthet a közvetlenül az agyhoz csatlakozó művégtag.

Hirdetés

Az USA Védelmi Minisztériumához tartozó Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) bejelentette, hogy sikerült egy közel teljesen természetes tapintási élményt nyújtó műkezet készítenie. A prototípus érdekessége, hogy a nyomásérzékelő szenzorok közvetlenül az agy tapintásokat feldolgozó részéhez lettek bekötve.

Hirdetés


A személyiségi jogainak védelme miatt egyelőre nem sokat tudni a páciensről. A tájékoztatás szerint egy 28 éves férfiről van szó, aki a gerincvelő-sérülésének következtében nagyjából egy évtizeddel ezelőtt mozgásképtelenné vált. A DARPA sajtóközleménye alapján a férfi közel 100 százalékos hatékonysággal állapította meg, hogy a művégtag melyik ujját érintik meg a kutatók. Az sem hozta zavarba, mikor bejelentés nélkül egyszerre a művégtag több ujját érintették meg a tudósok.


A DARPA kutatói rögtön a gondolatokkal vezérelhető művégtaggal tesztelték a friss technológiát. A férfi volt az első olyan páciens, aki nem csak mozgatni tudta a műkezet, de tapintást is érzékelt vele.


(Forrás: Engadget, DARPA)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.