Hirdetés

Kütyük az okosabb tévéért



|

Nem kell feltétlenül kidobni a néhány éves lapostévét, van olcsóbb megoldás is. Bemutatjuk a legkézenfekvőbb TV-IQ növelő eszközöket.

Hirdetés

Az elmúlt évtizedben végignézhettük a HDTV, majd a Full HD tévé és a 3D forradalmát, utóbbival párhuzamosan pedig az okostévék térnyerését. Ha azonban már van egy jó képű tévénk, nem kell feltétlenül megválnunk tőle csak azért, hogy okosra váltsunk, a továbblépés megoldható kiegészítő eszközökkel is. Kérdés, hogy kinek milyen megoldást érdemes választani és mire ügyeljünk a kereséskor.

 

Mitől jobb egy okostévé egy nem okos modellnél? Egyik sem gondolkodik, dolgozik helyettünk, de az okostévékre letölthetünk és telepíthetünk alkalmazásokat, melyek új tartalomforrásokhoz kínálnak hozzáférést vagy csak a nagy képernyő adta lehetőségeket használják ki olyan funkciók megvalósításával, melyeket rendszerint eddig PC-n vagy okostelefonon vettünk igénybe. Akadnak tehát naptár, időjárás alkalmazások, közösségi kliensek, játékok és sok minden más, amit érdemes lehet kipróbálni és használni. Drágán vett és máig kiválóan teljesítő Full HD tévénken azonban igazán kár lenne túladni – várhatóan áron alul –, csak azért, hogy beszerezzünk egyet, amiben már van egy fejlettebb médialejátszó és okostévé platform is. Ez utóbbira ugyanis a tévétől függetlenül is szert tehetünk, de ahhoz, hogy a végén elégedettek legyünk testhezálló megoldást kell választanunk. Bemutatunk hét eszközt, melyek alkalmasak a továbblépésre - mindegyik más-más felhasználó típus számára jelenthet jó vételt.

ST600_SMART_BOX.jpg
ST600_SMART_BOX.jpg

LG ST600 SMART BOX
32 410 Ft
A nagyobb tévégyártók saját maguk kínálnak olyan kiegészítő eszközöket, amivel egy régebbi tévé kiokosítható. Az LG ST600 is egy ilyen készülék, a tévé HDMI portjába kell csatlakoztatni és a gyártó okostévé platformját és teljes webböngészőt kínál. A mellékelt távirányítóval vagy a beépített Wi-Fi révén okostelefonnal is irányítható a menü és a számos alkalmazás. Ha már kinéztünk magunknak egy tévémárkát, akár pusztán a beépített okostévé platform képességei vagy hasznos alkalmazásai miatt, akkor a gyártótól származó okos boksszal pontosan ugyanazt fogjuk kapni egy régebbi tévén.

 

 

boxee
boxee

D-Link Boxee Box DSM-380
34 100 Ft
A gyártófüggetlen platformokat futtató okos boxok körébe sorolható a Boxee. Különlegessége a tört, asztallapba szúrt kocka design, az igen bőséges műsorszolgáltatói kínálat és az Intel Atom processzor. Használható a saját kétoldalas, (normál + QWERTY) távirányítóval, okostelefonnal és az iPad képét is képes átvenni. Több alkalmazást biztosít, mint az okostévé platformok, számos ingyenes és fizetős videoszolgáltatáshoz férhetünk hozzá segíségével. Azoknak hasznos, akik erőteljes médialejátszót szeretnének szerteágazó internetes videokínálattal és egyből egy olyan távirányítót, ami kezelhetőségben vetekszik a jobb okostelefon alkalmazásokkal.

 

 

fusoTV by WayteQ Android Mini PC
fusoTV by WayteQ Android Mini PC

fusoTV by WayteQ Android Mini PC
25 000 Ft
Nem egy Android alapú stick kapható ma a piacon, amit a tévé HDMI bemenetébe szúrva működtethetünk. A WayteQ kütyüje a Jelly Bean (Android 4.1.2) operációs rendszer igen bőséges alkalmazásválasztékát kínálja. Giroszkópos távirányítójával elsősorban a játékok és szövegbevitelt nem igénylő alkalmazások kezelhetők hatékonyan. Ha sokat kell gépelni - például közösségi alkalmazásokhoz - akkor nem a legjobb választás, keressünk egy hasonló, de QWERTY billentyús modellt (ilyen például a Sencor Element Dongle).. 1,5 GHz-es ARM Cortex A9 zakatol benne 1 GB RAM-mal, a 2D játékokhoz kiválóan megfelel.

 

 

Popcorn Hour A-400
Popcorn Hour A-400

Popcorn Hour A-400
89 900 Ft
Aki a médialejátszót tartja elsődlegesnek, az is választhat igen okos modellt. A Popcorn Hour A-400 már a 3D Blu-ray filmeket is képes lejátszani USB-ről, eSATA-ról, hálózatról, vagy éppen a beszerelt merevlemezről, a Sigma Designs VXP chipnek köszönhetően szebben, mint más lejátszók. Az AppsMarketből torrent kliens, kiszolgálók is hozzáadhatók az alkalmazáskészlethez. A Popcorn név jó hírét erősíti az A-400-as modell, mely jelenleg a médialejátszás maximumát nyújtja, beépített Movie Jukebox készítő funkcióval, ami kevés lejátszóra jellemző.

 

 

Samsung BD-E8900 3D Blu-ray
Samsung BD-E8900 3D Blu-ray

Samsung BD-E8900 3D Blu-ray
107 000 Ft
A negyvenezer forintos Blu-rayekből mindig kimarad valami, gyakran csak az alakalmazások egy részét kapjuk a tévébe égetett implementácikhoz képest. A Samsung BD-E8900 nem akar lemaradni, dupla tévétunert (DVB-T/C), 1 TB-os merevlemezt, beépített Wi-Fit és a gyártó Smart HUB okostévé platformját is tartalmazza, sok hazai tartalomszolgáltató alkalmazással. Táblagép és okostelefon használható hozzá másodképernyőnek vagy épp műsorforrásnak, Blu-ray őrülteknek csúcskategóriás választás, akár műsorfelvételeket is készíthetünk vele a beépített merevlemezre.

 

Sony PlayStation 3
Sony PlayStation 3

Sony PlayStation 3
61 900 Ft
Ha a játék felé mozdulnánk el, de kellene a Blu-ray is, akkor a Sony PS3 lehet a legjobb választás, mely a PS4 megjelenésével sem számít elavultnak. Ez a konzol tartalmaz Blu-ray olvasót és 3D filmeket is képes lejátszani, sok multimédiás fájlformátummal (pl. MKV) egyetemben. Kapható drágább, merevlemezes változatban is. Előnye, hogy a többjátékos módért a Sony-nál nem kell fizetni, persze hátránya, hogy hamarosan jön a PS4, mely teljesen eltérő architektúrára épól majd, így a PS3 fejlesztések a következő években szép lassan visszaszorulnak majd.

 

 

LG 4X HD
LG 4X HD

LG 4X HD
Amennyiben mobilról éljük az életünket, úgy ezt kiaknázhatjuk a nappaliban is, csak egy MHL (Mobile High Definition link) csatlakozású okostelefonra, például az LG 4X HD-ra lesz szükségünk, no és egy MHL kábelre. Ez utóbbi egyik vége a telefon csatlakoztatására és töltésére is rendszeresített micro-USB-ben, másik vége HDMI-ben végződik. A tévé HDMI bemenetére csatlakoztatva legtöbbször 720p felbontású képet kapunk és alkalmi médialejátszásra, böngészésre használhatjuk a telefont, aminek képét a tévén többen és kényelmesebben nézhetik. Nem kényelmes megoldás, de alkalmilag éppen megfelelő. A márkásabb táblagépek és okostelefonok (pl. Samsung Galaxy SII és feljebb) támogatják a mutatványt.

Hirdetés

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.