Hirdetés

LG PW1000G – Projektort az Eb-re?



|

Eb-re keresel megfelelő LED projektort? Megnéztük, mit kínál az LG a középpályán.

Hirdetés

A júniusi Eb indulásáig még van pár nap, hogy lecseréljük a tévénket, esetleg valami még nagyobba gondolkozzunk. Például egy új projektorba, hiszen minden lakásban akad néhány négyzetméter kihasználatlan felület, ami ideális lehet vetítésre. Ha más nem, akkor a plafonon, természetesen ágyból nézve. Kipróbáltuk az LG PW1000G LED projektorát, ami elnyűhetetlen fényforrást és mobil kialakítást kínál, így elvileg minden szempontból ideálisnak tűnik a mostani, és az elkövetkező jó pár Eb-re.

Hirdetés
 

Kompakt méret, nagy tudás

Az LG meglehetősen sokat dolgozik azért, hogy az emberekkel megszerettesse a projektorozást, ennek tükrében a gyártó folyamatosan csiszolja a Minibeam sorozatot. Kezdetben a nagyméretű, hangos és persze drága projektorok miatt nem volt túl vonzó a vetítősdi, tévé alternatívának pedig kifejezetten drága mulatságnak számított. A LED-es technológia megjelenésével viszont minden megváltozott, most már nem kell takarékosan beosztani a lámpaidőt, az újabb modellekkel akár több évig is bámulhatjuk a falat anélkül, hogy aggódnunk kéne az "izzó" miatt.

A kezdeti gyenge fényerőt is kezdik kinőni a tavaly, illetve idén piacra került modellek, így a felhasználási mód is jóval szélesebb lett. Már nem bűn tévézésre, vagy akár játéka pazarolni a projektor lámpáját, hiszen a PW1000G esetében is 30 ezer üzemórát garantál a gyártó. Ehhez ráadásul igen komoly fényerő is társul, elfelejthetjük a 200-300 lumenes értékeket. Az 1000 lumen nagyon szép teljesítmény, főleg egy ekkora LED-es DLP vetítőtől, de persze arra továbbra sem elég ez az érték, hogy nappali fényviszonyok mellett ne lenne érdemes elsötétíteni a lakást.

 

A hófehér gép ezúttal nem kapott retró dizájnt, ehelyett inkább futurisztikusan egyszerűre tervezték. Praktikus szövettáskában érkezett hozzánk a Minibeam ezen verziója is, ezzel is hangsúlyozva, hogy könnyen szállítható vetítőről van szó. Az alig egykilós szerkezet viszonylag gyorsan beüzemelhető, a mellékelt tápkábel csatlakoztatás után már szinte vetíthetünk is, pár másodperc alatt feláll a rendszer. A dőlésszöget egy kis lábbal állíthatjuk, az automatikus trapézkorrekció magától igazítja majd a dőlésszöget, így a kép mindig téglalap alakú lesz. Az optika fölötti gyűrű csavargatásával a fókuszt állíthatjuk, a beállítás viszont kissé körülményes. Mi egy kis torzítást véltünk felfedezni a lencsében, így nem tudtuk teljesen élesre állítani a kép egész tartományát. Alul és fölül láttunk egy nagyon pici különbséget.

A dobozon nem reklámozzák, de a PW1000G felbontása csupán WXGA (1280 x 720), ez 2016-ban már csak egy közepest érdemel, jobban örültünk volna natív full HD támogatásnak. A tavalyi modell (PW800G) szintén ugyanezt a felbontást kínálta, csupán kevesebb fényerővel és szerényebb árcédulával.

 

Kellemes használat 

A projektor hátulján egy USB, HDMI, RGB és komponens bemenetet kapunk, valamint egy 3,5 milliméteres kisjacket. Az USB már csak azért is érdekes, mert külső háttértárról közvetlenül játszhatunk le filmeket, zenéket, képeket, dokumentumokat és egyéb ismertebb állományokat. A PW1000G saját médialejátszója egész korrekt, kezeli a HD anyagokat is, így nem szükséges pénzt költenünk egy külső lejátszóra.

Sőt, fizikális kapcsolatra sincs szükségünk a forrással, a vetítőt vezeték nélkül (WiDi, Miracast) is csatlakoztathatjuk az erre képes noteszgépünkhöz, vagy PC-nkhez. A Screen Share elég kényelmes és praktikus opció, pláne ha nem akarunk kábeleket kerülgetni a lakásban. Így könnyen áttelepülhetünk a nappaliból akár a konyhába is, ha valakit zavarnánk a meccsnézéssel.

A beépített 6 W teljesítményű hangszóró ugyan nem váltja meg a világot, de tipikusan egy focimeccshez jó szolgálatot tehet. Akinek érzékenyebb a füle a hangminőségre, annak sem kell feltétlenül bekábeleznie a lakást, egy Bluetooth képes hangfallal vezeték nélkül is megoldható a hangosítás. MHL adapterrel megtarthatjuk a céges prezinket a mobilunkról is, vagy tabletről akár játszhatunk Angry Birds-öt is, a gyerekek is élvezni fogják a hatalmas képet.

 

A képminőségre nem volt panaszunk, erős közepest érdemel, főleg a korábban ecsetelt lencse élesség és az alacsony, 720p felbontás miatt. A színvisszaadás korrekt, a finomhangolási lehetőségek is egész jók a magyar nyelvű menüben. A maximális 1000 lumen mellett pedig egyáltalán nem szükséges teljes vaksötétségben kuksolnunk, elég kicsit besötétíteni. Hosszú távon ehhez a vetítőhöz is érdemes vásznat beszerezni, de kezdésnek a fehér falon is jól használható. Azt se felejtsük, hogy aktív 3D támogatást is kapunk a pénzünkért, így plusz szemüveg beszerzésével eredeti 3D tartalmakat, vagy 2D-ből konvertált kamu háromdimenziós térhatást is kapunk.

Tetszett az is, hogy a beépített hűtőventilátorok egész csöndesek, közepes lámpateljesítményig szinte nem is hallgatók. Ez sok vetítő esetében nincs így, de a PW1000G a csöndesebb filmrészleteknél sem rontja el a mozi élményt. Ez a projektor nem csak tévézéshez, de PC-s és konzolos játékhoz is jól használható. Egyedül az elhelyezése lehet problémás, mert optikai zoom híján csak a készülék tili-tolizásával lehet a képet megfelelő méretűre varázsolni. Egy tartókonzol beszerzése mindenképpen ajánlatos lesz, pláne ha fix helyet szánunk neki a lakásban.

 

Olcsóbb, mint egy tévé?

Most kezdődik a világbajnokság, így biztos sokan elgondolkodtak egy projektor beszerzésén, hiszen roppant csábító egy 2-3 méteres képátló a nappali falán. Ehhez az LG esetében közel 160 ezer forintot kell letennünk az asztalra, ami nem kevés pénz. Hagyományos tévéket vizsgálva, ezért az összegért "csupán" egy 122 centis képátlójú modellre futná, ám nyilván cserébe viszont nem kell bajlódni a sötétítéssel. A projektor 30 ezer üzemórás lámpa élettartama elgondolkodtató, elviekben napi 3-4 órás tévézés mellett sem kell fényforrást cserélnünk az elkövetkező 20 évben, ami jó hír lehet a sorozatfüggők számára is. Igaz, az LG vetítője alapból nem tartalmaz beépített tunert, de némi felárért cserébe választhatunk ilyen verziót is, így a végső árcédula akár 176 ezer forintra is felkúszhat.

LG Minibeam PW1000G

Ár: 160 Ft
  • 1280x720 pixel felbontás
  • RGB led fényforrás (30.000 óra élettartam)
  • 1000 lumen fényáram
  • Függőleges trapézkorrekció
  • 2D-3D konverzió
  • Wi-Fi „Screen Share” opció
  • Beépített médialejátszó
  • Bluetooth, HDMI és RGB-IN, hang ki- és bemenet
  • 3W + 3W sztereó hangszóró
PRO
  • Csöndes
  • Vezeték nélküli kapcsolatok
  • Magas fényerő
Kontra
  • Drága
  • Nincs optikai zoom
  • Pontatlan élesség
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 5443
    [topic] => 1
    [group] => 26
    [gameinfo_name] => LG Minibeam PW1000G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 16
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2016-06-08 08:03:04
    [gameinfo_webpage] => http://www.lg.com/us/home-video/lg-PW1000-led-projector
    [gameinfo_tags] => lg, minibeam, led, projektor
    [gameinfo_url] => lg-minibeam-pw1000g
    [gameinfo_pro] => Csöndes
Vezeték nélküli kapcsolatok
Magas fényerő
    [gameinfo_kontra] => Drága
Nincs optikai zoom
Pontatlan élesség
    [gameinfo_data] => 1280x720 pixel felbontás 
RGB led fényforrás (30.000 óra élettartam)
1000 lumen fényáram
Függőleges trapézkorrekció
2D-3D konverzió
Wi-Fi „Screen Share” opció
Beépített médialejátszó
Bluetooth, HDMI és RGB-IN, hang ki- és bemenet
3W + 3W sztereó hangszóró
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 160
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => 
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 16
            [manufacturer_name] => LG
            [manufacturer_url] => lg
            [manufacturer_link] => http://www.lg.com/hu/
            [link] => /gyarto/lg
        )

    [link] => /termekinfo/lg-minibeam-pw1000g-5443.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Csöndes
            [1] => Vezeték nélküli kapcsolatok
            [2] => Magas fényerő
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Drága
            [1] => Nincs optikai zoom
            [2] => Pontatlan élesség
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.5
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    7

  • Extra funkciók:

    10

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.