Hirdetés

Légy te is számítógép- vagy mobiltelefon-szerelő!



|

Az egyetemi és főiskolai képzés mellett egyre kisebb hangsúlyt kapnak a szakképzések, ami hosszú távon azt eredményezi, hogy a szakképesített és szakmunkás munkaerő száma jelentős mértékben csökkenni fog.

Hirdetés

A szomorú tendencia már most is érezhető, amit még tovább fokoz, hogy hasonló okok miatt külföldön is rendkívül nagy szükség van szakképesített munkaerőre, ami – köszönhetően a magasabb fizetéseknek és alkalmanként jobb megélhetési körülményeket kínáló munkahelyeknek – a hazai munkaerőpiacról vonja el az erőforrást. A legtöbb középiskolában végzett tanuló a magasabb fizetés és biztos állás reményében jelentkezik egyetemre vagy főiskolára, pedig nem minden típusú diploma megszerzése jelent egyet a biztos megélhetéssel. A mostanság uralkodó „diplomát szerezni muszáj a mai világban”-szemlélet miatt egyes diplomás végzettséget igénylő területeken munkaerő-túlkínálat jelentkezik, ez pedig elferdíti a munkaerő piacon támasztott igényeket. Hovatovább a munkáltatók irreális követelményrendszert állítanak fel (több diploma, több nyelv, többéves gyakorlat), hogy a rengeteg diplomával rendelkező alany közül kiválasszák a számukra megfelelőt. Sajnos gyakran felmerülő probléma az is, hogy a túlkínálat miatt diplomájuk ellenére nem, vagy legalábbis nem azonnal tudnak szakmájukon belül elhelyezkedni a frissen végzett tanulók, ami igencsak megnehezíti a saját élet kezdetét.

 

 

A lehetséges kiút

Ezzel szemben a szakképesítés vagy szakképzettség megszerzése manapság több szempontból is ideális alternatívája a diplomának. Számba kell venni azokat is, akiknek anyagi vagy családi helyzetük miatt nincs lehetőségük elvégezni egy többéves képzésre épülő főiskolát vagy egyetemet, hanem viszonylag gyorsan elsajátítható szaktudással szeretnének megélhetési forráshoz jutni minél hamarabb. A diplomás képzésben részt vett és végzett hallgatóknál felmerülő okok egy alaposan felkészült és megfelelő szakmai háttérrel (valamint ezt igazoló papírral) rendelkező szakember esetében kevésbé jelentenek problémát. A képzés befejezését követően az elhelyezkedés és megfelelő munkahely megtalálása gyakran egy percet sem vesz igénybe, mert a képzési központok már kapcsolatban állnak azokkal a cégekkel, akik az ország több pontján előszeretettel alkalmazzák az ott végzett szakembereket, de lehetőség adódik gyakornoki állásra is, ahonnan továbblépési lehetőség szinte mindig kínálkozik. Mindez rendkívül nagy segítséget jelent abban az esetben, ha a tanuló alkalmazottként képzeli el a jövőjét, hiszen a képzés részeként a tanulók elsajátíthatják az üzleti ismereteket és üzleti etikát, ami egy olyan vállalkozás indításánál jelent nagy segítséget, ahol alkalmazni lehet a képzés során elsajátított szakmai ismereteket.

 

 

Előny a diplomával szemben

Ami a keresetet illeti, sokan nem is gondolnák, hogy szakképzettséggel és valós szaktudással a fizetések nemcsak hogy versenyképesek, de esetenként magasabbak is lehetnek a diplomával rendelkezők bérénél – és ehhez nem kell külföldön munkát vállalni. Ez természetesen nem igaz minden szakmára és szakterületre, de az emberi erőforrás-hiánnyal küzdő szektorokban dolgozó szakemberek fizetése sokszor átlagon felüli.

 

Cikkünk természetesen itt nem ér véget, a következő részben részletes információkat olvashatsz arról, hol és hogyan sajátíthatod el a DGSM OKJ-s szakképzés keretein belül a PC-k és mobiltelefonok szervizelésének minden fortélyát és praktikáját elméletben és gyakorlatban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.