Hirdetés

Lendületben a CeBIT és az IT - helyszíni jelentésünk



|

Az elmúlt időszak után végre némi növekedésre számítanak a CeBIT rendezői. A kiállítás pro, lab, life és gov platformokra tagolódva öleli fel az IT alkalmazási területeit. Látványosságot leginkább a 3D megoldások és zenei rendezvények adnak.

Hirdetés

Ernst Raue, a CeBIT-et és mellette több mint 100 más kiállítást is szervező Messe AG igazgatótanácsi tagja igen derűlátóan nyilatkozott a német Computerwoche számára. Raue szerint az IT jelenleg, a válságot épp elhagyva igen jól teljesít. Sok cég meg sem érezte a bizonytalanság időszakát, mert már voltak kész megoldásaik és az üzleti partnerek is segítették egymást.

 

Az idei CeBIT legnagyobb trendje, hogy a figyelem többé nem pusztán a hardverre irányul. Az előző években a csarnokokat jobbára különféle hardverek - például PC komponensek, noteszgépek, nyomtatók, monitorok - töltötték meg és később a szoftver majd a telekommunikáció is belépett a képbe. Most mindezek megtalálhatók egyetlen okostelefonban, például egy iPhone-ban vagy egy Android alapú modellben. Raue szerint emiatt minden megváltozott, már nincs szükség akkora kiállítási területekre, hanem inkább több intelligenciára a rendszerekben. Az idei CeBIT ennek jegyében más lett, sokkal inkább a felhasználók és nem a kiállítók szempontjából állítottak össze.

 

 

A fő pozíció ebben az évben a számítási felhőké, Raue ezt a „felhőben élni" kifejezéssel próbálta érzékeltetni. Felhők alatt a nagyszabású rendszerek használatát értjük, ezek rendszerint távolról is igénybe vehető szolgáltatásokat nyújtanak, melyek többé nem az irodai kis PC-ken érhetők el. A nagygépes rendszerek reneszánsza ez, az egyedi PC-k divatja és uralma után a felhő szolgáltatásokban a felhasználók végül olcsóbban, kényelmesebben dolgozhatnak, mintha számos kis gép problémáira rendszergazdát kellene foglalkoztatniuk.

 

A négy muskétás

Az idei évben négy elég jól elkülöníthető területet határoztak meg a kiállítás szervezői. A CeBIT pro a szokásos IT üzlet mindenkinek. Idén nagy szerep jut az autó iparban alkalmazható AuoID/RFID rendszereknek, melyek a hardvert és a mögöttes adatbázist és intelligenciát is tartalmazzák. Megtekinthetünk RFID alapú bolti ön-adminisztratív polcrendszereket is. Másik nagy terület az egész 13-as csarnokot kitöltő Broadband World, ahol a német gazdasági és technológiai minisztériummal összefogva a jövő nagy lefedettségű hálózatai és az azokra épülő alkalmazások tekinthetők meg.

 

Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a 3D az idei cebitre is betört, Next Level 3D, azaz a 3D következő szintje címmel. A teljes 16-os termet ennek szentelték, itt tekinthetők meg a különféle 3D sztereoszkópián alapú termékek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások sora. E tekintetben a kiber-osztályterem lesz az év látványossága, ahol ultramodern 3D-s tanuló környezetet tekinthetnek meg a látogatók.

 

 

A pro területen belül nem marad ki idén sem a Security World, a Hall 11-et betöltő területen az internetes fenyegetettségekről, a felhő és virtualizációs rendszerek biztonsági kérdéseiről, adatlopásról, internetes bűnözésről tudhatunk meg többet. Idén indul a CeBIT a kiberbűnözés ellen kezdeményezés is, célja a nagyobb biztonság elérése a weben. Ennek érdekében egy egész éves terv megvalósításába kezdett a kezdeményezés. Első lépés két szakértői vitafórum, melyet ma délután folytatnak le: egyik általánosságban saját magunk, másik gyermekeink internetes védelméről szól.


A Webciety keretében idén is bemutathatják az eCommerce Park területén kiskereskedelmi áruház rendszereiket, szolgáltatásaikat és komplett megoldásaikat azok a vállalkozások, melyek az internetet mint kereskedelmi csatornát segítenek kihasználni.

 

Végre valami 3D-ben

 

A látogató szemszögéből könnyebb vizekre evez a CeBIT life. Itt található meg például a CeBIT Sounds stand, mely az IT és a zene kapcsolatát hivatott bemutatni. A zene ipar képviselői itt tekinthetik meg azokat az ötleteket, technológiákat, melyek segítenek szorosabbra fűzni, és gyümölcsözőbbé tenni a két terület munkáját. Pódiumbeszélgetések és koncertek színezik a rendezvényt. Idén először tekinthetik meg a látogatók a media live experience standot, ahol a médiahasználat trendjei mellett pillantást vethetünk a megoldásokra és hallhatunk a digitális tartalomszolgáltatással kapcsolatos jogi kihívásokról is. A CeBIT life ad otthont a Smart Home területnek is, ahol az intelligens otthonok megoldásaiból láthatunk példákat. Összefonódik kissé e téma a Sports & Health területtel, mely idén jelentkezik először. Itt az egészséges életstílus és az IT kapcsolatáról tudhatunk meg többet.

 

Az egyetemek, ipari kutatóközpontok éppúgy otthon érezhetik magukat a CeBIT lab területén, mint az induló, ötleteiket prezentáló IT vállalkozások. A Hall 9 területén a lab talks keretében több mint száz ismeretterjesztő előadást, élő bemutatót, beszélgetést és projektbemutatót tekinthetnek meg az érdeklődők. Témák között szerepel a 3D technológia, a Web 3.0, a nyílt felhőrendszerek és az intelligens városok (smart cities) koncepciója.

 

Végül nem marad ki az államigazgatás sem, a CeBIT gov ad otthont az önkormányzati adminisztációs rendszerek és az egészségügyi informatika (TeleHealth) számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.