Hirdetés

LG Hom-Bot Square teszt: Egy okos és szemrevaló, de drága háztartásbeli



|

A Hom-Bot Square olyan funkciókat kínál, amelyek a versenytársak modelljeiből hiányoznak. Sajnos borsos árához nem társul kiemelkedő teljesítmény.

Hirdetés

Az LG robotporszívója, a tavaly bemutatott Hom-Bot Square számos különféle tisztítási módot kínál. Használhatjuk teljesen automata üzemmódban is, de ha a lehető legtöbbet akarjuk kihozni belőle, érdemes rászánni az időt, és kiválasztani a saját lakásunk egyedi adottságainak leginkább megfelelő beállítást.

Hirdetés

A Hom-Bot programozása nagyon egyszerű feladat. Elég megnyomnunk egy gombot a tenyérbe simuló kis távirányítón, és bármelyik üzemmódot aktiválhatjuk. A porszívó csengő hangon nyugtázza a kérésünket, kijelzőjén pedig megjelenik egy, a kiválasztott üzemmódot jelképező ikon. Miután elvégezte a feladatát, automatikusan visszatér a töltőállomáshoz, és kedves kis győzelmi dalocskát énekel. Ez egy idő után elég idegesítő tud lenni – de szerencsére a távirányítón a „némítás” gombot is megtaláljuk.

Számos olyan funkciót kínál, amelyek a versenytársak modelljeiből hiányoznak

A Hom-Bot precíz munkát végez, ráadásul számos olyan funkciót kínál, amelyek a versenytársak modelljeiből hiányoznak. Sajnos, 170 000 forint körüli ára meglehetősen magasnak mondható, és a teljesítménye sem jobb, mint a valamivel olcsóbb, nemrég általunk is tesztelt iRobot Roomba 770-é.

Nem spóroltak az extrákkal

A Hom-Bot meglehetősen csinos és tartós, vörös műanyagborítást kapott; a gyártó szerint a lekerekített sarkú kaszni egyszerűbbé teszi, hogy a lakás nehezen megközelíthető részeit is kitakarítsa. Az LG célja szemmel láthatóan az volt, hogy jobb robotporszívót építsen, mint a nagy konkurens iRobot. A Roombának egy forgó keféje van, a Hom-Botnak kettő. A Roomba egy elsődleges tisztítási módot kínál, a Hom-Bot kettőt, ami mellé még öt kiegészítő opció is társul. A robotot ultrahangos távolságmérőkkel és két nagylátószögű kamerával szerelték fel, mozgását a készülék alján és tetején található kamerák is segítik. Az áramellátásért egy lítium-polimer akkumulátor felel.

Duplakamerás rendszer segíti a navigációban
 

Ahogy a fent soroltakból is kitűnik, a Hom-Botot számos olyan extrával szerelték fel, amelyek rendkívül jól mutatnak a műszaki leírásban – de az eszköz teljesítményéhez sajnos nem sokat tesznek hozzá. Nem úgy a távirányító, amely valóban ügyes újításnak bizonyult. Jóval egyszerűbb és kényelmesebb a kezelése, mint a Roomba túlméretes touch padjének, ráadásul, ha éppen nem használjuk, egyszerűen beleállíthatjuk a porszívó dokkolóállomásában kialakított kis mélyedésbe.

A Hom-Bot HEPA-filterrel ellátott porzsákját a beépített fogantyú segítségével könnyen kikaphatjuk a gép gyomrából. Ez ugyan első hallásra apróságnak tűnhet, valójában azonban fontos fejlesztés, amely rendkívül egyszerűvé teszi a gép karbantartását. Fontos megemlíteni az LG robotjának erényei között azt is, hogy meglepően csendes: jóval kisebb zajt csap takarítás közben, mint az iRobot csúcsmodellje.

A távirányító remekül használható
 

A porszívó mellé egy tartalék HEPA-szűrőt, egy szőnyegre való kefés hengert, egy speciális portörlőt, mikroszálas törlőkendőket, egy szett tartalék bajuszkefét, portisztító kefét és kefetisztítót is kapunk.

Egy kezes és engedelmes munkaalkoholista

A legtöbb robotporszívóéhoz hasonlóan a Hom-Bot beüzemelése is rendkívül egyszerű feladat. Ha megnyomjuk a startgombot, felébred, ha még egyszer megnyomjuk, már indul is aktuális morzsa és porcica-vadászatára. Használhatósága miatt mindenképpen megérdemel néhány extra pontot, hiszen a tisztítási módok egész arzenálját kínálja. Az alapbeállítás a „Zig-Zag” mód, amelyben a robot cikkcakkban haladva próbálja felmérni és feltakarítani a lakást. De választhatjuk az alaposabb tisztítást ígérő „Cell by Cell” módot is, ilyenkor a porszívó virtuális négyzetekre osztja a szobát, és minden egyes négyzetcentimétert agresszívan, nagy vehemenciával fesuvickol.

A Hom-Bot beüzemelése rendkívül egyszerű feladat
 

A Hom-Bot további beállításokat is kínál. A „Repeat” üzemmód például megakadályozza, hogy a robot maga döntse el, elkészült-e a munkával, így addig folytatja a takarítást, amíg le nem állítjuk. A Turbo módot is bekapcsolhatjuk, ilyenkor a szokásosnál is nagyobb igyekezettel szív és sepreget a masina. A leghasznosabb és egyben legszórakoztatóbb üzemmód azonban a „My Space”, amely lehetővé teszi, hogy a távirányító segítségével magunk kormányozzuk végig a szobán a gépet. Így azt is megtaníthatjuk neki, hogy a lakás mely részeit porszívózza fel, ami jól jöhet az olyan, időszakosan újra ismétlődő munkák esetében, mint például a családi macska almának rendbetétele vagy a karácsonyfa elhullajtott tűleveleinek eltakarítása.

Ha úgy tetszik, akár mindhárom kiegészítő üzemmódot is aktiválhatjuk egyszerre. Ilyenkor a Hom-Bot koffeintúladagolásban szenvedő, munkaalkoholista bejárónőként száguld végig a lakás általunk kiválasztott részein, újra és újra, egészen addig, amíg pihenni nem küldjük vagy le nem merül az akkumulátora. Egy szó, mint száz, ha valaki olyan robotporszívót keres, amelyet kedve szerint programozhat és a végtelenségig kísérletezhet vele, kétségkívül az LG eszköze a legjobb választás.

A porzsákot könnyen kiüríthetjük

A Hom-Bot napi rutinját is meghatározhatjuk, ilyenkor a megadott időben és módon megy végig a szobán. Sajnos, a Roombával ellentétben a Hom-Botot arra nem tudjuk beprogramozni, hogy naponta más és más időpontban kezdje a takarítást, ahogy arra sem, hogy bizonyos napokat kihagyjon.

Nem fogja felszedni a fugát

A Hom-Bot ha nem is kimagasló, de mindenképpen jó hatékonysággal takarítja a lakást. A tesztek során kövön és parkettán az apró szöszöktől a pisztáciahéjig szinte mindent felszippantott, de a sűrű szálú szőnyegek sajnos nem egyszer kifogtak rajta – ezen a terepen a Roomba sokkal jobban teljesített. A hatékonyság szempontjából nem tapasztaltunk túl nagy különbségeket az üzemmódok között: Zig-Zag módban nagyjából ugyanolyan hatásfokkal működött, mint Cell by Cell módban. Az egyetlen igazán kellemes meglepetést a „Spot Cleaning” mód jelentette. Ilyenkor a robot egy nagyjából másfél méter sugarú körön belül, spirálisan haladva takarít – és meglepően alapos munkát végez.

A Hom-Bot szenzorparkjának és duplakamerás rendszerének köszönhetően meglepően ügyesen navigál a bútorok között. A széklábaktól ugyan megzavarodik néha, de nyílt terepen meglehetős magabiztossággal közlekedik, és a dokkolóhoz is magától visszatalál. Ráadásul, hangos értesítőrendszerének köszönhetően azonnal ugraszt minket, ha mégis elakad valamiben, ilyenkor azonnal a segítségére siethetünk. Ha működési gondot tapasztalunk, használhatjuk a távirányítón található „Smart Diagnosis” gombot: a gép segít az esetleges hiba elhárításában.

Ha nem is kimagasló, de kielégítő munkát végez

Ahogy azt már korábban is említettük, a Hom-Bot porzsákjának ürítése pofonegyszerű feladat. Ami nagy szerencse, hiszen szinte minden egyes takarítás után ki kell ráznunk. Fényes borításán sajnos nagyon meglátszanak az ujjlenyomatok, így az sem árt, ha időnként nedves ronggyal végigtörölgetjük.

Az LG robotja egy feltöltéssel nagyjából 100 percig képes működni – nagyjából fele annyi ideig, mint a Roomba. Szerencsére, mielőtt végleg lemerülne, automatikusan visszatér a dokkolóhoz, és rákapcsolja magát, majd miután kellőképp feltöltődött, ott folytatja a takarítást, ahol abbahagyta.

Összegzés

Az LG Hom-Bot Square-je szenzorarzenálja, ikerkamerája és tetszés szerint variálható takarítási módjai ellenére tisztítóerőben sajnos nem tudja felvenni a Roombával – annak ellenére, sem, hogy többe kerül, mint az iRobot aktuális csúcsmodellje. Így elsősorban azoknak ajánljuk, akik szeretnek hosszasan eljátszani a különféle beállításokkal – és persze elég vastag a pénztárcájuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.