Hirdetés

Ma 15 éves a Wikipedia



|

Szinte elképzelhetetlennek tűnik az élet a portál nélkül.

Hirdetés

Boldog születésnapot, Wikipedia! Az ismert univerzum legnagyobb publikus online enciklopédiája ma betöltötte a 15. "életévét", Jimmy Wales és Larry Sanger 2001. január 15-én élesítették bárki által szerkeszthető portált. Először csak angol tartalmak közt böngészhettek a látogatók, ám az önkéntes közreműködőknek köszönhetően már az első év végére további 17 nyelvvel bővült a repertoárja.

Hirdetés


Jelenleg a Wikipedia 290 nyelven beszél, az angol nyelvű szócikkeinek száma meghaladja az 5 milliót, de a komplett tartalmának nagyjából 85 százaléka nem angol nyelvű. Naponta körülbelül 7000 szócikkek hoznak létre a Wikipedia hozzájárulói, a létrehozott lapokat átlagosan 21 alkalommal szokták szerkeszteni.

Jimmy Wales


"Az egyetemre járós korban lévő gyerekek már nem ismerik a Wikipedia nélküli világot, számukra a Wikipedia tulajdonképpen a világ alapvető infrastruktúrájának a részét képezi" - világított rá az enciklopédia súlyára Jimmy Wales.


A társalapító persze tisztában van az enciklopédia hiányosságaival is, jelen pillanatban az egyik legfontosabb célkitűzés a mobilokról való használhatóságának javítása. Az elkövetkező években várhatóan több milliárd személy csatlakozik majd az internethez, jókora táboruk számára pedig a telefon lesz az egyetlen internetképes eszköz; Jimmy Wales nem kívánja cserben hagyni az elmaradott területeken élőket.


(Forrás: Neowin, Yahoo | Nyitókép: Johann Dréo)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.