Hirdetés

Már az Apple is perli a Qualcommot



|

A gyártó szerint 1 milliárd dolláros kifizetést tart vissza a vállalat.

Hirdetés

Egyre nagyobb bajban van a szabadalmak licencelésével kapcsolatos üzleti praktikái miatt a Qualcomm. 2015 februárjában elsőként Kínában kapott 975 millió dolláros gigabírságot, majd tavaly december végén Dél-Koreában szabtak ki 854 millió dolláros büntetést a vállalatra, az Európai Bizottságnál pedig már előrehaladott állapotban van egy várhatóan hasonló bírság kiszabása. A mostani hét elején az Egyesült Államok kereskedelmi hatósága (FTC) versenyhatósági eljárást indított a vállalat ellen, a hét végére pedig az Apple is beperelte.


Hirdetés


Az összes esetben ugyanaz a vádaskodás alapja: a Qualcomm nem hajlandó fair, ésszerű, nem diszkriminatív (FRAND) feltételek mellett licencelni a mobilipari szereplők számára az alapvető fontosságú szabadalmait. A körülményektől függ, hogy ez pontosan miben is mutatkozik meg: vagy elutasítja a licencelési próbálkozásokat, vagy abszurdan magas licencdíjakat kér, vagy a kettő kombinációja.



Az Apple azért ment most bíróságra, mert a Qualcomm egy előzetes megállapodásuk ellenére nem hajlandó 1 milliárd dollárt visszatéríteni a vállalatnak. A szóvivő szerint a Qualcomm ezzel próbál bosszút állni azért, mert egy korábbi hatósági vizsgálat során az Apple illetékesei őszintén beszéltek az üzleti praktikáiról; állítólag a dél-koreai vizsgálatról van szó.


"A Qualcomm csak egy az alapvető vezeték nélküli szabványokhoz nagyban hozzájárult bő egytucatnyi cég közül, ám ennek ellenére minimum ötször magasabb összeget kíván fizettetni az Apple-lel a szabadalmainak használatáért, mint amennyit az összes további cég összesen" - áll az Apple bíróságra benyújtott anyagában. A gyártó szerint éveken keresztül azért használtak exkluzívan Qualcomm-féle modemeket az eszközeikben, mert csak így kerülhették el a gigantikus licencdíjak felszámítását.



Ebből fakad a mostani bonyodalom: az Apple alapvetően a rendkívül magas - mondhatni listaáras - licencdíjakat fizette ki a Qualcommnak a szabadalmakért, majd ennek egy részét az rendszeres időközönként visszatérítette a gyártónak. A szükségtelennek tűnő pénzmozgatási körök lefutására feltehetően azért lehetett szükség, hogy a Qualcomm kozmetikázhassa papíron az árbevételét, ezzel előnyösebb képet mutatva magáról a részvényeseknek.


A Qualcomm szerint az Apple vádjai teljességgel alaptalanok, szándékosan félrevezető módon mutatják be a vállalatok közti megállapodásokat. Ezen felül az Apple folyamatosan bátorítja a hatóságokat a Qualcomm üzletének támadására, így örülnek a lehetőségnek, hogy bíróság előtt tisztázhatják magukat, miközben rávilágíthatnak az Apple üzleti praktikáira.


(Forrás: The Verge | Nyitókép: Jens Karlsson)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.