Hirdetés

Már csak VP9-ben nézhetőek a 4K-s Youtube-videók?



|

Az új feltöltésekből látszólag már nem készül H.264 kodekes változat.

Hirdetés

Érdekes diskurzus indult a Redditen, amely alapján a Safari böngészőben 4K felbontású Youtube videókat nézőknél rejtélyesen eltűnt a 2160p lehetőség a lejátszó minőségválasztó menüjéből. Nem teljesen, elméletileg csak az elmúlt napokban feltöltött videók esetében áll fenn a probléma. A Youtube jelenleg kétféle kodekben szolgálhatja ki a HTML5-ös videókat, a jó ideje preferált Google VP9 kodekes változatok mellett kompatibilitási okokból H.264 kodekkel tömörített verziók is rendelkezésre állnak.


Hirdetés


A reddites nyomozók munkájának köszönhetően kiderült, hogy az újonnan feltöltött 4K videókat a Youtube látszólag már csak VP9 kodekes változatban hajlandó natív felbontás mellett kiszolgálni, a H.264 kodek esetében 1440p-re csökkent a maximum felbontás. A Safari egyáltalán nem képes lejátszani a VP9-es videókat, ezért is tűnt el a 2160p opció a felhasználóknál. Hírünk írásáig a Youtube-tól senki sem erősítette meg a változtatást, így egyelőre nem zárható ki, hogy csak valamiféle bugról van szó. A lépés mindenesetre érthető volna a portál részéről, ugyanis a H.264 kodek nem elég hatékony a Full HD-nál négyszer magasabb felbontású mozgóképek kódolásához, irracionálisan nagy lesz a fájlméret, ezáltal pedig a streamelésükhöz szükséges sávszélesség.



Ettől független kellemetlen a helyzet, hiszen a H.264-gyel ellentétben a Google VP9 kodek hardveresen gyorsított dekódolása csak az elmúlt időszakban mutatkozott be a grafikus processzorokban. Aki 4K felbontású VP9 videókat szeretne lejátszani, annak második generációs NVIDIA Maxwell vagy AMD Polaris chipes dedikált videokártyára, míg integrált GPU használata esetén Intel Kaby Lake processzorra van szüksége.


(Forrás: 9to5Mac, Reddit)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.