Hirdetés

Médialejátszók kontra Apple TV



|

Az Apple televízió már a küszöbön áll, ám addig is választhatunk alternatívát, de hogy melyik készülék a legjobb választás, az már egy nehezebb döntés lehet.

Hirdetés

A külső merevlemezek elég unalmasak, mindössze csak adatokat tárolnak kis működési zaj mellett; ha szerencsénk van, találhatunk rajtuk egy kis villogó ledet. Viszont egyre többen rendelkezünk rettenetesen nagy film-, zene-, illetve fotógyűjteménnyel, és a külső merevlemez csak ront a nappali összképén.

Mac szempontból a szóbeszéd szerint az Apple televízió már gyártási fázisban van, de addig csak az Apple TV marad, ami sajnos nem rendelkezik háttértárral és nem lehet azt hozzáadni sem. Azon túl, hogy Macről át tudjuk sugározni a rajta tárolt tartalmat, vagy az eszközt használva kölcsönözni tudunk filmeket, illetve tévéműsorokat, médiát nem tárolhatunk rajta. Az egyetlen dolog, ami megmenti ezt az eszközt a piacon, az valószínűleg az, hogy iOS játékokat is képes továbbítani a tévénkre, ráadásul ezt akár osztott képernyőre is. Szerencsére akad még néhány alternatív eszköz, mely betölti az Apple TV által üresen hagyott területet.

 



Hat eszközt vettünk górcső alá. Azt vizsgáltuk, hogy mennyire képesek együttműködni Mac rendszerünkkel, mennyire egyszerű a kezelésük, és hogy mennyire mutatnak jól nappalinkban. A felhasználói felület az egyik legfontosabb eleme volt a tesztnek, hiszen nem mindegy, milyen könnyedén érjük el a kívánt tartalmakat. Olyan dolgokat is megvizsgáltunk, mint a ventilátor zaja vagy a távirányító kezelhetősége. A teszt győztese mutatta a legjobb eredményeket vizsgálódásunk minden pontjában, egyben a legjobb ár/érték aránnyal is ő rendelkezett.

Természetesen a szerzői jog kérdése itt is felmerülhet, hiszen ha az iTunesról töltünk le valamilyen tartalmat, az DRM védelemmel érkezik, így azt csak Apple TV-n keresztül tudjuk továbbítani. A CD-kkel ellentétben a DVD-filmeknél létezik néhány teljesen legális mód a rippelésre.



Apple TV

Lehet, hogy egy kicsit igazságtalan, hogy az Apple TV-t is belevontuk ebbe a tesztbe, és ezt nem azért mondom, mert a cupertinoi cég hatalmas piaci előnnyel rendelkezik, vagy mert ez a termék lenne a legjobb ebben a kategóriában. A tulajdonságai alapján ítélve az Apple TV a leggyengébb láncszem az itt felsorakozott eszközök között. Ugyan rendelkezik vezetékes, illetve Wi-Fi hálózattal, valamint HDMI porttal is, nem is beszélve arról, hogy ez volt a legkisebb eszköz a tesztben, ezek mégsem elegendőek.

Az előző generációs Apple TV-vel ellentétben az új testvér nem rendelkezik háttértárral, és nem is adhatunk hozzá. Az egyetlen mód, hogy tartalmat jelenítsünk meg rajta keresztül, az a továbbítás. Ha a médiát gépünkön tároljuk, akkor csak be kell kapcsolnunk az eszközt és az iTunest. A kölcsönzött filmeket és fotóinkat is megnézhetjük az Apple TV-n keresztül, valamint YouTube és Vimeo opciót is találunk a készüléken.

 



Az egyetlen óriási előnye ennek a tesztalanynak a többiekkel szemben, hogy csak ezen tudunk iTuneson vásárolt tartalmat lejátszani, ami sok vásárlót meggyőz. Hibái ellenére ez egy adu az Apple TV kezében. A másik adu a beépített Airplay, aminek segítségével iPaden, iPhone-on és iPod touchon tárolt tartalmakat tudunk megjeleníteni televíziónkon. A másik tulajdonság, amivel népszerű maradhat az Apple TV, hogy képes játékokat sugározni iPhone-unkról vagy iPadünkről, akár többjátékos, osztott képernyős módban is.


Ahogy azt sejthettük, a készülék kezelőfelülete növeli elismertségét. Könnyű, egyszerű használhatóság jellemzi, ezen a területen a vetélytársakat térdre kényszerítette, még azokat a merevlemezeket is, amelyek a Boxee kezelőfelületét használják. Az Apple TV akkor hasznos, ha már úgyis nagyon sok tartalmat letöltöttünk iTuneson keresztül, vagy ha már egy komplett Maces rendszerünk van otthoni számítógéppel és iOS eszközökkel, és azok 24 órán át bekapcsolva vannak. Ennek az iCloud integráció vethet véget, ám addig a lejátszó egy szép, de hibás termék marad.

Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 4 (32 469 Ft)

Pro: DRM védelemmel ellátott tartalom kezelése, olcsó, jó kezelőfelület
Kontra: nincs háttértár, bekapcsolt gép és iTunes kell a működéshez

Boxee Box a D-Linktől

A Boxee Box annyiban hasonlít az Apple TV-hez, hogy nem rendelkezik merevlemezzel. Viszont helyet kapott rajta két USB port, így bármikor csatlakoztathatunk hozzá külső merevlemezt, ha szükséges. Az USB-n kívül hálózati és Wi-Fi adaptert is találhatunk a készülékben, valamint egy HDMI kimenetet, mellyel a megjelenítőhöz tudunk csatlakozni. A távirányító egyik oldalát egy teljes értékű QWERTY billentyűzet foglalja el, míg másik oldalán néhány gombot találunk!


A lejátszó remek kezelőfelülettel rendelkezik, és képes kezelni az interneten található tartalmakat is. A weboldalak gyakran számítógépes használatra vannak tervezve, nem arra, hogy azokat egy ilyen készüléken keresztül tévén nézzük. Ezt a Boxee kiválóan megoldja oly módon, hogy a készülék kezelőfelületét használva tölthetjük le a tartalmakat.
Tévéműsorok széles skálája közül válogathatunk, és nemcsak a földfelszíni adások, hanem olyan műsorok is helyet kaptak, mint pl. a Jóbarátok. Angliában már jó néhány csatornával leszerződött a cég, mint pl. a BBC-vel is.

A merevlemez hiánya csalódottságot okozhat, de ma már majdnem mindenki rendelkezik valamilyen külső meghajtóval, így mi ezt nem rójuk fel negatívumként. A helyi fájlok elérése könnyedén működik, valamint a tárhelyfejlesztés is könnyű lesz ezzel a megoldással a jövőben.
Néhány kis idegesítő hibát azért találtunk. Az egyik ilyen, mikor a weboldal nem teszi ki automatikusan teljes képernyőre a videót és nekünk kell nyomkodni a gombokat ehhez. Ez persze egyszerűnek tűnik, de ha egy távirányítóval kell az egérmutatót irányítanunk, máris trükkösebb a feladat.

A Boxee Box tökéletes megoldás lehet azoknak, akik már rendelkeznek néhány külső meghajtóval. Ráadásként ott van még a tévé funkció, az internethasználat és a jó kezelőfelület.

Teljesítmény: 3
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 3 (52 127 Ft)

Pro: kitűnő online szolgáltatások, jó kezelőfelület, szuper távirányító
Kontra: apróbb hibák, mint pl. a teljes képernyős vetítés hiánya egyes oldalaknál

Emtec Movie Cube K220H

Az Emtec már régóta gyárt médialejátszókat. A tesztalanyunk egy elég egyszerű Full HD darab, melyet 1 vagy 2 TB tárhellyel vásárolhatunk meg. A tévéhez történő csatlakozás egy HDMI porton vagy - régebbi tévék esetében - kompozit csatlakozón keresztül lehetséges, ami természetesen gyengébb képminőséget ad. A készülék egyik oldalán két USB port is helyet kapott, az egyik ezek közül a gépünkről történő adatmásolást hivatott szolgálni, a másikhoz pedig külső merevlemezt vagy akár pendrive-ot csatlakoztathatunk. A távirányító, mint sok más, nem az Apple által tervezett készülék esetében, tele van gombokkal, melyek jó részét sosem használjuk. Ha egyszer hozzászokunk, akkor a sokszor használt gombokat könnyedén megtaláljuk.


A gyártó jó munkát végzett a kezelőfelület kialakításakor, ugyan egyszerű a kinézete, de a működése gyors és pontos. A készülék dizájnján nem gondolkodhattak sokat, leginkább egy vastagabb táblára hasonlít. Az egyszerűséget csak a bekapcsoló gomb töri meg. Ezzel együtt a lejátszó tökéletesen beilleszkedik a DVD-lejátszó és a set-top-box nyújtotta összképbe.
Ha az ár is meghatározó tesztünkben, akkor ez a lkészülék egyáltalán nem marad szégyenben. Az 1 TB-os verziót az interneten már 100 fontért megvásárolhatjuk, ami, ha belegondolunk, picivel több szokott csak lenni egy ekkora merevlemeznél, ráadásul ez a merevlemez funkciókkal is bír. A minőség nem szenvedte meg az alacsony árat, masszív szerkezetet kapunk ezért az összegért cserébe.

Sokaknak hiányozhat a hálózati opció vagy az internetes szolgáltatások, de amire képes, azt tökéletesen teszi. A tervezés meggyőző, egyedül az USB portokat tettük volna inkább a készülék hátuljára, nem pedig oldalra, de ez csak szőrszálhasogatás. Mindannyiunknak tetszett a kezelőfelület és a dizájn - amilyen egyszerű, annyira jó. Az egyedüli hiány, ami tényleg zavaró lehet, az a hálózat hiánya, mert ha tartalmat szeretnénk felmásolni rá, fizikálisan össze kell kötnünk gépünkkel. Ha ez nem probléma számunkra, az Emtec kiváló választás, hiszen tökéletesen végzi a dolgát.

Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 4
Ár/érték: 4 (51 025 Ft)

Pro: egyszerű kezelés, jó kezelőfelület, olcsó, gyors és csendes
Kontra: nincs hálózati opció
 
Iomega TV Boxee-val

Az Iomega TV Boxee-val egy 1 vagy 2 TB-os merevlemezzel rendelkező médialejátszó kis érdekességgel megfűszerezve. A tulajdonságai meggyőzőek, Wi-Fi és vezetékes hálózattal, HDMI kimenettel és két USB porttal rendelkezik. A távirányító, csakúgy, mint a Boxee esetében, egyik oldalán néhány gombot, másik oldalán egy QWERTY billentyűzetet hordoz. Az igazi érdekesség azonban a kezelőfelület. Ahelyett, hogy a cég saját kezelőfelületet fejlesztett volna, megbízták ezzel a Boxee csapatát. A Boxee egy biztos alapokon nyugvó Web-To-TV szolgáltató, melyről kedvezőek a vélemények a könnyű kezelhetőség és a képességek miatt. Ezt az egyesülést örömmel fogadtuk, hiszen tulajdonképpen egy Boxee Box képességekkel rendelkező lejátszót kapunk Iomega dizánjban.


A készülék maga elég nagydarab, de pont ettől masszívnak és jól megépítettnek tűnik. Kicsivel nagyobb és nehezebb, mint a többi tesztalany. Dobozában egy állványt is találhatunk, amivel függőlegesen is használhatjuk a lejátszót. A helyi meghajtókhoz könnyen csatlakozik, a tartalomhoz történő hozzáférés is könnyedén működik, bár ne számítsunk olyan gyönyörű kezelőfelület megjelenésre, mint pl. az Apple TV esetében. A fájlok átviteléhez csatlakoztatni kell az Iomegát a hálózathoz, de utána már könnyedén működik minden.

 

Sok mindent szerethetünk a készüléken, legyenek azok akár a tulajdonságai, a Boxee integráció vagy a  Wi-Fi- és vezetékes hálózat beépítése. A kétoldalas távirányító szintén remek ötlet, ami nagyban megkönnyíti a webes böngészést. Sajnos amit a viszonylag magas árért cserébe elvárhattunk volna, a plusz szolgáltatások, nem kerültek beépítésre. Így ez a lejátszó, holott a Boxee szolgáltatás nagyszerű, csak egy a tömegből, ráadásul drágábban.

Teljesítmény: 4
Szolgáltatás: 3
Ár/érték: 3 (78 500 Ft)

Pro: DRM védelemmel ellátott tartalom kezelése, olcsó, jó kezelőfelület
Kontra: nincs háttértár, bekapcsolt gép és iTunes kell a működéshez
 
Seagate GoFlex Cinema

Aktuális tesztalanyunk kitűnik a többiek közül merevlemezének méretével, ami maximum 3 TB lehet. Ezt a méretet már időbe telik feltölteni filmekkel, zenével, fényképekkel, ennek ellenére a készülék néhány tesztalanynál még kisebb is.

A kimeneteket a hátulján találjuk, ami jelen esetben egy HDMI port, egy régebbi kompozit a szokásos sárga-piros-fehér kombinációban, valamint egy optikai kimenet a digitális audió jel továbbításához. A lejátszó oldalán található USB portok segítenek a fájlok felmásolásában, mert ezekkel lehet összekötni Macünkkel, valamint ezek szolgálnak a külső merevlemezek csatlakoztatásához is. Az egyetlen elmaradott részlet a felhasználó felület. Nem arról van szó, hogy ne működne megfelelően, csak kissé egyszerű. Önmagában ez nem egy szörnyű dolog, de a többi tesztalannyal összehasonlítva eléggé régimódinak tűnik.


Mivel a Seagate is a GoFlex sorozat része, biztosak lehetünk abban, hogy a jövőben könnyedén fejleszthetjük. Egyszerűen csak húzzuk ki a készülék végét, és máris összeköthetjük egy másik GoFlex-kompatibilis merevlemezzel. Ez azt jelenti, hogy ha pár éven belül elérhetőek lesznek az 50 TB-os lemezek, akkor könnyedén válthatunk óriási tárkapacitásra. Ehhez persze arra van szükség, hogy évek múlva is létezzenek még Seagate merevlemezek és a GoFlex sorozat. Másik előnye a GoFlexnek, hogy a csatlakoztathatóságot is fejleszthetjük benne, így ha pl. Thunderbolt portot szeretnénk a gyorsabb adattovábbítás érdekében, ez is elérhető lesz.
Sajnos nem találunk semmilyen hálózati opciót a készülékben, így ez is egy olyan lejátszó, melyet fizikálisan is össze kell kötnünk gépünkkel az adatmásoláshoz. Ez persze azt is magában hordozza, hogy online szolgáltatást sem kapunk a pénzünkért.

A 3 TB-os kapacitás mindenkit meggyőzhet, hiszen ekkora területen rengeteg tartalmat tudunk tárolni, viszont az olyan hiányosságok, mint a hálózatba nem köthetőség, csalódottságot okozhat. Ugyan a készülék szép külsővel rendelkezik és egy neves merevlemez gyártótól származik, a picit magas ára többeket eltántoríthat.

Teljesítmény: 3
Szolgáltatás: 3
Ár/érték: 3 (53 500 Ft)

Pro: gigantikus tárhely, GoFlex rendszer előnyei
Kontra: nincs hálózat

WD TV Live Hub

A WD úgy írja le a készüléket, hogy ezzel továbbítjuk digitális életünket a nagy képernyős tévére, és igazából ezzel nem is nagyon tudnánk ellenkezni. A lejátszó rendelkezik HDMI, kompozit és komponens videó kimenettel is. A két USB port közül az egyik elöl, a másik hátul található. Ezeken kívül egy Ethernet portot találunk a lejátszón, amivel könnyedén csatlakoztathatjuk otthoni hálózatunkhoz. Az egyik USB portot arra is használhatjuk, hogy az opcionális Wi-Fi adaptert csatlakoztassuk vele a készülékhez, ha nem vagyunk a vezetékes hálózat hívei. A hálózatba köthetőségnek köszönhetően nemcsak a fájlok másolása működik könnyedén, de számos online szolgáltatáshoz is hozzáférhetünk. Vimeo, YouTube, Facebook és a TuneIn Radio is elérhető a készüléken keresztül. Ezeken kívül még néhány szolgáltatás fejlesztés alatt áll.


Tesztünkön a WD felhasználói felülete tette az egyik legjobb első benyomást számunkra. A gyártónál kiválóan értenek ahhoz, hogy az egyik legunalmasabb feladatot ilyen szép és jól használható formába öntsék. Ugyan az animált menük kicsit elcsépeltnek tűnhetnek, de kiválóan működnek, és az összbenyomást is csak javítják.


A WD TV Live Hub még jó néhány olyan extrával rendelkezik, ami javítja a vásárlási esélyeket. Ezek közül az egyik az ingyenes program iPadre és iPhone-ra, amivel az interneten keresztül képeket és filmeket tölthetünk fel a lejátszóra. Igazán szerettük ezt a készüléket, könnyedén elérhettük gépeinkről, sok jó szolgáltatás megtalálható benne. Biztos akadnak olyanok, akik a Wi-Fi hálózat hiánya miatt döntenének más lejátszó mellett, de mi ezt nem találjuk nagy hibának, főleg, hogy egy kis adapterrel a hiányosság könnyedén orvosolható. Az 1 TB-os kapacitással és a sok online szolgáltatással a WD TV egy igen figyelemreméltó készülék.

Teljesítmény: 5
Szolgáltatás: 5
Ár/érték: 5 (58 200 Ft)

Pro: jó felhasználói felület, kicsi; iOS programok
Kontra: nincs beépített Wi-Fi
 
A Macworld vásárlási tanácsa:

A tesztben megismerhettünk néhány egészen kiváló terméket, az eredmények pedig arra is rávilágítottak, hogy ez a piac mennyire változatos, hiszen mindegyik lejátszó valamiben eltért a többiektől. Néhány gyártó csak egy sima merevlemezt gyártott, amit a televíziónkhoz csatlakoztathatunk, mások hálózati elérést is lehetővé tettek. Két lejátszó nem rendelkezett merevlemezzel, és ebből az egyikhez nem is lehet csatlakoztatni. Az egyértelmű, hogy ez a piac még fejlődhet, de az irány még találós kérdés mind a gyártóknak, mind a felhasználóknak. Úgy gondoltuk, hogy az Apple TV magasan veri majd a mezőnyt iTunes integrációja és kiváló felhasználói felülete miatt, de a készülék túl sok hibától szenved ahhoz, hogy aranyérmet akasszunk a nyakába.


Mindenkinek más-más készülék tetszhet a legjobban, hiszen az otthoni rendszerek különbözőképpen vannak összeállítva. Nem biztos például, hogy mindenkinek szüksége van belső merevlemezre vagy Wi-Fi kapcsolatra, vagy ha gépünk például messze helyezkedik el a tévétől, akkor biztos, hogy szükségünk van a hálózati képességre.

A nyertes megtalálása elég nehéz feladat volt. Az Apple TV-t a hiányosságok miatt már az elején kilőttük a listáról, a Seagate a felhasználó felület miatt esett ki, az Iomea TV-nek pedig magas ára lett a veszte. Ezek után maradt a Boxee, az Emtec és a WD. Mindhárom lejátszót szerettük, de a WD mégiscsak kiemelkedett a többi közül, így számunka ő lett a befutó. A hálózati képesség, az online szolgáltatások, a jó kezelhetőség és a kiváló működés egy jól kidolgozott terméket mutatnak. Kicsi, könnyű, a felhasználói felület jól kitalált, és nem is drága.

Ettől függetlenül vásárlás előtt mindenkinek át kell gondolnia, mire is szeretné használni médialejátszóját, mielőtt bármelyik tesztalanyt kizárná.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.