Hirdetés

Megint óriási baj van a Cryteknél?



|

A budapesti stúdióba állítólag már be sem járnak dolgozni a munkatársak.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban keveset hallottunk a Németországban székelő Crytek háza tájáról. A frankfurti főhadiszállás mellett hat másik stúdióval rendelkezik: Budapesten, Isztambulban, Kijevben, Szófiában, Szöulban és Sanghajban találhatóak a leánycégei. Nagyjából két évvel ezelőtt kiderült, hogy a vállalat súlyos anyagi problémákkal küzd, részben mivel a legutolsó big budget címe (Ryse: Son of Rome) nem bizonyult kirobbanó sikernek. A vállalatot részben az Amazon mentette meg a csődtől, mikor óriási összegért meglicencelte a CryEngine-t, hogy Lumberyard néven egy saját, ingyenesen használható játékmotort kínálhasson a fejlesztőknek.


Hirdetés


Az elmúlt hónapok csendje után most kiderült, hogy már jó ideje újból óriási baj lehet a Cryteknél. A KitGuru által leellenőrzött, a frankfurti főhadiszálláson dolgozó forrás szerint hónapok óta csúszik a dolgozók kifizetése a vállalatnál. A frankfurti iroda munkatársai számára júniusban vált világossá, hogy nem fogják időben megkapni a pénzüket. Természetesen nem felejtették el kifejezni az aggodalmukat, mire a felsővezetés közölte, hogy várhatóan augusztusra helyreáll a rend, legalább 18 hónapnyi működést képesek finanszírozni. A júniusi és augusztusi bérük kifizetése nagyjából két hetet, a szeptemberi viszont már öt hetet csúszott. Az októberi és novemberi fizetésüket a mai napig nem kapták meg, a decemberi pénzük kifizetése nagyjából három hét múlva lesz esedékes.



A forrás szerint a legújabb pénzügyi krízis hatására az elmúlt hónapokban rengeteg munkavállaló távozott a Crytektől, köztük számos nehezen pótolható személy. A frankfurti stúdió munkatársai állítólag már átadtak egy levelet a felsővezetésnek, hogy beszüntetik a munkavégzést, amennyiben a jövő hét végéig nem kapják meg az október-november-december hónapokra járó fizetésüket. A forrás azt hallotta, hogy a budapesti stúdió munkatársai egy ideje már nem járnak be dolgozni, a sanghaji és szófiai stúdiók pedig gazdát cserélhetnek a közeljövőben.



A pénzügyi problémát állítólag az Amazontól kapott pénz rossz felhasználása okozta. A vállalat nagy terjeszkedésbe kezdett, momentán nagyjából 700 főt foglalkoztat, ehhez képest a Ryse óta egyáltalán nem dolgozott bid budget játékon, csak kisebb VR-os és free-to-play címeken. A már régóta elérhető Warface lövölde mellett a The Hunt és az Arena of Fate ingyenesen játszható játékok vannak már régóta készülőfélben a cégnél, azonban a forrás szerint mindkettő bukásnak nevezhető, a jelenlegi formájukban talán jobb volna elkaszálni a projekteket. Gyakorlatilag alig van önálló bevétele a Cryteknek, a vezetőség feltehetően külső forrásból tervezte megoldani a fentebb említett, középtávú finanszírozást.


Végül nem túl szívderítő, hogy az információk alapján a céget társalapító Cevat Yerli-t már hónapok óta nem látták a vállalat főhadiszállásán, valamiféle egyéb üzletek kötik le a figyelmét. A két fivére ugyan bejárnak dolgozni, azonban nem hallgatnak a cég többi felsővezetőjének üzletmenettel kapcsolatos tanácsaira, és általánosságban véve rossz a kommunikációjuk.


A Crytek hírünk írásáig nem kommentálta a fenti információkat.


(Forrás: KitGuru)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.