Hirdetés

Megostromolná Hollywoodot az EU



|

A tartalmak földrajzi korlátozása nem tetszik az Európai Bizottságnak.

Hirdetés

Újabb fogyasztók számára kedvező fejlemények vannak kibontakozóban. A Bloomberg értesülései szerint az Európai Bizottság hamarosan formálisan is megkeresi a legnagyobb hollywoodi stúdiókat és extra előfizetési díj ellenében elérhető televíziócsatornákat, hogy pontos értesüléseket szerezzen azok Európai Unión belüli üzleti praktikáiról.

Hirdetés


A bevezetőben már elárultuk az érdeklődés tárgyát: a bizottság konkrétan arra kíváncsi, hogy az érintett vállalatok miként terjesztik a tartalmaikat az EU területén belül, kinek és milyen disztribúciós feltételek mellett adnak jogot a tartalmaik országonkénti terjesztésére. A bizottság meglátása szerint a digitálisan terjesztett sorozatok, filmek és egyéb audiovizuális tartalmak jelentős részének elérhetősége földrajzilag le van korlátozva, azaz például Magyarországról nem érhető el a brit vagy német Netflix. Ez sérti az Európai Unió egységes belső piacra vonatkozó üzleti stratégiáját.


Egységes digitális piac

Jelenleg az Európai Unió arra törekszik, hogy a digitális szolgáltatások egységesen legyenek elérhetőek a tagországokban. Az EU május elején hozta nyilvánosságra a Digital Single Market névre keresztelt stratégiáját, amely olyan vizsgálódási pontokat és konkrét intézkedési javaslatokat tartalmaz, amelyek feltétlenül szükségesnek tűnnek az egységes belső digitális piac kialakításához. A dokumentum útmutatásai, továbbá az addig begyűjtött új információk alapján 2016 első felében készülhetnek el a végleges törvényjavaslatok.


A dokumentum három fő célt határozott meg:

- jobb hozzáférhetőséget kell teremteni a fogyasztók és vállalkozások számára digitális javakhoz és szolgáltatásokhoz;
- a megfelelő körülmények megteremtésével és egyenlő bánásmód kiharcolásával lehetőséget kell teremteni a digitális hálózatok és innovatív szolgáltatások gyarapodására;
- maximalizálni kell a digitális gazdaság növekedési potenciálját.

 


A stratégia nem szüntetné meg az „offline” tartalmak esetében az esetleges országonkénti tartalomterjesztési rendszert, mivel ez anyagi és technikai problémákat szülhetne. Csupán arról van szó, hogy a bizottság szerint a határokat nem ismerő internet esetében a kiadóknak nem kellene határokhoz kötniük a tartalmaik elérhetőségét.


Azért ne igyunk előre a medve bőrére

Mindez elsőre jól hangzik, de az előzetes dokumentum törvényjavaslatokkal kapcsolatos nyelvezete jelenleg hagy némi kívánnivalót maga után. Például a földrajzi blokkolást látszólag lehetetlenné tévő javaslat úgy lett megfogalmazva, hogy a tartalmak elérését csak akkor nem lehet blokkolni az EU-n belül, ha valaki legálisan szerezte be az adott tartalmat.


Ezzel az elsőre talán nem nyilvánvaló gond az, hogy a szolgáltatások szerződési feltételei megszabhatnák, miszerint az általuk szolgáltatott tartalmat csak egy bizonyos ország területéről lehet legálisan beszerezni. Azaz például Magyarországról továbbra sem lehetne előfizetni legálisan a brit Netflixre. A törvénytervezet csak azt mondja ki, hogy ha valaki az Egyesült Királyság területén előfizetett rá, akkor Magyarország területén is jogosult a használatára.


Remélhetően a dokumentum problémái orvosolva lesznek az elkövetkező hónapokban, így a fogyasztók által elvárt formában válhat jogtalanná az Európai Unió belső piacán a digitális termékek és szolgáltatások régiózárolása.


(Nyitókép: Jeffrey)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.