Hirdetés

Hyperloop: megvalósulhat Elon Musk vad álma

|

Szaktudás és dollármilliók hiányától sem szenved a Hyperloop Technologies.

Hirdetés

A SpaceX és Tesla Motors megalapításáról közismert, de eredetileg a PayPal életre hívásából meggazdagodott Elon Musk legutóbb 2013 augusztusában dobott nagyon magas labdát a tisztelt publikumnak. A férfi bejelentette, hogy az űrutazás és autóipar megreformálása után a tömegközlekedést is helyre pofozná, méghozzá a Hyperloop névre keresztelt ötletével.
 

Hirdetés


Annak idején bővebben is foglalkoztunk a részletekkel, de röviden a lényeg: a Hyperloop egy légmentesen zárt pálya, amelyben brutális sebességgel – akár 1200 km/h – száguldozó kapszulák szállítják az utasokat. A csőrendszerben a légellenállás csökkentése érdekében rendkívül alacsony lenne légnyomás – olyan 100 pascal –, a kapszulák elektromágneses meghajtást használnának.


Csak idő és pénz kérdése?

Elon Musk már a Hyperloop bejelentésekor nyilvánvalóvá tette, hogy idő hiányában nem feltétlenül kívánja személyesen megvalósítani az elképzelést. Az érdeklődők szabadon nekiállhatnak dolgozni a részleteken, elkészíthetik a saját implementációikat. Számos csoport alakult, ezek közül néhányan a technikai, mások a gazdasági kihívásokat próbálják felmérni és megoldani. A legújabb ezzel foglalkozó csoport a Hyperloop Technologies, azonban ez nem egy hobbistáktól álló tömörülés, hanem egy vállalat. A komolyságát mi sem jelezhetné jobban, minthogy rögtön a Forbes egy nyomtatott cikkében mutatkozott be a nagyvilágnak, állítólag még Barack Obamát is tájékoztatták a Hyperloop Technologies létrejöttéről.
 


Miként lehetséges ekkora hullámokat vetni? Sztárcsapattal. A 8 millió dolláros tőkével indított vállalat mögött többek közt az Uber és AirBnB egyik legjelentősebb befektetője (Sherpa Ventures), a 448 millió dollárnyi vagyonnal rendelkező Formation 8 befektetői csoport, Barack Obama 2012-es választási kampányának igazgatója, a Yammer alapítója (és a PayPal volt ügyvezető igazgatója), továbbá a SpaceX egyik korábbi vezető mérnöke áll.


A csapat egy része közel áll Elon Muskhoz, ráadásul látszólag nem csak a szaktudásuk van meg a Hyperloop életre hívásához, de a befektetőkkel való jövőbeli tárgyalások során sem fogja senki megkérdőjelezni a víziójuk komolyságát. A HyperLoop Technologies az idei évben 40 millió dollár befektetést kíván szerezni a munkához.


Apró változtatások a tervben

Elon Musk elsőként a tömegközlekedésben kívánta volna bevetni a Hyperloopot, azonban az óriási költségek és nagyvárosokban való problémás építkezés (nyomvonal, építési engedélyek, helyigény) miatt a Hyperloop Technologies egyelőre a teherszállítás megreformálásán gondolkodik. Konkrét példaként a rakományok kikötőkből távolabbi raktárakba való szállítását nevezték meg az illetékesek. Plusz akár tengerek és óceánok alatt is futhatnának Hyperloop-pályák...


Üzleti szempontból nem tűnik rossznak a fejlesztés fókuszának megváltoztatása, valószínűleg a nagy volumenű teherszállítással lehetne a leggyorsabban nyereségessé tenni a vállalkozást, profitot generálni a befektetőknek. A profilváltás nem változtatja meg magát az alap technológiát, csak a kapszulákat kell emberek helyett rakomány szállítására tervezni, így a jövőben könnyen vissza lehetne térni a tömegszállításos koncepcióhoz.
 


Ezen felül megemlítendő, hogy Musk nagyon környezetbarátként képzelte el a Hyperloopot, a működéséhez szükséges energia jelentős hányadát reményei szerint a pálya feletti napelemekből nyerhette volna a gépezet. A tudomány jelenlegi állása alapján sajnos óriási lesz a Hyperloop áramigénye, lényegében csak bohóckodás lenne a napelemek használata. Máshonnan kell majd beszerezni a lehetőség szerint zöld energiát, méghozzá nagy tételben.


Szerintetek most már komolyan vehető a Hyperloop-elképzelés, vagy csak túl könnyű Elon Musk lehetetlen elképzeléseinek hatása alá kerülni?

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.