Hirdetés

Megvan a gátlástalan netes warezolás oka?



|

Egy friss kutatás szerint másképp érzékeljük a fizikai és virtuális termékeket.

Hirdetés

Megfigyeléseink alapján a rendszeresen warezolók többsége alapvetően egy skatulya gyufát sem próbálna meg ellopni a boltból, éppen ezért is furcsa, hogy a jogvédett szoftverek és egyéb tartalmak letöltése nem okoz számukra semmiféle morális problémát. Az ausztrál Monash Egyetem kutatói szerint ennek oka, hogy az emberi agy eltérő módon viszonyul a megfogható és megfoghatatlan tárgyakhoz; a virtuális ingóságokat sokkal nehezebben képes tárgyként, más tulajdonaként elképzelni.

Hirdetés


A Robert Eres PhD-hallgató által levezényelt kutatás tesztalanyai már az előzetes kérdőíven beismerték, hogy a megfogható tárgyaknál sokkal könnyebben lopnak digitális javakat, függetlenül a lebukás veszélyének mértékétől. Ezután jött a vizsgálat érdemi része, amely során első körben az kérték a résztvevőktől, hogy képzeljenek el különféle megfogható és virtuális javakat. Az agyi aktivitásaik alapján egyértelművé vált, hogy a virtuális tárgyakat sokkal nehezebben képzelték el a tesztalanyok.


Ennek ismeretében a második kör már nem okozott meglepetést: a résztvevők azt az instrukciót kapták, hogy képzeljék el magukat különféle megfogható és virtuális tárgyak ellopása közben. Az agyi aktivitás alapján a fizikai tárgyak lopásának elképzelése közben sokkal aktívabb volt az agyuk érzésekkel, morális érzékenységgel társított része.


(Forrás: TorrentFreak | Nyitókép: bnilsen)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.