Hirdetés

Mesterséges napot építettek Norvégiában



|

A norvégiai Rjukan egész télen sötétségbe burkolózik. A városháza mesterséges napot építtetett a depressziós helyiek számára.

Hirdetés

A norvégiai Rjukant szeptembertől márciusig teljesen beárnyékolják a környező hegyek. A városháza szakemberei nem mindennapi tervvel álltak elő: hatalmas tükrökből épített mesterséges napjuk a téli hónapokban is bevilágítja majd a kisváros utcáit.

A The Mirror Project keretében a mérnökök három hatalmas tükröt állítottak fel a várost körbefogó hegyek lejtőin: ezek feladata lesz, hogy a főtérre irányítsák a napfényt.

A harminc négyzetméteres, egy központi számítógép által irányított heliosztatikus tükröket általában naperőművekben használják. A nap mozgását egy speciális szenzorral követi nyomon a berendezés, ami lehetővé teszi, hogy a tükrök automatikusan a megfelelő irányba forduljanak, és így a megfelelő mennyiségű napfénnyel árasszák el a várost.

 

Rjukan önkormányzata 385 ezer dollárt költött a projektre. A tükröket már helyükre emelték; az első éles tesztre szeptemberben kerülhet sor. A napfény várhatóan nagyjából 185 négyzetméteres körben fogja megvilágítani a kisváros főterét.

Egyelőre kérdéses, milyen hatással lesz ez a kezdeményezés Norvégia black metal szcénájának jövőjére nézve, de nem lehetetlen, hogy ha elterjednek, a mesterséges napok a sátánimádó rockereket is jobb kedvre derítik majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.