Hirdetés

Minden kazah netező után kémkedhet a kormány



|

A lakosoknak január elsejétől kötelezően telepíteniük kell majd egy tanúsítványt.

Hirdetés

A The New York Times beszámolója alapján a nem kimondottan demokratikus berendezkedéséről ismert Kazahsztán vezetése 2016. január 1-től kezdődően fenntartja magának a jogot a helyi netezők utáni kémkedésre. A titkosítatlan adatkapcsolatot használó webszolgáltatások használata esetén ez eddig sem volt probléma, azonban a HTTPS-es kapcsolatokat is le kívánja hallgatni a rendvédelem.

Hirdetés


Ez úgy fog működni, hogy a kazah internetezőknek kötelezően telepíteniük kell majd a számítógépes és mobilos böngészőjükbe egy tanúsítványt. Ez lehetővé fogja tenni a netszolgáltatók számára, hogy megszemélyesítsenek más webhelyeket, azaz közbeékelődéses támadással lehallgassák a titkosított kapcsolatokat.


Mindezt tegnap az ország legnagyobb netszolgáltatója egy nyilvános sajtóközleményben tudatta a publikummal, bár a Kazakhtelecom JSC hírünk írásának idejére ismeretlen okból levette a tájékoztatást a webhelyéről. Egyelőre nem tudni, hogy mi történik majd azokkal az internetezőkkel, akik a törvénynek ellenszegülve nem telepítik a tanúsítványt, vagy esetleg VPN-t próbálnak bevetni a privát szférájuk védelmében.


(Forrás: The Verge | Nyitókép: Mario Carvajal)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.