Hirdetés

Mire figyelj akciókamera-vásárláskor



|

Egyre nagyobb divat az akciókamera, ráadásul már sok-sok olcsó modellt is találunk a piacon. Ezekre figyelj, ha vásárolni indulsz.

Hirdetés

Az akciókamera nem más, mint egy kicsi kamera, amelyik lehetőleg minél strapabíróbb, könnyű és bárhová rögzíthető. Sajnos azonban sok cég itt meg is áll és nem gondol arra, hogy ennél azért többre lenne szükség ahhoz, hogy arra is jól használható legyen a kamera, ami a nevében van: akcióra. Mielőtt kiszórnád a pénzedet egy ilyen eszközre, ellenőrizd a következőket.

Hirdetés


Felbontás, sebesség

A felbontásnál a full HD már nem teljesíthetetlen elvárás, ezért a legtöbb, új eszköznél meg is kapjuk a 1080p felbontást. Ez jó hír és akcióhoz bőven elegendő is – igaz, hogy nem 4K tisztaságú, de a homályos 720p-nél sokkal jobbat kapunk. A 4K-hoz még mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.


Az már komolyabb gondot okoz a kisebb gyártóknak, hogy a minőséget befolyásoló, többi tényezőnél se hibázzanak. Például itt a sebesség: az olcsó kameráknál ez fixen 30 fps, többet még 720p-s üzemmódban sem kapunk. A kicsit fejlettebb modellek legalább HD-ban képesek 60 fps-t rögzíteni, a drágábbak pedig FHD-ban is simán hozzák a 60 fps sebességet, sőt, akár 120 fps-t is.


Optika, képminőség

Az optikán rengeteg múlik, ráadásul itt nagyon óvatosan kell eljárnia a gyártóknak, mert ezeknek a kameráknak komoly fizikai behatásokat is ki kell bírniuk. Emellett fontos a fényérzékenység, a széles látószög és olykor-olykor állóképek készítésére is készen kell állnia a kamerának. Ide tartozik a képstabilizátor is: e nélkül a kép ugrálni fog, méghozzá olyan zavaróan, hogy a minőség a nézhetőség alsó határát fogja súrolni. Ilyen kamerát például biciklikormányra szerelni nem érdemes.


A képminőséget befolyásoló, másik tényező a tömörítés. A kamerák zöme H.264-gyel dolgozik és MOV vagy AVI fájlokat készít. Amennyiben a tömörítést (a gyenge feldolgozó chip miatt) alacsonyra szabta meg a gyártó, hiába a jó szenzor és optika, a képminőség gyatra lesz. Nem sok gyártó tünteti fel, de a bitrátára érdemes odafigyelni. Ha ilyen értéket nem találunk a leírásban, inkább a videó-megosztó oldalakon keressünk a kamerával rögzített videókat.


Akkumulátor

Az akciókamerák kis méretéből adódóan az akkumulátor is igen miniatűr, márpedig ez az üzemidőre is rányomja a bélyegét. Az olcsó kameráknál 1-1,5 óra az általános felvételi idő, és a drágább modelleknél se számítsunk félnapos üzemidőre. Hasznos tulajdonság, ha az akkumulátor cserélhető, így megfelelően felkészülve akár egy teljes nap minden mozzanatát is lencsevégre kaphatjuk.


Extrák

A használhatóságot nagyban befolyásolják az extra szolgáltatások. Például az jó pont, ha az alapcsomag része néhány hasznos kiegészítő – vízálló tok, pánt, csipesz stb. A másik fontos extra a mikrofon, amelyből sajnos túl jó minőségűvel még nem találkoztunk – ilyen kicsi méretben nehéz ezt jól megoldani.


A legfontosabb mind közül a Wi-Fi vezérlő, amelynek segítségével mobilunkra küldhetjük a kamera élőképét, láthatjuk, mit rögzítünk és az akciókamera minden paraméterét beállíthatjuk. Itt annyival mindenképpen számolnunk kell, hogy még a drága modellek is hajlamosak késleltetéssel dolgozni, így a reakcióidő nem lesz észrevétlenül rövid – ez egyeseket zavarhat, különösen a gyors mozgásoknál.


Kínálat

Akciókamerát már 30 ezer forintért is kapunk, de itt a magas pixelszám és sok látványos extra, valamint kiegészítő mellett túl jó képminőségre ne számítsunk: nincsen képstabilizálás, rossz fényviszonyok mellett a felvétel sötét, értékelhetetlen lesz, az állóképet túl zajosak, a szolgáltatások pedig kezdetlegesek, nem kellően kidolgozottak. Ha némileg feljebb lépünk, még több, hasznos kiegészítőt kapunk, illetve jobb tömörítést és 60 fps sebességet is.


A messze 100 ezer forint feletti modelleknél aztán megérkezik a 4K felvétel, a 60 fps-nél jobb sebesség és a prémium kiegészítők sora is. Ezt már tényleg csak annak érdemes választania, aki aktívan, profi szinten szeretné használni a kis kamerát. A közeljövőben sorra érkeznek majd az újabb, jobb modellek és ez jól kiszámíthatóan magával hozza majd a minőség javulását és az árak csökkenését is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.