Hirdetés

Mit és mit nem jelent a netes szólásszabadság?



|

Cenzúra miatt tiltakoznak a Reddit renitens zaklatói.

Hirdetés

Az interneten meglepően kevés illegális dolgot lehet tenni. Konkrétan a jogvédett tartalmak engedély nélküli megosztása és letöltése, a pedofília, a hackelés, továbbá a tiltott javak adásvétele tekinthető feltétlenül jogtalannak, ezek komoly büntetést vonhatnak maguk után. Ezeken túl az internet gyakorlatilag egy Vadnyugat, például puszta szórakozásból másokat zaklatni alapvetően legális, bár a halálos fenyegetések küldése azért már szürke zóna. Ügy ettől függetlenül nem szokott lenni az ilyesmiből, amely részben az internet adta névtelenségnek köszönhető. Nehéz vagy lehetetlen lehet kideríteni a zaklató kilétét, ráadásul ha bíróságra menne az áldozat, akkor minden kétséget kizáróan bizonyítania kell, hogy valóban a zaklatóját vádolja.

Hirdetés


Valami Amerika

Tapasztalataink alapján Magyarországon nem különösebben ismert a Reddit nevű portál. Gyakorlatilag egy fórumról van szó, amelyben a felhasználók sejthetően szabadon nyithatnak beszélgetési témákat. Az elmúlt években a Reddit óriásira nőtt, az egyedi látogatóinak száma jó ideje havi 15-20 millió közt ingadozik, az oldalletöltéseinek száma havi 150 millió környékén alakul. A komoly piaci szereplővé válása után a portál rengeteg kritikát kapott a rendkívül liberális moderálási elvei miatt.


Lényegében ami nem volt nagyon konkrétan illegális, az maradhatott a Redditen, a moderátorok csak tökéletes végszükség esetén töröltek beszélgetéseket vagy hozzászólásokat. Olyan topikokra kell gondolni, mint a pedofília, de tavaly például a hírességektől ellopott meztelen fotók linkjeit tartalmazó beszélgetéseket is kigyomlálták egy idő után. Erre a lépésre a moderátorok elsősorban jogi problémák miatt kényszerültek, nem puszta jóindulat és empátia vezérelte a cselekedeteiket. Az előbb leírt jellemzés ellenére a Reddit beszélgetéseinek jelentős részével egyébként nincs probléma, a portál általánosságban véve nem nevezhető az internet egyik sötét bugyrának.

Ellen Pao (Fotó: Christopher Michel)


A múlt héten a Reddit történetében abszolút példátlan esemény történt: a vezetés úgy döntött, hogy a nyilvánvalóan illegális témákon túl proaktívan törli majd a teljesen nyilvánvalóan alantas zaklatás céljából létrehozott beszélgetéseket is. Ennek keretében rögtön kiradíroztak közel féltucat topikot, a legnagyobb közülük a „Fat People Hate” volt. Ez a téma részben azzal a céllal jött létre, hogy a túlsúlyos embereket valamilyen okból szívből gyűlölők ilyen személyekről készült képeket és videókat kommentálhassanak. A felhasználók hétköznapi tevékenységei közé többek közt a gyűlöletbeszéd, továbbá a neten talált túlsúlyos emberek csoportos online zaklatása tartozott.


„Viselkedéseket tiltunk be, nem pedig ötleteket” – kommentálta az új helyzetet Ellen Pao, a Reddit ügyvezető igazgatója. Egyébként Pao is régóta piszkos viccek céltáblája a Redditen, az őt gúnyoló beszélgetések közül semelyiket sem törölték a moderátorok.


Cenzúra?

A betiltott beszélgetések aktív résztvevőinek egy tábora természetesen azonnal tiltakozni kezdett a törlések miatt, konkrétan cenzúrázással, a szólásszabadság sárba tiprásával vádolják a Redditet. A vádaskodás morális vonulatával nem kívánunk különösebben foglalkozni, ítélje meg mindenki maga, hogy pórul járt felhasználók megérdemelték-e a tiltást.


A fontosabb téma az, hogy a netezők egy része mennyire félreérti a szólásszabadság koncepcióját. Az internetes szólásszabadság pontosan ugyanolyan, mint a „klasszikus” variánsa: mindenki elmondhatja a véleményét, de viselnie kell a következményeit. Utóbbi az interneten technikai okokból tipikusan el szokott maradni, feltehetően ez okozza a félreértést.


A helyzet az, hogy az internetes közösségek pontosan ugyanolyanok, mint klasszikus közösségek. Az üzemeltetőiknek minden joguk megvan ahhoz, hogy bármilyen nekik nem tetsző beszélgetést kirakjanak a kapuikon kívülre. Létrehoztak egy közösséget, a közösségbe való tartozásnak pedig objektív és szubjektív feltételei vannak. Ez az ő helyük, így aki nem tartja be a szabályokat – legyenek azok bármilyenek is –, az nem szívesen látott vendég. A következő kertipartira sem hívják meg az olyan vendégeket, aki szándékosan üres kézzel érkeznek, de azért megisznak és megesznek mindent, majd nekiállnak sértegetni a házigazdát. Ilyen egyszerű.


Titeket dobtak már ki valamilyen online közösségből?


(Nyitókép: Evan Lovely)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.