Hirdetés

Műholdas kommunikációt is lehallgat az NSA és a GCHQ



|

Friss dokumentumok alapján a britek segítették az amerikai dróntámadásokat.

Hirdetés

Edward Snowden három évvel ezelőtt vált egyik pillanatról a másikra a világ egyik legismertebb emberévé, azonban az amerikai hírszerzéstől kilopott dokumentumainak elemzése még mindig folyamatban van. A The Intercept most kínos információkkal rukkolt elő, amelyek alapján a brit légierő Menwith Hill Station támaszpontján a helyi hírszerzés (GCHQ) egyrészt ipari jelleggel hallgatja le a nemzetközi műholdas adatforgalmat, másrészt pedig az amerikai hírszerzésnek (NSA) is hajlandó volt többször komolyan besegíteni a dróntámadások kivitelezésében.


Hirdetés


A már korábban nyilvánosságra került információk alapján a Menwith Hill Station 12 órás periódusokban akár 335 millió egyéni metainformációt képes elfogni a műholdakról, a "friss" dokumentumok szerint ezzel a képességgel az NSA terrorizmus elleni műveleteit is támogatta a GCHQ. A The Intercept két programot hozott nyilvánosságra: a GHOSTHUNTER szoftver lehetővé teheti a célba vett személyek földrajzi helyének meghatározását az internetre való csatlakozásuk esetén, míg a GHOSTWOLF művelet során a GCHQ és az NSA jemeni internetkávézókat szondáztak, hogy azonosítsák, majd megsemmisítsék vagy ellenőrzésük alá vonják a terroristák hálózatainak csomópontjait.



Mindez végső soron nem meglepő, hiszen a hírszerzések úgy kémkednek, ahogy tudnak, ilyen ez a sportág. A friss információkban inkább az a kínos a brit hírszerzés számára, hogy a dokumentumok szerint a GCHQ-nak sokkal nagyobb szerepe volt az USA rengeteg ártatlan civil áldozatot követelő dróntámadásainak kivitelezésében, mint amennyit eddig hajlandó volt beismerni.


A The Intercept természetesen megkereste a GCHQ-t a dokumentumok kapcsán. Az ügynökség biztosította a kiadványt, hogy a kérdéses bázison rendkívül szigorú törvényi és irányelvi szabályozások teljes betartása mellett folyik a munka, továbbá ezek a szabályozások kompatibilisek az Emberi Jogok Európai Egyezményével is.


(Forrás: The Verge | Nyitókép: Texas Military Department)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.