Hirdetés

Nélkülözhetetlen IT-előkészletek utazáshoz



|

Néhány, okosam megválasztott kiegészítővel sokkal élvezetesebb, könnyebb lesz az utazásunk: mutatunk hármat, ami minden úton hasznos lehet.

Hirdetés

Utazni jó, nyaralni még jobb, főleg, ha messzire, ismeretlen helyre megyünk, hogy felfedezzünk egy új kultúrát, megismerjünk érdekes embereket és nagyokat pihenjünk. Éppen ezért nem mindegy, milyen felszereléssel indulunk neki. A ruházat és a fogkefe helyett mi IT-kiegészítőket ajánlunk, amik a mi utazásainkat is nagyban megkönnyítik.

Hirdetés


Powerbank

Mi mással is kezdhetnénk, mint a powerbankkel. Ez a végtelenül egyszerű, mégis nagyszerű eszköz az okostelefonok és tabletek megmentője. Viszonylag kicsi, működéséhez még csak gombot sem kell megnyomni, mégis arra képes, amire utazásnál hatalmas szükségünk van: megduplázza vagy megháromszorozza mobilunk üzemidejét. A kis műanyag dobozban csupán egy jókora akkumulátor van, amelyet persze előtte otthon alaposan állig töltöttünk, így amikor az utcán sétálva előkapjuk, csak mobilunkhoz kell kapcsolni egy szimpla micro USB kábellel és máris tölti telefonunkat. A választásnál a fizikai méret, súly és a kapacitás között találjuk meg az ideális egyensúlyt. Vannak miniatűr, 2-3000 mAh-s modellek, de nem túl nagy a 7000 mAh körüli sem, illetve 10 ezer mAh feletti példányok is elérhetőek viszonylag alacsony áron. Egyes powerbankokba extrákat is beszerelnek: például egy ledes zseblámpát, amely igazán hasznos lehet utazás során (általában kicsit erősebbet, mint a villanós mobilok „zseblámpa” funkciója).


Mi-Fi

Tapasztalatból mondjuk, hogy a leghasznosabb a Mi-Fi adapter. Ez egy miniatűr powerbank, amelyben egy 3G vagy 4G modem és egy alapszintű Wi-Fi router van beépítve. Amint kiérünk külföldre, csak vásárolunk hozzá egy mobilnetes SIM kártyát, behelyezzük és máris minden eszközünk Wi-Fi-n kapcsolódik: indulhat az ingyenes telefon Skype-n, Viberen, Line-on, minden képünket azonnal megoszthatjuk, hallgathatjuk netes rádióadásainkat stb. A megoldás sokkal jobb, mintha dupla SIM-es telefonnal próbálkoznánk, vagy a kártyát cserélnénk ki, ráadásul egy Mi-Fi eszköz általában 10-15 készüléket képes kezelni, így ha többen utazunk, elegendő egy SIM kártyát vásárolni. A legutóbbi utunk során egy TP-Link M5360-at teszteltünk, amely ugyan csak 3G-s és a router sem ér fel egy asztali modell tudásával és sebességével, azonban 3-4 eszközt folyamatosan neten tartott és az akkumulátora lazán kibírt 1-1,5 napot több GB-nyi adatforgalom mellett is. Az árat is fontos megemlíteni: ez nem több 15-20 ezer forintnál, a 4G-s változatokat pedig 30-40 ezer forint körül mérik sokkal jobb sebességgel.


Távoli elérés

Nem csak arra kell gondolnunk, mit viszünk magunkkal, arra is, hogy mit hagyunk otthon. Hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, például asztali gépünket és routerünket beállíthatjuk WOL-képes eszköznek, így akár távolról is felkelthetjük, majd például Teamviewerrel rácsatlakozhatunk. Ennél egyszerűbb megoldás, ha NAS-unk van otthon, aminek a távoli elérését könnyedén aktiválhatjuk, így akárhol is legyünk a világban, bármikor hozzáférünk képeinkhez, zenéinkhez vagy filmjeinkhez és adott esetben a letöltéseinket is vezérelhetjük például mobilunkról, a világ másik végéről.


Biztonság

Szintén az otthonra gondolva nem árt megfelelő védelem alatt magára hagyni lakásunkat. A legjobb a komplex, megelőző megoldás, így a riasztó és a kamerarendszer. Ez lehet IP-alapú vagy CCTV is, ahol a videorögzítő kapcsolódik a hálózatra. Itt beállíthatjuk, hogy például mozgás esetén azonnal riasszon, küldje el a kamera képét stb. Olyan modellek is vannak, amelyekhez otthoni biztonsági szolgálatot is kapcsolhatunk, így riasztásnál azonnal kimennek lakásunkhoz vagy házunkhoz és megvédik értékeinket.


Ennél olcsóbb és egyszerűbb megoldás, ha otthon hagyott gépünk webkamerájához keresünk olyan programot, amely hasonló funkcionalitást biztosít, bár meg kell hagyni, ez azért fapados egy védelem. Ennél hasznosabb az egyre több cég által kínált, zsinórnélküli DIY csomag, amely tartalmaz egy GSM-es központot, nyitás- és mozgásérzékelőt stb. Ezeket könnyedén, 1-2 óra alatt felszerelhetjük és beállíthatjuk úgy a rendszert, hogy riasztás esetén azonnal hívjon fel mobilunkon.


És még egy biztonsági tipp: utazás előtt ellenőrizzük, hogy minden eszközünkön aktiválva legyen a nyomkövetés és a letiltási opció. Amennyiben elvesztjük vagy ellopják okostelefonunkat, tabletünket vagy notebookunkat, egy másik eszközről bemérhetjük, hogy hol volt utoljára vagy hol van éppen most, riaszthatjuk vagy le is tilthatjuk és törölhetjük érzékeny személyes adatainkat.


(Nyitókép: End User)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.