Hirdetés

Nem szeretik a rivalizálást az amerikai netszolgáltatók



|

Két lobbicsport még a távközlési hatóságot is hajlandó beperelni a Charter terjeszkedése miatt.

Hirdetés

Május közepén az Egyesült Államok távközlési hatósága (FCC) rábólintott arra, hogy a Charter nevű telekommunikációs vállalat felvásárolja a rivális Time Warner Cable és Bright House Networks cégeket. Az üzlet nyélbe ütése után a Charter az USA második legnagyobb ügyfélbázissal rendelkező netszolgáltatójává válhat, közel 7 millióról egy csapásra 25,4 millióra nőhet az előfizetőinek száma. Összehasonlítási alapul a legnagyobb amerikai netszolgáltató a 28 millió ügyféllel rendelkező Comcast.


Hirdetés


A bő 67 milliárdos dolláros felvásárlás ötlete persze alaposan felborzolta a kedélyeket, a különféle netszolgáltatók mellett a fogyasztóvédőknek is megvoltak az aggodalmaik. Egészen addig erősen kérdéses volt a hatósági zöld út, amíg a Charter ígéretet nem tett a hálózatának jelentős fejlesztésére, ennek keretében a szélessávú netkapcsolattal már lefedett területeken kell majd konkurenciát állítania a helyi netszolgáltatóknak.



Az üzlet jóváhagyása sejthetően nem tetszik az érintett netszolgáltatóknak. A kis- és közepes méretű ISP-k és mobilcégek érdekeit képviselő American Cable Association és NTCA-The Rural Broadband Association lobbiszervezetek most bejelentették, hogy akár bíróságon is hajlandóak megtámadni az FCC döntését.


A sajtóközlemény alapján azzal kívánnak érvelni, hogy a kényszerített hálózatépítésekkel az FCC gyakorlatilag az előfizetői táborának és piaci részesedésének növelésére kötelezi a Chartert. Ez nem feltétlenül szolgálja a fogyasztók érdekeit, főként mivel a fejlesztések óriási csapást mérhetnek a kisebb helyi netszolgáltatókra.


Lehetetlen megmondani, hogy jelen esetben mi szolgálná a legjobban az előfizetők érdekeit. A Charter vadiúj hálózatai képesek lehetnek olcsóbb és gyorsabb netkapcsolatot biztosítani az érintett területek lakosságának. Viszont ha emiatt lehúzzák a rolót a kisebb szolgáltatók, akkor végső soron cseberből vederbe kerülnek az előfizetők, az FCC szándékával ellentétben nem lesz rivalizálás a piacon.


(Forrás: Ars Technica | Nyitókép: Richie Rich)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.