Hirdetés

[Frissítve] Nem tud mit kezdeni Hollywood a SlySofttal



|

Az AnyDVD él és virul, hiába sikerült elítéltetni a készítőjét.

Hirdetés

A jogvédők általában a kalózokat és letöltőoldalak üzemeltetőit veszik célkeresztbe, azonban a warezolást lehetővé tevő alkalmazások készítői is könnyen a látókörükbe kerülhetnek. A legutóbbi nagy port kavart ilyen eset a Popcorn Time-é volt, ám a klasszikusabb, rippelésre alkalmas alkalmazások készítői esetében sem hallatlan a pereskedés. A műsoros DVD és Blu-Ray korongok másolásvédelmi rendszerének birtokosa a hollywoodi stúdiókból és techcégekből álló AACS csoport, amely az elmúlt években többször is nekirontott a népszerű rippelő szoftverek készítőinek. A csoport tagjai közt a Warner, a Disney, a Microsoft, és az Intel is megtalálható.

Hirdetés


Az AACS általában sikeresen veszi fel a harcot a célpontjai ellen, azonban a hazánkban főként talán a CloneCD és Virtual CloneDrive alkalmazásáról ismert SlySoftba beletört a bicskája. A cég tulajdonosa az Antigua és Barbudában székelő Giancarla Bettini, a férfit még 2007-ben perelték be hazájában a DVD-k másolásvédelmének kikerülésére alkalmas AnyDVD szoftvere miatt.


A bírósági eljárás szokatlan módon 7 éven át húzódott, végül 2014 áprilisában a bíróság mind a hat vádpontban bűnösnek találta a férfit. Az ítélet szerint Bettininek meg kell szüntetni az AnyDVD elérhetőségét (vagy legalábbis ki kell szednie belőle az AACS-nek nem tetsző funkciókat), továbbá vádpontonként 5000 dollár büntetést kell fizetnie. Ha nem fizet, akkor vádpontokként 6 hónap börtönbüntetést kap.


Sejthetően Bettini fellebbezett az első fokú ítélet ellen, az azóta eltelt közel két évben pedig gyakorlatilag semmi sem történt: az AnyDVD továbbra is elérhető, a férfi pedig vígan éli a hétköznapjait. Az AACS most felvette a kapcsolatot az USA kereskedelmi irányelveire javaslatokat tevő hatósággal, hogy tegyék fel Antigua és Barbudát a szellemi tulajdonokat eredménytelenül védő országok megfigyelési listájára. Ez lehetővé tenné, hogy az elkövetkező hónapokban formálisan is megfigyeljék többek közt az AnyDVD-ügy történéseit. A listára felkerülő országokkal szemben kereskedelmi szankciókat hozhat az USA, hogy érvényesítse az érdekeit.


Releváns információ, hogy 2003-ban az USA kitiltotta Antigua és Barbudát az online kaszinópiacáról, a lakosság körülbelül 5 százalékát foglalkoztató iparág összeomlása érzékenyen érintette az ország gazdaságát, több milliárd dolláros üzletről volt szó. Az ország a Kereskedelmi Világszervezet elé vitte az ügyet, amely 2005-ös döntése szerint az USA lépése sérti a szabad kereskedelmet. Kárpótlásul a WTO 2007-ben lehetővé tette a sértettnek, hogy évi 21 millió dollár értékben figyelmen kívül hagyja az USA szellemi tulajdonokkal kapcsolatos követeléseit.


Ennek hatására évekig terítéken volt Antigua és Barbuda saját warezoldalának elindítása, amelyről havidíjért cserébe tölthettek volna le tartalmakat az ország lakói, az állam pedig nem fizetett volna jogdíjat az USA-ban székelő jogtulajoknak. Ugyan a WTO rábólintott a szolgáltatás elindítására, ám az eddig nem valósult meg, részben az USA lobbitevékenysége miatt. Ettől függetlenül a kálvária után erősen kérdéses, hogy vajon mennyire érdekelné az ország illetékeseit az USA megfigyelési listájára való felkerülés.


Frissítés: másfél hét alatt nagyot fordult a kocka, vége a SlySoftnak.


(Forrás: TorrentFreak 1 / 2, WTO | Nyitókép: Bill Ruhsam)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.