Hirdetés

Nem tudjuk megkülönböztetni a reklámot a valóságtól



|

Ijesztő eredményt hozott egy brit felmérés, a tinik nagy része bedől a Google hirdetéseknek.

Hirdetés

Minden internetező úgy gondolja, hogy tökéletesen tisztában azzal, mi a valódi tartalom és mi a reklám. A brit telekommunikációt szabályozó hivatal, az Ofcom megbízására készített felmérés azonban egészen más képet mutat. A digitális bennszülötteknek is nevezett mai tinédzserek jelentős része ugyanis képtelen volt megkülönböztetni a Google kereső szponzorált linkjeit a valódi találatoktól.

Hirdetés

A tesztek során a résztvevőknek keresési eredményekről készített screenshotokat mutattak, ezek alapján kellett eldönteniük, hogy a legfelső linkek reklámok, a legrelevánsabb, vagy éppen a legnépszerűbb találatok. A 12-15 éves korosztály mindössze 31 százalékának sikerült ez, annak ellenére, hogy ott szerepelt mellettük az "Ad" címke. Kicsit lejjebb, a 8-11 évesek között még rosszabb a helyzet, csak 16 százalékuk tudta pontosan, hogy szponzorált linkeket lát.

Miközben az Ofcom álláspontja szerint az internet nagyon hasznos a fiataloknak, hiszen rengeteget tanulhatnak és más nézőpontokat is megismerhetnek, nagyon úgy tűnik, nincsenek pontosan tisztában a működésével. Minden ötödik gyerek egyúttal megbízik a találatokban és a keresőmotorok által kiadott weboldalakon szereplő információkat feltétel nélkül elfogadja igaznak. Képünkön a napokban megjelent, Sponsored Content című South Park epizód egyik jelenete látható, ami szintén hasonló témát boncolgat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.