Hirdetés

Nincs értelme üldözni a kalóz webhelyeket

|

Az Európai Bizottság kutatóközpontja szerint még kontraproduktív is a hadaskodás.

Hirdetés

Olvasóinknak minden bizonnyal feltűnt már, hogy a jogvédők és hatóságok minden igyekezete ellenére egyszerűen lehetetlen felszámolni a warezolást. A legtöbb fájlmegosztó és on-demand streamelő elleni támadást a zeneipar és filmipar indítják, a többi iparág már jó ideje beletörődött a kalózkodásba, egyéb utakon próbálják meg csökkenteni a szellemi termékeik jogtalan használatát, maximalizálni a profitjukat.

Hirdetés


Nincs értelme a razziáknak


Nemrég új tanulmány vált elérhető a warezolás és razziázás témakörében, amelyet az Európai Bizottság saját kutatóközpontjának munkatársai készítettek. A Joint Research Centre munkatársai hónapokon keresztül 5000 német internetező adatforgalmát elemezték, meglátásuk szerint a népszerű kalóz webhelyek lelövése csak átmenetileg képes csökkenteni az illegális letöltéseket.


Az adatgyűjtés a filmekre és sorozatokra specializálódott Kino.to videostreamelő lelövése előtt indult. A 2008-ban alapított portál üzemeltetőire és szervereire még 2011-ben egy összehangolt nemzetközi akció keretében csaptak le a német, spanyol, francia és holland hatóságok. Az adatok elemzése során kiderült, hogy a Kino elérhetetlenné válása után a németországi warez videostreamelés 30 százalékkal csökkent.


Ez várható is volt, azonban olyan 4 hét után újból növekedni kezdett az illegális streamelések mennyisége, körülbelül 3 hónap alatt pedig visszaálltak a korábbi tipikus warezolási értékek. A Kino által hagyott űrt betöltötték az alternatív kalózoldalak, a legnagyobb nyertesek a Movie2k.to és KinoX.to voltak. Az adatok szerint a Kino régi felhasználóinak csupán 2,5 százaléka tért át legális online alternatívákra. Fontos kiemelni, hogy a fenti érték csak az online szolgáltatásokat foglalja magában, a Kino bezárása miatt esetlegesen megnőtt bolti termékeladásokról nincs információ. A kutatókat ez látszólag nem zaklatta fel: a warezolási statisztikákat elnézve nem feltételezik, hogy történt volna bármi figyelemre méltó a műsoros DVD-k és Blu-Ray korongok piacán.


A levágott fejű hidra

A kutatók effektíve hatástalannak ítélték az akciót, ugyanis üzleti szempontból a jogtulajok és hatóságok csak a pénzüket és idejüket fecsérelték a fellépésre, a razziával nem találtak hosszú távú megoldást a fennálló problémára.


Itt jön a képbe a kutatók újabb fontos meglátása, miszerint ha elesik a piacon egy óriás, akkor több kisebb szereplő lép a helyébe. Ha ezeket is a razziás módszerrel kívánják kiiktatni a jogtulajok és hatóságok, az a korábbinál sokkal több időbe, munkába és pénzbe fog kerülni. Már a nagy piaci szereplő elleni „sikeres” razzia hatékonysága is a nulla felé konvergált, a megváltozott piaci struktúra pedig arra enged következtetni, hogy az esetleges jövőbeli fellépések még a korábbinál is kevesebb port kavarhatnak.


(Nyitókép: Wonderlane)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.