Hirdetés

Okostelefonos eszközzel vizsgálják a sportolók agyrázkódásait



|

A GE és az NFL támogatásával készült hordozható EEG az agysérülések megelőzésében segíthet.

Hirdetés

Az amerikai foci egyike a legdurvább sportágaknak, egyes kutatások szerint a játékosok negyede fog a későbbiekben agyi problémákkal küzdeni. Egy 2013-ban készült PBS dokumentumfilm, a League of Denial és korábbi sportolók közös perei nyitották fel a liga szemét, hogy nem lehet tovább tagadni a probléma létezését. Az idegrendszeri rendellenességek kialakulásának megelőzését néhány szabálymódosítás mellett a korai szűrés is segítheti. Minél hamarabb sikerül felismerni a traumás agysérüléseket, annál jobban megelőzhetőek a maradandó károsodások.

 

Hirdetés

 

A sportolók elszántságuk és a hatalmas nyomás miatt hajlamosak komoly ütések, ütközések után is azonnal visszatérni a játékba. A BrainScope által fejlesztett eszköz ezt előzheti meg, hiszen akár a pálya szélén megállapítható, szenvedett-e agyrázkódást az illető. Az Ahead 200 névre hallgató hordozható EEG-t egy okostelefonhoz kell csatlakoztatni, a műszert a páciens fejére helyezni, s perceken belül eldönthető lesz, milyen komoly a sérülés.

 

 

 

A technológiát jelenleg középiskolás sportolókon tesztelik, hogy kiderüljön, az elképzelés éles körülmények között is működik-e. A kutatást és a fejlesztést a General Electric és a National Football League 500 000 dollárral támogatta. Az eszközre a többek között a közegészségügyért felelős FDA (Food and Drug Administration) is áldását adta, arról azonban még nincs információ, mikor terjedhet el szélesebb körökben. Az Ahead 200 iránt a Védelmi Minisztérium is érdeklődik, hiszen a technológia harctéri körülmények között is jó szolgálatot tehetne.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.