Hirdetés

Olympus Stylus ZX-2 teszt: Elegáns maximalista



|

Az Olympus Stylus XZ-2 okosabb, mint egy hétköznapi kompakt fényképezőgép, de ennek ára is van.

Hirdetés

A korábban szebb napokat is megélt japán optikai vállalat az Olympus már csak presztízsből sem maradhat ki abból a trendből, ami életre hívta a prémium kompakt fényképezőgépeket. A Canon a G1X-el a Nikon pedig a Coolpix P7700-val képviselteti magát ebben a szegmensben. Az XZ-2 pedig valahol köztük szeretne teret hódítani. Műszaki jellemzőiket és küllemüket tekintve hasonló tulajdonságokkal bírnak. Az Olympus eszköze megjelenése óta átesett egy firmware frissítésen is, aminek következményeként javult annak képfeldolgozási minősége. Ezt akkor érzékelünk igazán, ha bekapcsoljuk az ISO bracketing funkciót.

Az Olympus Stylus XZ-2 külseje hozza a kategóriában megszokott formavilágot és minőséget. A gyártók ezeknél az eszközöknél előszeretettel nyúlnak vissza a régebben, még az analóg gépeknél megszokott külalakhoz. A készülékben az összeszerelést és az anyaghasználatot tekintve semmi problémát nem találhatunk. A fém váz masszív, fekete és szálcsiszolt felületű, a kihajtható kijelzőt pedig minőségi, stabil rögzítéssel tettek a helyére. A tetején található a legtöbb külső érdekesség, itt kapott ugyanis helyet a saját, alapesetben rejtett vaku, mellette a vakupapucs, amivel külső vaku is csatlakoztatható hozzá. A vakupapucs alatt található a sztereó mikrofon, jobbra a bekapcsoló gomb, zoom billentyű, exponáló és a videofelvétel elindításáért felelős gomb, valamint a funkciótárcsa. A jobb oldalán található a HDMI- és az USB-csatlakozó. Utóbbin keresztül tudjuk tölteni az 1270 mAh Li-os akkumulátort. A hátlapon található a kihajtható érintésérzékeny kijelző. Ez főleg a fókuszálás és a visszajátszás során, a képek közötti lapozásnál használhatjuk a leginkább.

A menüben igen könnyen megtaláljuk a szükséges beállításokat, és innen tudunk különböző funkciókat társítani a felül található tárcsán lévő C1 és C2 helyekhez, valamint a készülék elején látható kapcsolóhoz. Az Olympus Stylus XZ-2 elején egy i.Zuiko Digital 6-24 mm-es (ekv. 28-112 mm), négyszeres optikai zoommal rendelkező objektív található. Ennek hátsó részén látható egy praktikus gyűrű, amivel a zoom értékét módosíthatjuk. Ahogy tesztképeken is látszik, sajnos a zoom tartomány a gép árához képest kicsi. Az állóképek ellenben igen jó minőségűek, mindössze ISO800 értéken kezd el kissé zavaró lenni a képzaj. Az ISO értékeket auto, ISO100, valamint ISO12 800 között állíthatjuk. De a jó képek nem is ettől várhatjuk, hanem attól, hogy az objektív fényáteresztő képessége miatt igen sokáig alacsonyan tarthatjuk az ISO értéket. Az objektív nagylátószögű állásban 1.8 és 2.5 minimum fényértékkel rendelkezik, ami gyenge fényviszonyok mellett is jó képet készítését segíti elő. A képeket 9 típus szerint tudjuk elmenti, sima RAW, 4 különböző felbontású JPG és ezeknek a RAW-val egyesített (12-bites ORF) változatában. Az állóképek felvétele kapcsán külön említésre méltó az XZ-2 szenzor eltolásos képstabilizátora. Ezt három különböző értéken állíthatjuk, auto, vízszintes és függőleges. A teszt alatt a leghatékonyabbnak az auto állás bizonyult, hétköznapi belső megvilágítás mellett, 1/10-es záridővel, ISO100-as értéken igen jól kompenzálta kéz okozta bemozdulást. A kísérletező kedvűek számára számtalan effektus áll rendelkezésére, mint az élénk és a természetes, a tompa színek, portré, az egyszínű, a pop art, lágy fókusz, halvány és világos szín, világos tónus, szemcsés film, pin hole, dioráma, keresztbehívás, finom szépia, drámai színek, vonalak.

Az XZ-2-vel 720 és 1080p felbontásban rögzíthetünk videofelvételeket, 30 fps mellett, ami alatt rendelkezésünkre áll a négyszeres optikai zoom is és a manuális élességállítás is. Az Olympus Stylus XZ-2 sztereó hangot rögzít, amit a beépített szélzaj csökkentés funkciójával javíthatjuk fel. A záridőt és a rekeszértéket a felvételek során nem áll módunkban állítani, ellenben az állóképeknél használható effektekkel itt is játszadozhatunk. A teszt felvételek minősége nappali fény mellett igen kontrasztos képet mutatott, az automata élességállítás jól reagál.

Összességében az Olympus Stylus XZ-2-ről elmondható, hogy masszív és igényes felépítésű, valamint igen nagy tudással rendelkezik. Mind az álló- és mozgóképek esetében sokrétű beállítási lehetőségek állnak a kísérletező kedvűek rendelkezésére. Ennek árnyoldala ellenben, hogy a kategóriára igen jellemző magas árat szabtak neki. Olyannyira, hogy az érte kért 179 900 forintos vételárból már egy remek minőségű belépő szintű DSLR gépre is futná. Akik azonban annyira nem érzékenyek a magas vételárra, egy remek, hordozható társra találhatnak az XZ-2-ben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.