Hirdetés

Országszerte indul a Digitális Témahét



|

A programra a mai napig 759 iskola 5065 pedagógus és 75 452 diák jelentkezett - egy rövid időre digitalizálódnak a magyar iskolák.

Hirdetés

A digitalizáció terjedése a munkaerő piaci elvárásokat is alapjaiban alakította át: néhány év múlva a legtöbb szakmában foglalkoztatási alapfeltétel lesz a digitális jártasság - a köznevelésnek erre már ma meg kell találnia a megfelelő válaszokat. Ezzel szemben még ma is rengeteg tévhit övezi az oktatásban a digitalizációt; sok helyen tiltják vagy legalábbis rossz szemmel nézik a digitális eszközök használatát, máshol kizárólag az "informatikai kabinet" falai közé van száműzve a digitális világ, holott a digitalizáció már olyan mértékben mindennapjaink része, mint az elektromos áram vagy a vezetékes víz.

Hirdetés


"A legkeresettebb és legjobban fizetett szakmák között már most sem találunk olyat, amelyhez ne kellene legalább átlagos digitális készségekkel rendelkezni, és a legvonzóbb állások több mint fele speciális technológiai szakértői vagy informatikai pozíció" - mondta el Vityi Péter, a Digitális Témahetet koordináló Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) alelnöke. Jelenleg 22 ezer betöltetlen informatikai állás van Magyarországon ebben a szférában a legmagasabb a kezdő fizetés, és később is itt lehet az egyik legjobban keresni.

Az iskolai oktatás keretein belül Magyarországon eddig a diákok zöme csak az informatika tantárgy szűkös keretei között tudta elsajátítani az alapvető digitális készségeket; ennek megváltoztatása érdekében a Digitális Témahét a digitális pedagógia elterjesztését, alkalmazásának szélesítését és mélyítését, az iskolai pedagógiai eszközök és alkalmazott módszerek körének bővítését célozza. A tematikus hét különlegessége ezen felül, hogy projekt alapú és tantárgyakon átívelő, azaz a program keretén belül a gyerekek kis csoportokban, a feladatokat egymással megosztva végzik, sokszor akár osztályokon vagy évfolyamokon átívelően. Pontosan úgy, ahogyan azt majd a munkahelyükön is teszik majd. A programok szervezését egy online elérhető Tudásbázis segíti, ahol már elérhetőek a felkészüléshez, tervezéshez szükséges kidolgozott mintaprojektek a 12 évfolyam mindegyike számára.

Büszkén mutatjuk be legújabb táborunkat, amely a programozás tanulását a korosztály által leginkább kedvelt környezetbe helyezi, a Minecraft világába.

Közzétette: HelloWorld – 2016. március 30.


A HelloWorld oktatási mozgalmunkkal mi is csatlakoztunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt kezdeményezéshez, így a hét folyamán megosztjuk a teljes Scratch-suli tananyagunkat, amely segítségével bárki elsajátíthatja a programozás alapjait. Ezen felül szerdán a szigetszentmiklósi  József Attila Általános Iskolába is ellátogatunk, hogy a részvevő gyermekeknek megmutassuk, miként alkothatnak a virtuális valóságban. Ha személyesen szeretnél velünk találkozni, szerdán várunk Szigetszentmiklósra, vagy a Robotprogramozó, Minecraft táborunk valamelyikébe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.