Hirdetés

5 technológia, ami nem akar kihalni



|

Van olyan "forradalmi" fejlesztés, amire félév után már nem is emlékszünk és néhány olyan, amelyek egyszerűen nem akarnak kihalni, pedig már régen van helyettük szebb, jobb alternatíva.

Hirdetés

Bámulatos sebességgel száguld az IT-ipar - ahogy teszi ezt már sok-sok éve. De hiába a nagy iram, sőt, hiába a rengeteg új és általában hasznos fejlesztés, néhány dolog egyszerűen nem akar változni. Hogy ez azért van-e, mert tökéletes, a felhasználók számára telitalálat megoldás, vagy csupán azért, mert a kényelem nagy úr és nem akarnak váltani róla a felhasználók - az nem mindig dönthető el egyértelműen. Öt olyan technológiát szedtünk össze, amellyel még nap, mint nap összefutunk, pedig igazán egyszerű lenne továbblépni újabb, jobb, fejlettebb megoldásra.

Hirdetés


1) Windows XP

Már nem frissítik, már biztonsági javítások sem érkeznek, mégis, továbbra is ragaszkodnak hozzá a felhasználók. Sok gép esetében nem lenne gond a Windows 7 kompatibilitás sem, a sebességgel sem lenne gond, mégis, a felhasználók nem akarják elhagyni a megszokott és belakott rendszerüket. A piaci részesedések általában a netre kapcsolódó gépeket mutatják, de a Windows XP hódít a netre nem felkapcsolt, általában egy-egy, speciális célra felhasznált PC-k világában. És hogy ez meddig marad így? Biztosak vagyunk benne, hogy még nagyon sokáig.


2) USB 2.0

Az USB 3.0 10× gyorsabb, sőt, már itt az USB 3.1 is, ami még jobb elődeinél, mégis, az USB 2.0 mind a mai napig sok területen használt szabvány. Sok perifériánál nincsen szükség ennél nagyobb sebességre és áramerősségre (például egér, billentyűzet), ráadásul az USB 2.0 nagyon olcsó megoldás és már bevált, a gyártók tudják, hogyan kell hatékonyan alkalmazni. Ez van annyira nyomós érv, hogy sok számítógépházon mind a mai napig megtalálható előlapi USB 2.0, és itt nem csupán a párezer forintos modellekről beszélünk - van olyan 30-40 ezer forintos, fejlett és modern PC-s ház, amelyen ott virít az USB 3.0 mellett elődje is.


3) DVI és VGA portok

A DisplayPort az egyik kedvencünk, ha PC-ről van szó, mert nagyon stabil és óriási sávszélességet biztosít, emellett csatlakoztatása is stabil, egyszerű és biztonságos. Ha tévé, multimédia kerül terítékre, a HDMI a nyerő, viszont mind a mai napig ott találunk ezek mellett egy DVI-t vagy D-SUB-ot. A fehér és kék színű, nagyméretű csatlakozók sorrendben digitális és analóg kapcsolatot biztosítanak (előbbi akár mindkettőt), de nagyok, rögzítésük nehézkes a sávszélességük pedig nem szállhat versenybe az új szabványokkal. Egyszerűen amíg az eszközökről nem tűnik el a DVI vagy a D-SUB, addig a kijelzőkön, projektorokon is lesz ilyen, amíg pedig utóbbiakról nem tűnik el végleg a két csatlakozás, addig a gépeken is lesz ilyen port.


4) Optikai meghajtó notebookban

Sokan már évekkel ezelőtt végleg eltemették, és nem csak az írható optikai lemezeket, hanem a zene CD-ket és a filmes DVD/Blu-ray adathordozókat is. Ennek ellenére nagyjából minden, átlagfelhasználónak szánt notebookban továbbra is ott találjuk a DVD-író egységet, amelyet a felhasználók 90 százaléka soha nem is fog használni, a maradék pedig félévente ha egyszer. Akinek ilyenre van szüksége, ma már pár ezer forintért kaphat USB-s modellt, amelyet bármilyen géphez pillanatok alatt csatlakoztathat.


5) A fax

Végül a papíralapú üzenetküldés ősi formáját is megemlítjük, mert bár mi nem igazán élünk már vele, azért még sok-sok irodában ott duruzsol a faxgép, pontosabban annak már egy modernebb változata, a multifunkciós nyomtató. A folyamat a régi: a telefon csörög, a faxgép válaszol, a két modem "összefütyül", majd megindul az adatátvitel, csigalassúsággal, minimalista végeredménnyel. Ugyanakkor papíralapú dokumentumról papíralapú dokumentummásolatot kapunk bármilyen messze egymástól és ez még mindig sok helyen létfontosságú, addig pedig marad a telefonvonal és a fax.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.