Hirdetés

Panasonic TX-L47ET60E teszt



|

Úgy tűnik léteznek még jóképű LCD tévék, képességei mellett megjelenése miatt sem kell szégyenkeznie a Panasonic 3D LCD tévéjének.

Hirdetés

Igazán szépet alkottak a Panasonic látványtervezői, a TX-L47ET60E igazi fémkávát és azzal harmonizáló, ezüstszín négyszögletes talpat kapott. Oldalról nézve is igen vékony a készülék és talpán körbeforgatható. Be- és kimeneteit úgy helyezték el, hogy a falra szerelés ne legyen gond. Három HDMI bemenettel bír, ezek bal oldalról hozzáférhetők, ahogy az optikai hang kimenet, SD kártyafoglalat és CI modulcsatlakozó és két USB is. Lefelé néz az Ethernet, a kompozit video és az analóg hang valamint a Scart kábelkorbács csatlakozója. Van beépített Wi-Fi is, ami okostévéről lévén szó nagyon jól jön.

Panasonic TX-L47ET60E
Panasonic TX-L47ET60E

Leglényegesebb természetesen a képminőség. Edge-LED háttérvilágítású IPS LCD panellel dolgozik az ET60, azaz a világítóelemek a káva alatt vannak elhelyezve. Némi egyéni egyenetlenség emiatt érzékelhető is a háttéren, de csak ha teljesen sötét képet nézünk, egyébiránt a tévé ezen a téren nem teljesít rosszul. Az LCD technológia (és különösen az IPS) sajátja, hogy sosem lesz igazi feketéje, hiszen a háttérvilágítás fényét kell(ene) blokkolniuk a képpontoknak. Az IPS képpontok szerkezete igen finom színvezérlést és gyors képpontokat eredményez, de a „fekete” egy kicsit közelebb áll a sötétszürkéhez, mint az ideális lenne. (Nemrég a Panasonic TX-L39E6E-t dicsértük LCD viszonylatban kimagasló feketéjéért, de abban a tévében VA pixelek dolgoztak és persze a plazmát így sem érhette utol.) Az ET60 esetében is az a helyzet, ami IPS vonalon általános, a kontraszt lehetne kicsit jobb. Kínál néhány kontrasztjavító trükköt a tévé, de ezek más képjellemzőkre rossz hatással lehetnek, ezért nem érdemes igazán használni őket, nagyságrendi javulást nem hozhatnak. A dinamikus kontraszt állítható erősségű, ízlés dolga, mi javasoljuk, hogy inkább hagyjuk kikapcsolva vagy minimális beállításon.

Panasonic TX-L47ET60E
Panasonic TX-L47ET60E

Természetesen Full HD felbontású a panel, mely nagy, 47 hüvelykes átlója ellenére is csak 63 Wattot fogyaszt. Színei nagyon jó beállíthatók, de a gyári színprofilokkal sem lesz problémánk (természetesen a dinamikust kivéve, melyet talán csak az áruházak polcain kiállított tévéknél érdemes alkalmazni, ott is csak hogy a rikító színek jobban vonzzák a vásárlók szemét). Van True Cinema mód, filmnézéshez érdemes ezt kiválasztani.

Hirdetés

600 Hz-es képfrissítést specifikál a gyártó, ami a gyakorlatban nem azt jelenti, hogy 600-szor vált képet, hiszen erre az LCD képpont cellák nem képesek. Intelligens félkép hozzáadásával és 100 Hz-el dolgozik a rendszer, de a képet hat zónára osztva kezeli, ezért tünteti fel ezt a magas értéket a gyártó. Az összhatás nagyon harmonikus, kevés LCD tévétől láttunk ilyen szépen, zavartalan képtartalom mellett megjelenített pásztázásokat, a fociközvetítések kamera mozgása vagy a futó szövegsáv is jó követhető. A mozgókép felbontás nem teljes azért, de panaszra nem lesz okunk.

Passzív 3D technológiával dicsekedhet az ET60, aminek egyik gyakorlati előnye, hogy filléres szemüveg jó hozzá, két darabot is mellékel a gyártó a csomagban. Az LG 3D tévékből is ismert panel másik előnye, hogy egyáltalán nem vibrál jobban 3D módban, mint egyébként, teljesen stabil a kép, így kevésbé fárasztó a szemnek és az agynak a sztereoszkopikus látvány. A passzív technológia hátránya, hogy a függőleges felbontás 3D-ben 1080 helyett csak 540 sor, de ez a gyakorlatban nem zavaró veszteség. Számolnunk kell azonban azzal, hogy vigyáznunk kell a vertikális nézőszögre, 3D-nél a középmagasságban elhelyezett nézőpontra kell törekedni. Egyébként, 2D módban a nézőszög nagyon tág, bárhonnan szép színeket mutat a panel.

Panasonic TX-L47ET60E
Panasonic TX-L47ET60E

Az idei Viera tévékben már általános a Home screen, ami az Android kezelőfelületéhez hasonlóan testre szabható, lapozható úszóalkalmazásos csoda, érdemes ízlésünknek megfelelően összerakni egyet. Annál is inkább, mert bekapcsolás után – ez csak pár másodpercet vesz igénybe – azonnal ezzel indul a tévé, egy gombnyomással válthatunk az aktív adás képére vagy egyet léptethetünk az okostévé platformra. Itt kapott helyet a médialejátszó is, mint alkalmazás, sőt, a távirányítóról könnyen elérhető hagyományos Panasonic tévébeállító menünek is van itt ikonja. A médialejátszó átlagos képességű, nem sokat változott az előző modellekhez képest, az AVI és MKV állományokhoz belső vagy külső felirat választható. DTS hangsávot kezel, de koránt sem játszik le mindent, így az FLV, az MJPEG AVI biztosan kiesik a pixisből és az MKV-k között is akad sok, amivel meggyűlik a baja. Érvényes a megállapítás, hogy tévéktől ne várjunk túlontúl jó médialejátszót, hiszen változnak az idők és a médiaformátumok is.

 

Panasonic TX-L47ET60E
Panasonic TX-L47ET60E

Okostévé platform fronton az egyik legalaposabb, legjobban optimalizált alkotásnak tűnik a Viera platform, nagyon jól rendszerezett, rengeteg igényes alkalmazással és elég gyors is. Nincs hiány külföldi video on demand (videotéka fotelből) szolgáltatásokból, vannak felnőtt tartalmak és még kiegészítőket (szemüveg, Wi-Fi modul) is vásárolhatunk. Egy dolog hiányzik, nincsenek magyar nyelvű alkalmazások, videós források, egyedül a Startlap TV áll rendelkezésre, így ezen a téren pár gyártótól alaposan elmarad a Panasonic. Elég használható böngésző hivatott enyhíteni a honosított tartalomhiányt.

panasonic browser böngésző zimix.hu
panasonic browser böngésző zimix.hu

Összességében egy igen jó színvilágú és mozgókép minőségű tévének találtuk a Panasonic TX-L47ET60E-t, erőteljes okostévé funkciókkal, testre szabható kezdőképpel. Árban egy kicsit drágább az átlagnál, de ha LCD vonalon szeretnénk szép színeket és jó mozgást, akkor ennyi többletet még érdemes lehet bekalkulálni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.