Hirdetés

PicaJet Free Edition v2.5 - a "fotómindenes" #2



|

Hirdetés

A „beleásás” persze némileg túlzás, hiszen, ahogy a bevezetőben is szó volt róla, a PicaJet ezen a téren csak az alapvető képszerkesztő funkciókat nyújtja. Ezekben viszont nincs sok hiba. Ami kellhet, itt van. Az egyszerű szerkesztő eszközök a képnéző ablak alján lévő Szerkesztés gombbal csalogathatók elő. Megtalálható itt a 90 fokkal elforgatás (jobb és bal irányban), a vízszintes tükrözés, a képszéleket levágó körülnyírás, a világosságot befolyásoló fényerő/fluoreszencia, és az automatikus képjavítás ikonja.

 

 

01_1.jpg

 

 

Aki további, kissé komolyabb szerkesztő eszközökre vágyik az Eszközök/Képjavítás menüben, vagy a Ctrl+E billentyű kombinációval próbálkozhat, de hatásos lehet a képre jobb egérgombbal kattintani és felnyíló menüből kiválasztani a Képjavítás pontot. A megnyíló ablak nagy részét a bal oldalt lévő nézőkép tölti ki. Itt kísérhető figyelemmel a fotó változása a szerkesztés alatt. A nézőkép felett két jelölőgomb található „Előtte és utána”, valamint „Utána” felirattal. Szerepük egyszerű. Az „Előtte és utána” jelölővel kettéoszható a nézőkép mező, aminek egyik felén az eredeti képet, a másikon a módosított változatot látjuk. Így folyamatosan látható a beavatkozás eredménye. Az „Utána” jelölő hatására csak a módosított képváltozat látszik. Az ablak alján a 90 fokkal jobbra-balra forgatás és a nézet nagyító/kicsinyítő ikonok és kezelőszervek láthatók. A nézőkép 6 és 800% között nagyítható. Ez persze nem lesz hatással a kép méretére, csak a könnyebb szerkeszthetőséget segíti.

A képablak jobbján találhatók a szerkesztő funkciók, szám szerint 7 darab. Vegyük is alaposabban szemügyre őket!

 

Fényerő/Kontraszt

 

Ezt a javítási lehetőséget választva az ablak jobb alsó részében két csúszka jelenik meg. Biztosan senkinek sem lesz meglepő, hogy a Fényerő és a Kontraszt szabályozható segítségükkel. +/- 100 értékek között állíthatók ezek a tulajdonságok. Az alapérték nulla. A fényerő csúszkát negatív irányba húzva csökken a kép világossága, pozitív irányban növekszik. Ugyanez igaz a kontrasztra is. Pofonegyszerű! A kezelők fölötti, lefelé mutató nyíllal az értékek visszaállíthatók az alapállapotba. Az Alkalmaz gomb végrehajtja a beállított változtatásokat a képen.

 

 

02_1.jpg

 

 

Színárnyalat/Telítettség

A fotó színeit szabályozó részben három kezelő található: Színárnyalat/Telítettség/Fényerősség. A Színárnyalat állításával eltüntethető például a képre telepedő színfátyol. Az alábbi példafotón is jól látható, hogy enyhén zöldes árnyalatú. A színtelítettség csúszkát kissé balra húzva a színek inkább a kékek/lilák irányába változnak, és csökken a zöldes tónus. A telítettség csúszka a színek erősségének beállítására szolgál. Balra húzva akár teljesen színteleníthető is a kép, jobbra pedig erőteljesebb, teltebb színeket kapunk. Itt viszont vigyázni kell, mivel a túlzott telítettség ronthatja a kép minőségét, zavaró foltosodást (színzajt) hozhat elő. A Fényerősség csúszkával a színek állítása után esetleg elváltozott világosság korrigálható.

 

 

03_1.jpg

 

 

Körülnyírás

A szegélyek levágásával kisebb méretre alakítható a fotó. Használatát néhány mondatban magyarázza is a szoftver, így nem kell különösebben részleteznünk. Nincs is mit. Lenyomott bal egérgombbal kijelölhető az a téglalap, amit meg szeretnénk őrizni a képből. Ennek mérete a szélein látható fogópontokkal utólag is állítható. A Körülnyírás gomb lenyomásakor a kijelölésen kívüli részek törlődnek a képről.

 

 

04_1.jpg

 

 

Szintek

A Szintek parancs némileg komolyabb szerkesztő eszköz, mint az eddigiek, ezért némileg „bátrabb” felhasználóknak ajánlott. Hasonló a funkciója, mint az első két eszköznek együttvéve. Beállítható vele például a megfelelő kontraszt és a színárnyalat is. Négy színcsatorna állítható: piros, kék, zöld és RGB (ez az összes csatorna együttese). Alul egy hisztogram látható a kép árnyalateloszlásával. Ez alatt két kis nyíl, egy fekete és egy fehér jelképezi a kép sötét és világos tónusait. A nyilak a hisztogram belseje felé húzhatók. A fekete nyíl húzásával a sötét árnyalatok növekednek, a fehérnél pedig a világosak. Mindez az adott színcsatornára lesz igaz. RGB esetében a kontraszt javítható így hatásosan. A piros/kék/zöld csatornák esetében a csatornának megfelelő szín túlsúlya változtatható. Mindez leírva sokkal kacifántosabb, mint a gyakorlatban. Egy kevés kísérletezés és máris barátságosabb a dolog.

 

 

05_2.jpg

 

 

Élesítés/Elmosás

Végtelenül egyszerű a dolgunk az Élesítés/Elmosás esetében. A kapott egyetlen csúszkát balra húzva a kép lágyabb, elmosottabb, míg jobbra tolva élesebb lesz. Az élesítés elég hatásosan működik, finoman alkalmazva egész jó hatásfokkal élesíti a kisebb részleteket is. Egy ennyire egyszerűen kezelhető eszköztől egy dicséretes.

 

 

06_1.jpg

 

 

Hatások

A fura nevű Hatásoktól nem kell megijedni. Egyszerű képeffektekről van szó, amikkel színteleníthető, vagy mondjuk inverzé tehető a fotó. Hat lehetőség közül választhatunk:
Nincs hatás – nem történik semmi a képpel.
Negatív – megfordítja a kép össze színét.
Szépia – barnás, régies hangulatú színeket ad.
Szürkeárnyalatos – színtelenné teszi a fotót.
Fekete-fehér – csak az említett két szín érvényesül a képen. Kissé grafikai-szerű hatást ad.
Fehér-fekete – ugyanaz, mint az előző, csak fordítva.

 

 

07.jpg

 

 

Piros szem javítása

A jól ismert, bosszantó „nyúlszemeket” tünteti el a vaku által megdelejezett fotóalany szeméből. Használatát itt is egy rövid leírás magyarázza. A pirosszem közepébe kell kattintanunk, majd a jobb oldali csúszkán beállítani a pirosságnak megfelelő méretű kör kijelölést. Ezen belül lesz hatása az effektnek, de ez már a szoftver dolga.

 

 

08.jpg

 

 

Forrás: www.digiretus.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.