Hirdetés

Ransomware: jobbára orosz anyanyelvűek a készítők



|

A Kaspersky által tavaly felfedezett 62 új família 75 százalékát oroszul beszélők készíthették.

Hirdetés

Sajnos vagy szerencsére, de az internetezők jókora tábora hallott már a ransomware kártevőkről. Az elmúlt olyan két évben a semmiből felbukkant kártevőtípus titkosítja a megfertőzött számítógépeken található egyes állományokat, majd váltságdíjat követel a feloldásukért. A Kaspersky Labs most érdekes adatokkal és állításokkal rukkolt elő a zsarolóprogramok kapcsán.


Hirdetés


A vállalat biztonsági kutatói tavaly összesen 62 egyedi zsarolóprogram-családot fedeztek fel, ezek 75 százaléka esetében pedig különféle árulkodó jelek alapján rendkívül valószínűnek találták, hogy a fejlesztőik orosz anyanyelvűek voltak. Ennek lehet némi köze ahhoz, hogy a legtöbb ransomware károkozás helyett egyszerűen leállítja magát, amennyiben orosz kiosztású billentyűzetet detektál: a Kaspersky szerint él egy mítosz, amely alapján az orosz hatóságokat addig nem érdeklik a kiberbűnözők, amíg azok nem támadnak orosz célpontokat.



További érdekesebb információk: a tavalyi harmadik negyedévben az otthoni felhasználókat 10 másodpercenként, míg az üzleti felhasználókat 40 másodperceként támadt meg egy ransomware. 2016-ban a fertőzés után váltságdíjat fizetett kis- és középvállalkozások 20 százaléka nem kapta vissza az adatait.


(Nyitókép: Christiaan Colen)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.