Hirdetés

Ransomware miatt utazhattak ingyen San Franciscó-iak



|

Olyan másfél napig nem kellett fizetni a tömegközlekedési eszközökön.

Hirdetés

Súlyos biztonsági incidens történt pénteken San Francisco tömegközlekedéséért felelős vállalatánál, ugyanis egyelőre tisztázatlan körülmények között adattitkosító zsarolóprogram kezdett terjedni a többek közt jegyautomatákat is összekötő belső hálózatán. A szakemberek leállították a hálózatra kapcsolt összes PC-t és terminált, így nagyjából másfél napon keresztül bárki ingyen utazhatott a helyi buszokon, vonatokon, villamosokon.


Hirdetés


A ransomware orosz e-mail címet használó üzemeltetői szerint a vállalat körülbelül 2000 eszköze fertőződött meg, azonban tagadják, hogy célzott támadásról lenne szó. A jelek szerint valamiféle sebezhetőség volt a közlekedési cég egyik hálózati végpontján, a ransomware ennek az automatizált felfedezése után kezdett el terjedni a hálózaton. Nem csak jegyautomatákra kúszott fel a zsarolóprogram, munkavállalói és fizetési információkat kezelő munkaállomásokig is eljutott.



Egyelőre nem világos, hogy a Municipal Transportation Agency hajlandó volt-e kifizetni a 73 ezer dollár (~21,3 millió forint) körüli váltságdíjat, de a Hoodline által elért támadó fél szerint vasárnap reggelig biztosan nem lettek gazdagok.


(Forrás: WCCFTech | Nyitókép: Dennis Jarvis)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.