Hirdetés

Robotguruk személyi nélkül

|

Beugrottunk a First Lego League Budapesti döntőjére, ahol a legjobb fiatal robotprogramozók mérték össze tudásukat.

Hirdetés

Szerencsére már hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fiatalok digitális életre nevelése, a különféle oktatási céllal készült "játékok" közül pedig a generációk óta népszerű Lego a programozható mikrokontrollereket és szenzorokat kínáló Mindstorms-modelljeivel talán a leglátványosabb formáját kínálja az IT-ismeretek elsajátításának.

Hirdetés

A különleges hobbi iránt hatalmas az érdeklődés, melyet mi sem mutat jobban, mint az őszi PlayIT-en standunk Robotcsatájának népszerűsége, mely még ha csak rövid időre is, de gond nélkül átemelte a fiatalokat a videójátékok kavalkádjából a programozás csodálatos világába.

Feláldozott szabadidő

Hétvégén általában tehernek érzik a diákok, ha iskolában kell tölteni a szabadidejüket, azonban a méltatlankodás helyett kizárólag jókedvű és izgatott gyerekekkel (valamint büszke szüleikkel) találkozhattunk a budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium aulájában. Itt rendezték meg a 2015/16-os First Lego League (FLL) utolsó hazai, fővárosi kvalifikációs fordulóját, melyen 16 csapat robotharcosai küzdöttek meg a nemzetközi pódiumra jutást jelentő első helyért.

Hazánkban jelenleg négy város (Budapest, Debrecen, Szeged, Tatabánya) ad otthont egy-egy saját selejtezőkörnek, melyek győztes csapatai jogot kapnak a regionális elődöntőkön való indulásra, ahonnan egészen a döntőig menetelhetnek legjobbjaink. Idén igazán fontos a minél előkelőbb pozíció megszerzése a négy továbbjutott csapatunk számára, hisz az FLL verseny történetében még soha nem fordult elő, hogy az Európa Bajnokság döntője Németországon kívül került volna megrendezésre (ami nem is meglepő, hisz tőlük összesen 526 csapat nevezett a különféle országon belül zajló megmérettetésekre, míg nálunk a négy selejtezőn mindössze 49 csapat vívott meg egymással), márciusban azonban Debrecenbe költözik két napra Európa fiatal robotprogramozó elitje, és remélhetőleg a hazai pálya előnyét is képesek lesznek kihasználni az esetlegesen döntőbe jutó csapataink.

Folyamatos megmérettetés

A csaknem egy évet felölelő versenyre a nevezés már tavaly tavasszal megkezdődött, majd a nyár végi feladatismertetést követően kezdhették el a felkészülést az elszánt 9 és 14 év közötti fiatalokból verbuvált társaságok.

Az idei témaként a szemétfeldolgozást választották a robotika segítségével megoldandó problémák közül a verseny főszervezői, melyhez nem csupán a speciális küzdőtérként funkcionáló asztalok megjelenése idomult, az induló csapatoknak ugyanis egy prezentációt kellett készíteni a kijelölt kérdéskör egy valós problémájáról, és a helyzet javításának érdekében esetlegesen megtehető intézkedésekről. A számos remekül felépített és profi módon előadott bemutató során pedig rengeteg olyan, valóban megfontolandó megoldás hangzott el a fiatalok szájából, melyre az előadók életkorának a többszörösével büszkélkedő nézők is csak elismerő bólogatással reagáltak.

A verseny fő szálát természetesen a robotok adták, az egyedileg felépített Lego-csodáknak pedig a kinézetük mellett (hisz a dizájnra természetesen külön pontszám járt) számos funkcionális követelménynek is meg kellett felelniük, hogy a végleges modell minél sikeresebben abszolválhassa a terepasztal kihívásait, éppen ezért még a pályára lépést követően is villámgyors építkezés zajlott az asztalok körül. Persze a verseny teljes egészében a fair-play szellemében zajlott, hisz annak ellenére, hogy komoly küzdelem folyt minden egyes páston a nemzetközi tornára jutásért, a diákok az ellenfél egy-egy apróbb sikerét is hatalmas tapssal jutalmazták.

Az eredmények összesítését követően az utolsó honi "csoportkörből" a budapesti Homoktövis Általános Iskola TövisCSAPat fantázianevű versenyzői kvalifikáltak a Kassai elődöntőbe, ahol a szintén hazai színeinkben induló roboGO (Eötvös József Gimnázium, Tata), ReSAP (Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest), és LegoRockers (Csongrádi Batsányi János Gimnázium, Csongrád) csapatok mellett a cseh és szlovák selejtezők legjobbjaival kell szembenézniük a debreceni EB-döntőbe jutásért.

Sok sikert és eredményes felkészülést kívánunk a hazai csapatoknak!

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.